Caracteristicile și cauzele apariției sarcomului - Doza de Sănătate
 

Caracteristicile și cauzele apariției sarcomului

Sarcomul este un tip de cancer. Mai exact, acesta afectează țesutul conjunctiv al corpului și poate fi foarte agresiv. În articolul de astăzi, îți vom spune cum poate fi prevenit și care sunt tratamentele disponibile.
Caracteristicile și cauzele apariției sarcomului

Ultima actualizare: 15 septembrie, 2020

Sarcomul este un tip de cancer care este rezultatul unei creșteri anormale de tip malign în anumite celule ale țesuturilor corpului. De obicei, sarcoamele își au originea în țesuturile moi ale organismului, cum ar fi adipocitele, mușchii, cartilajele, vasele de sânge și, de asemenea, poate apărea în țesutul osos. În cele ce urmează, îți vom prezenta caracteristicile și cauzele apariției sarcomului.

Sarcomul este un cancer al țesutului conjunctiv. Acest țesut extins este denumit și „țesut de susținere”. Principala sa caracteristică este matricea extracelulară extinsă. Chiar dacă sarcoamele pot apărea oriunde în organism, ele sunt mai frecvente la nivelul picioarelor și al brațelor. Se pot manifesta și în cavitatea abdomenului și chiar la nivelul capului.

Sarcoamele nu sunt comune. De fapt, mai puțin de 1% dintre cancerele care afectează o ființă umană sunt sarcoame. În mod similar, doar 2% din decesele cauzate de cancer au la bază un sarcom.

Debutul obișnuit al sarcomului variază între vârsta de 40 și 70 de ani. Cu toate acestea, există anumite tipuri de sarcom care sunt caracteristice copilăriei. În general, sarcomul apare mai des la bărbați decât la femei.

Cauzele apariției sarcomului

La fel ca în cazul multor tipuri de cancer, nu există o singură cauză specifică ce duce la apariția sarcomului. Medicii presupun că mai mulți factori trebuie să acționeze simultan pentru ca o tumoare să se dezvolte și pentru ca înmulțirea celulelor să scape de sub control, având loc foarte rapid.

Când vine vorba de sarcoame, oamenii de știință nu au reușit să stabilească factorii de risc clari pentru toate tipurile acestora. Astfel, prevenirea sarcoamelor este dificilă. Cu toate acestea, studiile continuă în întreaga lume, oamenii de știință căutând informații cu privire la aceste tumori ale țesuturilor moi.

După ani de cercetare și experimente, medicii au definit totuși câțiva factori de risc:

  • Boli genetice: Există afecțiuni, cum ar fi neurofibromatoza, care sunt congenitale, iar sarcomul este unul dintre simptomele lor.
  • Radioterapie: Dezvoltarea tumorilor țesuturilor moi poate fi un efect secundar al radioterapiei, indiferent dacă este vorba de probleme tiroidiene sau neoplasme.
  • Viruși: Unele infecții cresc probabilitatea de a dezvolta sarcoame. Sarcomul lui Kaposi, de exemplu, este legat de un anumit tip de herpes.
  • Limfedem: Acesta reprezintă acumularea de lichide corporale în părțile moi ale corpului. Dacă această situație continuă mult timp și devine cronică, poate exista o proliferare a țesuturilor sub formă de neoplazie.
Persoană cu lipom
Lipoamele sunt o varietate de sarcom atunci când sunt maligne.

Simptomele sarcomului

Acum că am aflat care sunt cauzele apariției sarcomului, vom discuta despre simptomele acestuia.

Sarcoamele nu sunt dureroase dacă nu sunt suficient de mari pentru a pune presiune pe anumite părți ale corpului. Prin urmare, diagnosticarea lor este dificilă, deoarece simptomele apar destul de târziu.

O altă caracteristică care determină lipsa simptomelor este faptul că sarcoamele pot fi localizate adânc în interior. Astfel, acestea nu sunt evidente imediat ce apar.

Acestea fiind spuse, cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul. Reține faptul că un nodul palpabil nu apare întotdeauna din cauza sarcomului. De asemenea, poate apărea și o inflamație din cauza creșterii tumorii.

Diagnosticul și tratamentul sarcomului

Dacă medicul specialist suspectează sarcomul, acesta va solicita câteva teste imagistice pentru a începe procesul de diagnosticare. Acesta poate solicita o ecografie, un RMN sau o scanare CT.

Dacă imaginile obținute sugerează prezența unui proces neoplazic, următorul pas este efectuarea unei biopsii. După aceasta, medicul ar trebui să ajungă la o concluzie definitivă care poate confirma sau infirma prezența unui sarcom.

Medic ce investighează cauzele apariției sarcomului
Atunci când medicul suspectează sarcomul, acesta va solicita teste de diagnostic prin imagistică.

Opțiunile terapeutice după confirmarea diagnosticului sunt:

  • Chirurgie: Multe sarcoame pot fi liofilizate chirurgical, iar acest lucru rezolvă problema rapid și sigur.
  • Radioterapie: Aceasta este, de obicei, o completare a intervenției chirurgicale atunci când liofilizarea nu elimină complet sarcomul.
  • Chimioterapie: Nu este întotdeauna necesară pentru sarcoame. Cu toate acestea, medicii o recomandă pentru tumorile severe sau pentru cele din locații greu accesibile.
  • Imunoterapie: Acesta este un tratament relativ nou, dar utilizarea medicamentelor biologice împotriva cancerului este foarte promițătoare. Imunoterapia urmărește să limiteze procesul prin care celulele tumorale blochează reacția imună a corpului. Cu toate acestea, medicamentele sunt foarte scumpe și nu sunt disponibile în întreaga lume.

Concluzie

Este important să ne amintim că apariția unui nodul în orice parte a corpului este un motiv pentru a merge la medic. Trebuie să consulți un medic pentru ca acesta să poată efectua orice teste necesare.

Nu te alarma foarte tare dacă descoperi o tumoare sub piele, dar mergi urgent la medic. Un diagnostic întârziat va încetini tratamentul prompt pe care îl necesită acest tip de cancer.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Von Mehren, Margaret, et al. “Soft tissue sarcoma, version 2.2018, NCCN clinical practice guidelines in oncology.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 16.5 (2018): 536-563.
  • Ratan, Ravin, and Shreyaskumar R. Patel. “Chemotherapy for soft tissue sarcoma.” Cancer 122.19 (2016): 2952-2960.
  • Heslin, Martin J., et al. “Core needle biopsy for diagnosis of extremity soft tissue sarcoma.” Annals of surgical oncology 4.5 (1997): 425-431.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.