Logo image
Logo image

Tipuri și tratamente pentru agenezia dentară

3 minute
Agenezia dentară este o problemă care afectează multe persoane. În acest articol, îți vom explica ce presupune această afecțiune și cum se poate trata.
Tipuri și tratamente pentru agenezia dentară
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Agenezia dentară este una dintre cele mai comune malformații ce se manifestă prin absența unuia sau mai multor dinți. Aceasta nu este cauzată de o igienă orală precară. În cele ce urmează, vom discuta despre tipuri și tratamente pentru agenezia dentară.

Agenezia dentară se manifestă, de obicei, la mai mulți membri ai aceleiași familii. Această problemă, contrar părerii majorității, nu afectează toți dinții, ci numai incisivii și premolarii.

Este necesară stabilirea rapidă a unui diagnostic. Tratamentele constau în înlocuirea dinților lipsă sau în corectarea problemei. Acestea vor preveni agravarea problemei și vor crește stima de sine a pacientului. În continuare, vom discuta despre cauze, tipuri și tratamente pentru agenezia dentară.

Care sunt cauzele apariției ageneziei dentare?

Deși agenezia dentară este o afecțiune moștenită genetic, există și alte cauze ce provoacă apariția acestei boli. Cea mai des întâlnită cauză este obstrucția fizică sau oprirea creșterii ce nu permite dintelui să se dezvolte în mod corect. Prin urmare, acesta poate cădea sau se poate dezvolta doar parțial.

Lipsa spațiului suficient pentru creștere este un alt motiv al apariției ageneziei dentare. Numeroși pacienți prezintă dinți care se suprapun din cauza lipsei de spațiu pe maxilar.

Persoanele care suferă de agenezie dentară pot suferi și de odontogeneză, ceea ce înseamnă că dinții lor nu se vor forma în mod corespunzător. Este posibil ca dinții să nu erupă niciodată.

Tipuri de agenezie dentară

Agenezia dentară reprezintă lipsa sau malformația anumitor dinți. Numărul de dinți afectați depinde de anumiți factori, ce variază de la tipul de agenezie moștenit la cât de rapid a fost diagnosticată boala și administrat tratamentul.

Iată care sunt principalele tipuri de agenezie dentară:

  • Hipodonția se caracterizează prin lipsa a 1 – 6 dinți.
  • Oligodonția reprezintă lipsa a mai mult de 6 dinți.
  • Anodonția este cea mai severă formă a bolii și se caracterizează prin lipsa completă a dinților.

Pacienții care suferă de hipodonție sau oligodonție pot avea dinți lipsă pe una sau ambele părți ale cavității bucale. Dacă dinții lipsesc pe o singură parte, atunci aceștia suferă de agenezie unilaterală. Dacă dinții lipsesc pe ambele părți, afecțiunea este denumită agenezie bilaterală.

Îți recomandăm:

Cum se îndepărtează placa bacteriană de pe dinți

Tratamente pentru agenezia dentară

Dacă suspectezi că suferi de această boală, mergi la medicul stomatolog pentru a primi un diagnostic concret. Numai acesta este în măsură să recomande tratamente pentru agenezia dentară.

Iată câteva soluții posibile:

Implanturi dentare

Some figure

Aceasta este cea mai comună formă de tratament în caz de agenezie dentară. În funcție de vârsta ta, de starea în care se află dinții și de cât de mulți lipsesc, medicul stomatolog îți va recomanda forma potrivită de implant dentar.

Această procedură este folosită de obicei atunci când dinții lipsesc sau sunt grav afectați. Un implant reprezintă un dinte artificial atașat gingiei. Medicii stomatologi folosesc șuruburi pentru a atașa acest dinte de oasele maxilarului.

Pentru a stabili dacă acest tratament va oferi rezultate satisfăcătoare, medicul trebuie să examineze atent starea gingiei în care va fixa șurubul. Așadar, îți recomandăm să alegi un specialist de încredere, cu experiență în tratamentul ageneziei dentare.

Citește mai mult:

Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

Ortodonție

Some figure

Dacă suferi de hipodonție, poți recurge la acest tip de tratament în locul implantului dentar. Acesta va ajuta la apropierea dinților existenți, astfel încât să nu fie necesar un implant dentar.

De asemenea, există posibilitatea utilizării unei proteze parțiale. Însă aceasta este ultima soluție în cazul în care cele de mai sus nu funcționează în cazul tău. Pentru a obține rezultate satisfăcătoare, este important să alegi un medic stomatolog care s-a mai confruntat cu acest tip de problemă.

Cunoști pe cineva care are nevoie de tratamente pentru agenezia dentară? Suferi chiar tu de această boală? Nu te impacienta, există tratamente care îți pot readuce zâmbetul pe buze!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.