Tipurile de budism care există și diferențele dintre ele
Scris și verificat de filosoful Maria Alejandra Morgado Cusati
Deși este adesea perceput ca un sistem de credință uniform, adevărul este că budismul este la fel de divers ca orice altă religie. Există diferite tipuri de budism. Deși au aceleași obiective, diferă în ceea ce privește calea care trebuie urmată. Descoperiți tipurile de budism care există și diferențele dintre ele!
Budismul este una dintre cele mai importante religii din lume. A apărut acum 2.500 de ani în India, odată cu învățăturile lui Siddhartha Gautama (Buddha) și s-a răspândit în următoarele milenii în Asia și pe restul planetei.
Această doctrină cuprinde o varietate de tradiții, credințe religioase și practici spirituale atribuite lui Buddha. Cu toate acestea, a fost o religie controversată. După moartea ascetului, în încercarea de a perpetua învățăturile și de a-i onora exemplul, au apărut tipurile de budism despre care vom discuta mai jos.
Buddha și budismul
Siddhartha Gautama a fost un prinț hindus din secolul al V-lea î.Hr. care, văzând oamenii săraci și bolnavi, și-a dat seama că viața umană înseamnă suferință. El a renunțat la avere și s-a dedicat ascezei, obținând iluminarea prin recunoașterea efemerității inerente a tuturor aspectelor vieții și înțelegând cum poate fi trăită viața fără suferință.
Prin urmare, el a dezvoltat conceptul celor patru adevăruri nobile, conform cărora suferința în viață este cauzată de atașamentul față de lucruri. Așa a apărut Calea Octuplă, care se referă la disciplina spirituală care trebuie urmată pentru a ne elibera de atașament și durere.
Budiștii cred că viața umană este un ciclu de suferință și renaștere (sufletele se nasc din nou în corpuri diferite, în funcție de modul în care s-au comportat în viețile anterioare). Cu toate acestea, dacă cineva ajunge la o stare de iluminare (nirvana), este posibil să scape pentru totdeauna din acest ciclu.
Buddha și-a predicat învățăturile din momentul în care a atins iluminarea și până la moartea sa la vârsta de 80 de ani. Înainte de a trece în neființă, ascetul le-a cerut ucenicilor să nu aleagă niciun conducător, ci fiecare să-și urmeze calea și rămășițele lui să se odihnească într-o stupă, la o răscruce de drumuri.
Cu toate acestea, niciuna dintre cererile sale nu a fost respectată. Ucenicii s-au organizat rapid în grupuri conduse de lideri și i-au împărțit rămășițele, fiecare alegând un loc pentru a le lăsa într-o stupă.
Ulterior, între adepții lui Buddha au apărut diferențe doctrinare. Acest lucru a dus la noi diviziuni în cadrul comunității.
Citește mai mult: Descoperiți relația dintre budism și mindfulness
Tipurile de budism
În linii mari, se spune că există trei tipuri principale de budism:
- Theravada
- Mahayana
- Vajrayana
Toate tipurile de budism susțin credința în cele Patru Adevăruri Nobile și în Calea Octuplă, așa cum a predicat Buddha. Cu toate acestea, ele diferă în ceea ce privește modul de a urma această cale.
Budismul Theravada
Theravada este cea mai veche formă de budism existentă și se traduce prin „calea anticilor”. Această școală se bazează pe canonul Pali, care se referă la colecția celor mai vechi învățături și discursuri ale lui Buddha.
Theravada poate fi considerat cel mai conservator tip de budism, deoarece urmează cele mai vechi învățături ale lui Buddha și nu adaugă noi scripturi. Scopul este ca omul să cultive eliberarea și să devină un arhat (cineva care a atins nirvana), fără obligația de a-i învăța pe alții calea către iluminare.
Spre deosebire de budismul Mahayana, scopul nu este de a deveni un ghid spiritual, ci mai degrabă de a ne elibera de samsara (repetarea eternă a reîncarnării și morții). Budismul Theravada este împărțit într-un cler de călugări și o congregație de laici, călugării fiind mai avansați spiritual decât restul.
Profesorii se concentrează pe diferite practici care duc la trezire. Unele tradiții încurajează citirea sutta-urilor în mod repetat, în timp ce altele se concentrează pe meditația concentrată pentru a lucra spre trezire.
Theravada este popular în Asia de Sud-Est, în țări precum Thailanda, Birmania (Myanmar), Cambodgia și Laos.
Budismul Mahayana
Mahayana, care înseamnă „marele vehicul”, este cea mai mare școală de budism din lume. Este popular în multe țări din Asia, inclusiv Nepal, Tibet, Japonia, China, Taiwan, Coreea, Vietnam și Mongolia.
Școala Mahayana crede că toate ființele umane posedă o natură de Buddha și pot atinge conștiința transcendentă. Scopul practicii nu este de a obține iluminarea pentru sine, ci de a propovădui budismul. Din acest motiv, mulți adepți depun jurămintele bodhisattva, care înseamnă promisiunea de a se întoarce în această lume până când toate ființele vii vor fi eliberate de suferință.
Spre deosebire de Theravada, multe tradiții Mahayana conțin învățături în afara canonului Pali. În cadrul acestei școli, au existat mulți profesori care au fost venerați. Au fost create noi sutre. Acestea includ învățături populare, cum ar fi Sutra Lotusului sau Sutra inimii.
Practica meditației include multe cântece și mantre, mai ales în tradițiile tibetane.
Budismul Vajrayana
Budismul Vajrayana („vehicul de diamant”) înseamnă iluminare și transformare într-o materie indestructibilă. Unii consideră că această școală este o varietate de Mahayana. Alți savanți susțin că este un tip separat de budism.
Atât în budismul Theravada, cât și în cel Mahayana, individul decide să urmeze calea, acceptă cele Patru Adevăruri Nobile și Calea Octuplă ca fiind legitime și se angajează într-o disciplină spirituală care va duce la iluminare, renunțând la obiceiurile inutile.
Cu toate acestea, în budismul Vajrayana se presupune că toți avem o natură de Buddha. Prin urmare, adeptul nu trebuie să renunțe imediat la obiceiurile proaste (cum ar fi consumul de alcool sau fumatul) pentru a începe mersul pe calea iluminării. Trebuie doar să înceapă, iar comportamentele dăunătoare sau nesănătoase vor dispărea progresiv.
Cu alte cuvinte, în loc să se distanțeze de dorință, o va experimenta și elimina treptat. Ca și în budismul Mahayana, școala Vajrayana se concentrează pe a deveni un Bodhisattva pentru a-i ghida pe alții.
Dalai Lama, considerat liderul spiritual al tuturor budiștilor, este din punct de vedere tehnic liderul școlii Vajrayana. Părerile lui sunt în ton cu această școală budistă.
Descoperă: Jiddu Krishnamurti: important filosof indian și contribuțiile sale
Tipurile de budism sunt interpretări ulterioare
În prezent, este imposibil să se determine care dintre tipurile de budism reprezintă viziunea lui Buddha. Profesorul nu a lăsat nimic scris. El a trăit conform convingerilor sale și a încercat să-i ajute pe alții să-și depășească suferința.
Primele texte budiste au fost scrise de adepții săi, la câteva secole după moartea lui Buddha. Siddhartha Gautama a fondat un sistem de credință care are peste 500 de milioane de adepți și care, secole întregi, a oferit oamenilor o cale către pacea spirituală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Páez Y. Buddha: una psicología del deseo, una epistemología de la ilusión. Psicogente [Internet]. 2010;13(23): 145-157. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/4975/497552355011.pdf
- Siderits M. Buddha [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2019. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/buddha/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.