Logo image
Logo image

Tipurile și tratamentul escarelor

4 minute
Tipurile escarelor diferă în funcție de gravitatea acestor răni care sunt produse pe piele de presiunea sau frecarea exercitată de o suprafață dură.
Tipurile și tratamentul escarelor
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Evoluția unei escare va depinde de severitatea acesteia. Astăzi, îți vom spune ce sunt aceste leziuni, de câte tipuri sunt și care este tratamentul escarelor.

Escarele (denumite și ulcere de presiune) sunt leziuni ale pielii și ale țesutului subiacent din cauza presiunii sau fricțiunii pe o suprafață dură. Acestea apar frecvent la pacienții care stau la pat pentru perioade lungi de timp. În plus, escarele sunt mai periculoase la bătrâni, deoarece aceste ulcere provoacă probleme grave la această grupă de vârstă.

Sunt foarte dureroase și produc un număr mare de infecții locale și generale. Acestea sunt localizate în cele mai proeminente părți ale corpului: sacrum, trohanteri (proeminențe osoase situate la epifiza femurului), călcâie, omoplați și regiunea occipitală.

Severitatea escarelor variază de la înroșirea pielii la pierderea acesteia și expunerea osului subiacent.

Tipurile de escare

Some figure
Escarele pot diminua semnificativ calitatea vieții.

Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc un sistem de clasificare pentru a descrie severitatea și tipurile escarelor. Astfel, se disting 4 categorii:

  • Etapa 1: O escară în stadiul 1 este cel mai superficial tip de leziune. Zona afectată a pielii este decolorată și roșiatică la pacienții albi și învinețită sau albăstruie la pacienții cu pielea mai închisă la culoare. În cazul unei escare în stadiul 1, pielea rămâne intactă, dar pot apărea dureri și mâncărimi. Pielea poate fi caldă și moale sau dură la atingere.
  • Etapa 2: În ulcerul de presiune în stadiul 2, o parte a suprafeței exterioare a pielii, adică epiderma, suferă leziuni. Acest lucru duce la pierderea țesutului. Ulcerul arată ca o plagă deschisă sau ca o veziculă.
  • Etapa 3: În acest stadiu, pierderea pielii are loc în profunzime. În plus, există și deteriorarea țesutului subiacent. Cu toate acestea, nu există deteriorări ale mușchilor sau ale oaselor. Apare o rană adâncă, scobită.
  • Etapa 4: Aceasta este cea mai severă. În această situație, există leziuni severe ale pielii și țesutul adiacent este necrozat, adică moare. În plus, pot exista și leziuni ale mușchiului sau ale osului subiacent. Pacienții cu acest tip de ulcer de presiune prezintă un risc ridicat de a dezvolta infecții grave.

Vezi și:

Cum să previi și să tratezi escarele de decubit

Tratamentul escarelor

Deoarece escarele sunt o problemă complexă de sănătate cauzată de o serie de factori interdependenți, mai multe tipuri de profesioniști trebuie să aibă grijă de pacient. Unele tehnici și tratamente pentru escare includ:

Schimbarea poziției

Mutarea corpului și schimbarea poziției la intervale regulate este una dintre cele mai bune modalități de a preveni apariția acestor leziuni. Acest lucru ameliorează presiunea în cazurile de escare de stadiul 1 și 2.

Saltele și perne

Some figure
Toate aceste măsuri pot fi utile.

O gamă largă de saltele și perne speciale sunt disponibile pentru a ameliora presiunea asupra părților vulnerabile ale corpului. Pacienții cu escare mai severe au nevoie de o saltea mai sofisticată sau chiar de un pat special.

De exemplu, există saltele pe care le poți conecta la un flux continuu de aer care este reglat automat pentru a reduce presiunea în funcție de nevoi.

Pansamente

Câteva exemple ale acestui tip de produs sunt:

  • Hidrocoloizi: Acestea sunt pansamente care conțin un gel special care promovează creșterea celulelor noi ale pielii.
  • Alginate: Acestea sunt pansamente fabricate din alge marine, care conțin sodiu și calciu. Studiile au arătat că accelerează procesul de vindecare.

Preparate topice

Medicii pot prescrie creme sau unguente pentru a accelera procesul de vindecare a escarelor. În același timp, aceste produse previn și alte leziuni ale pielii. Un tip de substanță chimică cunoscută sub numele de eliminator de radicali liberi poate fi, de asemenea, foarte utilă în prevenirea leziunilor celulare la nivel genetic.

Vezi și:

Care sunt simptomele și cauzele disfagiei?

Antibiotice

Antibioticele sunt utile în prevenirea infecțiilor bacteriene. Ele previn și dezvoltarea infecțiilor secundare. Aplicarea directă a unui unguent antiseptic poate curăța escarele de orice bacterie care este deja prezentă.

Intervenție chirurgicală pentru tratamentul escarelor

Uneori, vindecarea acestor răni nu este posibilă, iar medicii vor apela la o intervenție chirurgicală pentru a sigila escara și pentru a preveni deteriorarea mai gravă a țesuturilor. Grefa de piele este cea mai folosită tehnică. Medicii iau o grefă de piele și mușchi dintr-o altă parte a corpului și o folosesc pentru a sigila ulcerul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anaslema, Fernando Moncayo. “ULCERA POR PRESIÓN: IDENTIFICACIÓN DEL GRADO Y TIPOS.: Unidad de cura avanzada del Hospital Abel Gilbert Pontón.” REVISTA FACULTAD DE CIENCIAS MÉDICAS 2.1 (2021): 1-8.
  • BoykoTatiana, V., T. LongakerMichael, and P. YangGeorge. “Review of the current management of pressure ulcers.” Advances in wound care (2018).
  • Cortés, Olga Lucía, et al. “Uso de apósitos hidrocoloides en la prevención de úlceras por presión en pacientes de alto riesgo: una cohorte retrospectiva.” Investigación y Educación en Enfermería 36.1 (2018).
  • Pedro, M. (2000). Escaras o Ulceras por presión. Manual geriatría y gerontología.
  • Rimareix, F., Delpit, X., Bauer, T., & Lortat-Jacob, A. (2009). Tratamiento quirúrgico de las escaras. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71608-1
  • Zuñiga Carrasco, R. I., Mijangos Pacheco, M., & Puga Cahuich, C. (2015). El manejo de las úlceras por presión: intervenciones encaminadas a un oportuno manejo hospitalario. Artículo de revisión.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.