Tipurile, cauzele și tratamentul craniosinostozei - Doza de Sănătate
 

Tipurile, cauzele și tratamentul craniosinostozei

În articolul de astăzi, vom discuta despre tipurile, cauzele și tratamentul craniosinostozei, o afecțiune congenitală caracterizată de deformări ale boltei craniene.
Tipurile, cauzele și tratamentul craniosinostozei

Ultima actualizare: 23 mai, 2021

Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile, cauzele și tratamentul craniosinostozei, citește mai departe!

Craniosinostoza este o afecțiune congenitală caracterizată prin deformări craniene. Cauza este închiderea prematură a suturilor craniene. Aceste suturi au funcția de a uni oasele craniului și de a facilita mișcarea lor în timpul nașterii. După naștere, aceste suturi se închid în câteva săptămâni.

Această boală poate provoca complicații severe în lipsa unui tratament adecvat. Să aruncăm o privire mai atentă!

Tipuri de craniosinostoză

Deoarece există mai multe suturi la nivelul craniului, craniosinostozele sunt clasificate în funcție de cea închisă prematur. Cu cât impedimentul pentru creșterea creierului este mai mare, cu atât este mai mare severitatea bolii. Iată câteva dintre tipuri:

1. Scafocefalie

Atunci când sutura sagitală (care unește cele două oase parietale) se închide prematur, apare un caz de scafocefalie. Este cea mai comună formă a bolii, potrivit unui articol publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Pacienții au craniul în formă de pană, fiind mai alungit pe axa anteroposterioră.

2. Plagiocefalie

În acest caz, sutura implicată este cea coronară. Aceasta se desfășoară din partea laterală a craniului până la sutura sagitală. Deși o astfel de structură se găsește pe fiecare parte, plagiocefalia se referă doar la închiderea unilaterală. Acest caz implică o aplatizare a frunții pe partea corespunzătoare.

3. Trigonocefalie

Din punct de vedere clinic, aceasta implică o turtire în formă de triunghi cu vârful inferior pe fruntea pacientului. Este o formă rară și apare ca urmare a închiderii premature a suturii metopice. Aceasta se întinde de la porțiunea superioară a nasului până la sutura sagitală.

4. Brahicefalie

În cazul plagiocefaliei, doar una dintre cele două suturi coronare se închide. Dar, în unele situații, defectul poate fi bilateral. În acest caz, apare brahicefalia. Malformația constă într-o reducere a diametrului anteroposterior, cu alungirea capului în partea superioară.

5. Oxcefalie

Acest termen este ambiguu, deoarece poate însemna fie închiderea prematură a tuturor suturilor, fie o combinație a închiderii suturii coronare și a oricărei alte suturi. Din cauza limitărilor importante în creșterea creierului, este cel mai sever tip. Apare adesea alături de alte defecte congenitale, cum ar fi fuziunea a două sau mai multe degete (sindactilie).

Persoană care se ocupă de tratamentul craniosinostozei
Craniosinostozele sunt deformări ale bolții craniene. Cauza lor exactă este necunoscută, dar sunt asociate cu mai mulți factori de mediu.

Cauzele craniosinostozei

În majoritatea situațiilor, cauza exactă a acestui grup de boli este necunoscută. Există mai multe sindroame asociate cu mutațiile genetice, în care incidența craniosinostozei este mai mare. Unele dintre ele sunt sindromul Apert și sindromul Crouzon, ambele caracterizate prin malformații multiple ale feței.

În ceea ce privește mediul, au fost identificați mai mulți factori de risc. Aceștia cresc probabilitatea ca bebelușul să se nască cu această afecțiune. Unii dintre ei sunt următorii:

  • Consumul de tutun
  • Boală tiroidiană la mamă
  • Utilizarea citratului de clomifen

Simptomele craniosinostozei

Manifestările clinice depind de severitatea malformațiilor. Desigur, acestea sunt mai grave în cazul craniosinostozei sindromice, care este asociată cu alte boli genetice.

Multe dintre simptome sunt dificil de detectat în primele luni de viață. Bebelușii plâng constant și sunt permanent iritați. Pe lângă malformația evidentă a craniului, unele dintre cele mai importante simptome sunt următoarele:

  • Durere de cap
  • Scăderea acuității vizuale
  • Dezvoltarea psihomotorie întârziată
  • Dezvoltarea anormală a circumferinței capului

Posibile complicații

Complicațiile apar atunci când tratamentul nu începe cu promptitudine, lucru care se poate întâmpla din cauza întârzierii diagnosticului. Unele dintre aceste probleme clinice pot pune viața în pericol, în timp ce altele compromit calitatea vieții viitoare a pacientului. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Sindromul de hipertensiune endocraniană: Atunci când există o restricție constantă a creșterii creierului, presiunea existentă poate depăși limitele suportabile. Caracteristicile acestui sindrom includ vărsături constante, cefalee severă și pierderea acuității vizuale.
  • Întârziere mintală: Dacă malformația este foarte complexă sau nu este tratată, aceasta poate compromite dezvoltarea cognitivă.
  • Atrofie optică și orbire: Ca o consecință a presiunii crescute în interiorul craniului, nervul optic poate suferi leziuni ireparabile în timp.
  • Convulsii: Sunt o consecință a restricționării creșterii creierului și a presiunii crescute în cavitate.
  • Probleme de stimă de sine: În cazul unei deformări netratate, aceasta poate duce la probleme grave. Problemele psihologice sunt frecvente la acești pacienți.

Diagnosticul craniosinostozei

Dacă există o monitorizare prenatală adecvată, în special la mamele cu factori de risc, este posibil ca diagnosticul să fie pus în timpul dezvoltării intrauterine. Poate fi utilizată o ultrasonogramă morfologică, care are loc după 20 de săptămâni de gestație.

După naștere, diagnosticul este evident. Cu toate acestea, în cazurile ușoare, medicii pot să-l rateze. În cazurile normale, toate suturile trebuie să fie permeabile pentru ca fătul să treacă prin canalul de naștere. Micile deformări pot să treacă neobservate în primele câteva ore de viață, ceea ce face ca craniosinostozele să fie trecute cu vederea.

În timp, aceste malformații devin mai evidente. Diagnosticul poate fi stabilit în timpul unei evaluări pediatrice. Medicul observă absența fontanelului anterior. Acesta este un spațiu situat în partea din față a craniului, chiar în punctul de comunicare al mai multor suturi. De obicei, acesta se închide spontan înainte de vârsta de 2 ani.

Medic care se ocupă de tratamentul craniosinostozei
În unele cazuri, medicii sunt capabili să detecteze deformarea craniului înainte de naștere, în timpul screeningului prenatal. După naștere, medicii pediatri pot detecta imediat boala.

Tratamentul craniosinostozei

Neurochirurgia este tratamentul definitiv al craniosinostozei. Cu toate acestea, are loc numai în anumite condiții. De fapt, cazurile ușoare pot să nu necesite intervenție. În timp, dezvoltarea craniului se normalizează. În unele cazuri, medicii pot prescrie căști speciale pentru a-i modela dezvoltarea.

Atunci când un copil necesită o intervenție chirurgicală, scopul său este de a reduce deformarea și de a promova o creștere adecvată a craniului. Ulterior, copilul necesită monitorizare continuă, deoarece multe cazuri de craniosinostoză au legătură cu sindroamele genetice. De asemenea, pot exista complicații legate de defecte de neurodezvoltare.

Ce să ne amintim despre craniosinostoză

Craniosinostoza este o deformare comună a craniului, care necesită evaluare medicală. Dacă cineva apropiat este un caz suspect care nu a fost încă diagnosticat, este important să consulte un medic pediatru. Acesta va efectua o evaluare inițială și poate îndruma pacientul către un neurochirurg. Tratamentul craniosinostozei trebuie realizat la timp!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Badve CA, Mallikarjunappa MK, Iyer RS, Ishak GE, Khanna PC. Craniosynostosis: Imaging review and primer on computed tomography. Pediatr Radiol. 2013;43(6):728-42.
  • Flores L. Avances en craneosinostosis. Rev Mex Neurci 2003;4(2):63-74.
  • Forrest CR, Hopper RA. Craniofacial syndromes and surgery. Plast Reconstr Surg. 2013;131(1):86-109.
  • Knight SJ, Anderson VA, Meara JG, Da Costa AC. Early neurodevelopment in infants with deformational plagiocephaly. J Craniofac Surg 2013;24(4):1225-8.
  • Tirado-Pérez I, et al. Craneosinostosis: Revisión de literatura. Rev Univ Salud 2016;18(1):182-189.
  • Velez-van-Meerbeke A, et al. Craneosinostosis y deformidades posicionales del cráneo: revisión crítica acerca del manejo. Acta Neurol Colomb 2018;34(3):204-214.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.