Top 5 tratamente pentru petele hepatice
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Petele hepatice sunt acele semne mici care pot apărea pe piele din cauza expunerii excesive la soare și vârstei. Există 5 tratamente pentru petele hepatice care pot să atenueze aspectul și să ascundă prezența acestora.
De ce apar petele hepatice?
În primul rând, trebuie remarcat faptul că aceste mici pete, cunoscute și sub numele de lentigo solar, sunt un răspuns natural al melaninei la îmbătrânirea pielii. De obicei, apar după vârsta de 40 de ani în zone precum brațele, mâinile, picioarele, fața și altele.
Dacă rămân mici și nu se extind, petele hepatice nu vor fi o problemă serioasă. Pentru a le atenua, cel mai bine este să consultați un dermatolog și să urmați recomandările acestuia.
Experții de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA indică faptul că, în funcție de caz, medicul dermatolog va prescrie aplicarea unui tip de cremă, precum și un tratament cu laser, lumină pulsată intensă sau crioterapie.
Top 5 tratamente pentru petele hepatice
1. Turmeric
Ingrediente
- 1 lingură de pudră de turmeric (10 g)
- ½ cană de lapte (125 ml)
Preparare
- Mai întâi, amestecați ambele ingrediente până obțineți o pastă omogenă, fără cocoloașe.
- Apoi, întindeți pasta pe toate zonele cu pete.
- Se recomandă aplicarea pe timp de noapte, pentru a evita expunerea la soare.
Recomandăm și: Remedii pentru petele de bătrânețe
2. Ceapă
Ceapa are proprietăți de „iluminare” care pot ajuta la ascunderea petelor hepatice de pe piele.
Ingrediente
- ½ ceapă
Procedură
- După ce ați tăiat ceapa în jumătate, frecați-o cu mișcări circulare pe zonele afectate de pigmentare excesivă.
- Lăsați-o să acționeze și nu vă clătiți.
3. Aloe vera
Aloe vera este o plantă căreia i-au fost atribuite diverse proprietăți și utilizări. Poate ajuta la îngrijirea sănătății pielii și la atenuarea petelor.
Ingrediente
- 1 frunză de aloe vera
Procedură
- Pentru început, extrageți cu atenție pulpa de aloe.
- Spălați-o cu multă apă pentru a elimina excesul de iod și pentru a putea lucra cu cea mai pură parte a plantei.
- Amestecați pulpa până obțineți o pastă și aplicați pe zonele cu pete.
- Așteptați o oră și spălați zona cu apă din abundență.
O variantă a acestui remediu, dar care trebuie planificată din timp, este aplicarea unui strat de aloe vera pe pielea și lăsarea acestuia să acționeze timp de 8 ore. Faceți asta într-un weekend în care nu ieșiți din casă.
4. Castraveți
Castraveții au proprietăți albire și purificare. Utilizarea lor este recomandată de preferință noaptea, pentru ca masca să poată acționa asupra pielii și să ofere rezultate mai bune.
Ingrediente
- ½ castravete
Procedura standard
- Pur și simplu frecați pielea cu castravetele. Remediul este recomandat pentru mâini și față.
- În acest caz, îl vom lăsa să acționeze 40 de minute și îl vom spăla cu apă călduță.
Altă opțiune
- Mai întâi, zdrobiți o jumătate de castravete până obțineți o pastă densă.
- Apoi, aplicați pasta direct pe zona cu pete hepatice.
- Lăsați-o să acționeze 20 minute.
- La sfârșit, îndepărtați pasta cu multă apă rece.
5. Cremă de protecție solară
Deși nu sunt un remediu ca atare, ci mai degrabă parte a tratamentului prescris de dermatolog, cremele de protecție solară sunt foarte recomandate. Ele ajută la protejarea pielii și previn închiderea la culoare a petelor hepatice.
Recomandăm: 8 sfaturi pentru prevenirea petelor solare
Ce altceva este important?
Dacă sunt tratate la timp, petele hepatice nu vor fi o problemă serioasă. În plus, este posibil ca tratamentul dermatologic să permită folosirea unor remedii complet naturale.
Astfel, cel mai important lucru la fiecare dintre aceste remedii este să urmați instrucțiunile date. De asemenea, fiți perseverenți și obișnuiți-vă cu ideea că aceste pete sunt o afecțiune a pielii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dermatología geriátrica. Rev. Fac. Med. (Méx.) [Internet]. 2014 Dic [citado 2018 Dic 06] ; 57( 6 ): 48-56. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422014000600048&lng=es.
- Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., … Alan Andersen, F. (2014). Safety Assessment of Cucumis sativus (Cucumber)-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 33(2_suppl), 47S-64S. https://doi.org/10.1177/1091581814526892
- G. Cardinali, D. Kovacs, M. Picardo, Mechanisms underlying post-inflammatory hyperpigmentation: lessons from solar lentigo, Annales de Dermatologie et de Vénéréologie, Volume 139, Supplement 4, 2012, Pages S148-S152, ISSN 0151-9638,
https://doi.org/10.1016/S0151-9638(12)70127-8.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0151963812701278)
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.