Tipuri de sarcom și caracteristicile sale
Există multe tipuri de sarcom și, prin urmare, patologia se manifestă în moduri diferite. Uneori apare ca noduli sub piele, alteori ca durere osoasă sau balonare abdominală. Poate apărea chiar și pierderea în greutate, printre alte simptome.
Potrivit Societății Americane a Cancerului, această boală este o patologie oncologică care se dezvoltă în țesuturile moi și osoase, de la stratul adipos (grăsime) la țesutul nervos, trecând prin oase și mușchi.
Sarcoamele nu sunt comune. De fapt, diverse studii indică faptul că osteosarcomul (o tumoare a scheletului) reprezintă doar 0,2% din toate cazurile de cancer malign. Aceasta înseamnă că există o incidență de aproximativ 3 cazuri la 1 milion de oameni în fiecare an.
Despre cancer și importanța acestuia
Nu se poate discuta despre sarcoame fără a cunoaște câteva informații de bază despre cancer. Această boală se caracterizează prin proliferarea necontrolată a celulelor în unele zone ale corpului, proces ce dă naștere tumorilor. Acestea se răspândesc adesea în alte părți ale corpului din cauza unui proces cunoscut sub numele de metastază.
Societatea de Oncologie Medicală raportează date actualizate cu privire la situația globală a cancerului:
- Au existat peste 18 milioane de cazuri de cancer detectate în întreaga lume în 2018 și 11,6% dintre acestea au apărut din cauza proceselor tumorale maligne de la nivelul plămânilor.
- Cancerul uterin a apărut cel mai rar (2,1% din cazuri). 24,6% dintre cazurile de cancer au avut origini mai puțin frecvente (necatalogate ca tipuri unice).
- Un total de 277.234 de cazuri de sarcom au fost diagnosticate în 2019.
- Există o creștere anuală a numărului de cazuri la nivel mondial. Estimările indică faptul că 30 de milioane de persoane vor avea o tumoare malignă în 2040 (cu 63% mai mult decât în 2018).
După cum poți vedea, cifrele sunt foarte alarmante. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim familiarizați cu fiecare tip de cancer, indiferent de cât de rar este, pentru a putea vindeca cât mai mulți oameni de pe tot globul.
Citește mai mult:
Tipuri de sarcom
După cum am menționat mai sus, toate tipurile de sarcom sunt tumori maligne ale oaselor și ale țesuturilor moi. Conform statisticilor, acestea reprezintă 20% din cazurile de cancer detectate la copii și mai puțin de 1% la adulți.
Predispoziția de a avea această patologie depinde de factorii genetici și de mediu și de interacțiunea dintre aceștia. Însă cauzele specifice rămân neclare. Potrivit unui articol publicat pe site-ul științific ScienceDirect în 2007, există mai multe tipuri de sarcom. Continuă să citești pentru a afla care sunt acestea!
Liposarcom
Acesta este cel mai frecvent subtip și reprezintă 20% din cazurile de sarcom din SUA. Acest sarcom apare în celulele adipoase din corp. În majoritatea cazurilor, apare în țesutul gras al extremităților sau al abdomenului.
Este destul de vizibil, deoarece se manifestă ca un nodul sub piele. Atunci când sarcomul apare la picioare și brațe, apar durerea și slăbiciunea membrului afectat. Tumorile abdominale se manifestă prin constipație, balonare și durere, pe lângă alte simptome.
În cele mai multe cazuri, îndepărtarea tumorii și radioterapia sunt tratamente eficiente. Există însă mai multe tipuri de liposarcom în funcție de forma acestuia. De obicei, nu provoacă metastaze și se vindecă după intervenția chirurgicală.
Leiomiosarcom
Potrivit platformei sarcomahelp.org, leiomiosarcomul apare în celulele musculare netede – în general, din uter sau țesutul gastric. Acest tip reprezintă 5-10% din cazurile de sarcom, fiind unul dintre cele mai frecvente sarcoamele ale țesuturilor moi.
Nu există caracteristici specifice pentru diagnosticul acestei patologii, dar sursele citate mai sus arată faptul că boala apare mai des după 50 sau 60 de ani. De asemenea, aceasta afectează în principal femeile. Diverse studii arată faptul că tratamentul cu gemcitabină funcționează la mai mult de 50% dintre pacienți.
Sarcom sinovial
Acest tip de cancer este mai puțin frecvent și apare, de obicei, în apropierea articulațiilor (în special a genunchilor) la adulții tineri. Principala sa caracteristică este o tumoare profundă cu creștere lentă, care poate fi sensibilă sau dureroasă la atingere.
Cercetările arată faptul că acest tip de cancer este corelat cu variațiile cromozomiale. Are o componentă genetică. Ca și în cazul liposarcomului, îndepărtarea chirurgicală este cea mai bună opțiune.
Alte tipuri de sarcom
Am acoperit trei dintre cele mai importante tipuri de sarcom. Cu toate acestea, există și alte tipuri pe care nu ar trebui să le omitem. Acestea sunt:
- Angiosarcom, care apare în mucoasa vaselor de sânge sau a vaselor limfatice.
- Sarcomul Kaposi produce noduli roz sub piele sau, mai rar, pe mucoasa bucală. Se manifestă frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, precum cele cu SIDA.
- Rabdomiosarcomul este o tumoare malignă a mușchiului scheletic. De fapt, este cel mai frecvent tip de sarcom la copii. În plus, are o incidență de 4 cazuri la fiecare milion de copii.
- Osteosarcomul, după cum indică și numele său, este cancerul osos.
După cum poți vedea, există tot atâtea tipuri de sarcom pe cât există țesuturi umane. Principalul lucru care trebuie reținut este faptul că avem de-a face cu o tumoare malignă care variază în funcție de locația sa.
Citește și:
Lucruri de reținut cu privire la diferitele tipuri de sarcom
Sarcoamele se dezvoltă atât în țesuturile tari, cât și în cele moi. Prin urmare, există mai multe tipuri care se manifestă cu simptome specifice, în funcție de locul în care crește tumoarea.
La fel ca în cazul oricărui alt tip de cancer, depistarea precoce este esențială pentru supraviețuirea pacientului. Consultă imediat medicul dacă ai un nodul suspect sau o durere inexplicabilă.
Vă mulțumim pentru citirea acestui articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ¿Qué es el sarcoma de tejidos blandos? Sociedad Americana del Cáncer. Recogido a 21 de julio en https://www.cancer.org/es/cancer/sarcoma-de-tejidos-blandos/acerca/sarcoma-de-tejidos-blandos.html
- Picci, P. (2007). Osteosarcoma (osteogenic sarcoma). Orphanet journal of rare diseases, 2(1), 6.
- Cifras del cáncer, SEOM. Recogido a 21 de julio en https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/Cifras_del_cancer_2020.pdf
- Burningham, Z., Hashibe, M., Spector, L., & Schiffman, J. D. (2012). The epidemiology of sarcoma. Clinical sarcoma research, 2(1), 14.
- Skubitz, K. M., & D’Adamo, D. R. (2007, November). Sarcoma. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 82, No. 11, pp. 1409-1432). Elsevier.
- Leiomiosarcoma: Diagnóstico y tratamiento. Recogido a 21 de julio en http://sarcomahelp.org/translate/es-leiomiosarcoma.html#:~:text=El%20leiomiosarcoma%20es%20un%20sarcoma,en%20l%C3%ADneas%20de%20c%C3%A9lulas%20mesenquimales.
- Hensley, M. L., Maki, R., Venkatraman, E., Geller, G., Lovegren, M., Aghajanian, C., … & Spriggs, D. R. (2002). Gemcitabine and docetaxel in patients with unresectable leiomyosarcoma: results of a phase II trial. Journal of Clinical Oncology, 20(12), 2824-2831.
- Sánchez, Juan Segura, et al. “Liposarcomas. Aspectos clínico-patológicos y moleculares.” Revista Española de Patología 39.3 (2006): 135-148.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.