11 tipuri de măslini și caracteristicile acestora
Majoritatea oamenilor cunosc potențialul uleiului de măsline și faptul că acesta este produs datorită fructelor unui copac peren. Cu toate acestea, puțini știu că există mai multe tipuri de măslini; de fapt, există mai mult de 100 de soiuri. Spania este cunoscută pentru că este țara care cultivă cele mai multe tipuri de măslini, deși Italia și Grecia sunt și ele mari producători.
În acest moment este ușor de dedus că măslinii sunt originari din zona mediteraneană. Unii pot ajunge la 15 metri înălțime. Cresc în locuri cu puțină umiditate și preferă solurile stâncoase, pietroase sau argiloase.
11 tipuri de măslini și caracteristicile acestora
1. Măslin Picual
Acesta este unul dintre soiurile de măslini cultivate intens în Spania; cel mai mare producător este provincia Jaén. Acest lucru se datorează faptului că este cel mai folosit soi pentru a produce ulei. Este preferat pentru că are randament mai mare și capacitate productivă mai bună.
Picual este cunoscut și ca Nevadillo Blanco, Marteño și Lopereño, printre alte denumiri populare. Are formă eliptică asimetrică. Când ajunge la maturitate, scoarța sa devine neagră. Cea mai relevantă caracteristică este conținutul mare de grăsimi al fructelor.
2. Măslin Cornicabra
Este al doilea cel mai cultivat soi din Spania datorită randamentului său ridicat în ceea ce privește producția de ulei. Coroana densă este una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale sale. În ciuda faptului că are înflorire târzie, măslinul cornicabra este foarte rezistent la temperaturi scăzute sau vreme uscată, ceea ce înseamnă că producția sa este mare.
La maturitate, fructele au o culoare vișinie. Sunt folosite atât pentru fabricarea uleiului, cât și pentru consum direct, fiind cunoscute și sub denumirea de măsline cornezuelo.
Recomandăm: Pâine cu ulei de măsline – combinația ideală
3. Măslin Blanquette
Cel mai mare cultivator de măslini Blanquette este comunitatea Valencia. Soiul este folosit pentru a face ulei. Este foarte rezistent la temperaturi scăzute, secetă și sol calcaros. Cu toate acestea, este sensibil la ceea ce este cunoscut sub numele de tuberculoza măslinului.
Atunci când ajunge la maturitate, fructul capătă o culoare vișinie cu pete galbene albicioase. Alte nume populare sunt acebuchina blanca, blancaleta și blanca menda.
4. Măslin verde din Badajoz
Măslinul verde din Badajoz este cunoscut și sub numele de zorzaleño, macho sau mollar. De obicei, este foarte rezistent la secetă, iar utilizarea principală a fructelor este consumul direct sau producția de ulei. Fructele sunt de mărime mare, cu o forma asimetrică, alungită și ovoidă.
5. Măslin Manzanilla din Cáceres
Una dintre principalele sale caracteristici este gustul amar. Se crede că este unul dintre cele mai vechi soiuri de măsline.
Utilizarea principală este producția de ulei și producția de măsline de masă. Localnicii îl cunosc și sub denumirea de blanca cacereña, negrilla și costaleña. Coaja fructelor este neagră la maturitate.
6. Măslin Hojiblanca
Alte denumiri sunt Lucena și Lucentino. Numele se datorează culorii deschise a frunzelor. Soiul este folosit pentru obținerea măslinelor negre de masă.
Hojiblanca este foarte rezistent la frig și secetă. Aceasta variantă este apreciată pentru că este de foarte bună calitate.
7. Măslin gărgăriță
Este folosit atât pentru producerea uleiului, cât și a măslinelor de masă. Deși înainte era preferat pentru consumul direct, astăzi este apreciat pentru fabricarea uleiului extravirgin. Basta, paseo și carrasqueño din Lucena sunt alte denumiri comune.
8. Măslin regal din Cazorla
Acesta este foarte apreciat pentru uleiul său. Spania îl cultivă intens în provincia Jaén.
Unul dintre principalele avantaje ale uleiului de măslin regal este aroma. Ca dezavantaj pentru producători, culesul fructelor este mai complicat.
La fel ca mulți măslini, și acesta este foarte rezistent la secetă. Producția este mare.
9. Măslin din Granada
Una dintre cele mai apreciate caracteristici ale măslinului din Granada este posibilitatea de conservare. Deci, nu este surprinzător faptul că este folosit pe scară largă pentru obținerea de măsline negre de masă. Este folosit și pentru producerea uleiului.
Nu este foarte rezistent la vremea ploioasă. Se dezvoltă cel mai bine în soluri calcaroase sau unde este secetă.
10. Măslin Pajarero
Această variantă este foarte bogată în ulei. Dacă ați auzit de pasărea sturz, aflați că aceasta apreciază foarte mult acest măslin, dându-i și numele.
Din Pajarero se obține ulei de măsline extravirgin de foarte bună calitate. O trăsătură caracteristică este faptul că măslinele sunt mari.
Recomandăm: 5 tratamente cu ulei de măsline pentru piele
11. Măslin maur
Acest tip de măslin supraviețuiește foarte bine în soluri sărace sau unde este foarte secetă. Este unul dintre cele mai vechi soiuri.
Uleiul său este foarte apreciat pe piață. Provincia Badajoz (Spania) este unul dintre cei mai mari producători.
Peste 100 de tipuri de măslini
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru iubitorii de gastronomie. Luați în considerare faptul că tipurile de măslini pe care le-am enumerat sunt cele mai folosite sau solicitate soiuri, însă există și altele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Moreno Vega, A., & López Gálvez, M. (2017). Elaboración de aceites de oliva vírgenes. [Libro electrónico]. Editorial Paraninfo.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.