Tot ce trebuie să știi despre nașterea în apă
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
În ultimii ani, tot mai multe femei aleg să aibă diferite tipuri de nașteri. Astfel, multe femei însărcinate decid să nască acasă sau aleg nașterea în apă. De fapt, nașterea în apă este o opțiune care devine din ce în ce mai populară, deși nu multe centre de sănătate oferă această opțiune deoarece nu au echipamentul necesar.
În acest articol, te invităm să afli mai multe despre nașterea în apă, inclusiv beneficiile și riscurile care trebuie luate în considerare.
Informații despre nașterea în apă
Potrivit Asociației Moașelor din Spania, „Scăldatul în apă caldă este o metodă eficientă de ameliorare a durerii în timpul travaliului, în special în ultima fază a primei etape a travaliului”. Acest procedeu constă în nașterea copilului în timp ce trunchiul femeii este scufundat în apă.
Prin urmare, scopul principal al nașterii în apă este ameliorarea durerii. Într-adevăr, scufundarea în apă este considerată un tratament non-farmacologic al durerii, care permite femeii însărcinate să aibă mai mult control asupra situației.
Această metodă a fost studiată pentru prima dată în Regatul Unit. Experții au ajuns la concluzia că este atât de benefică, încât nașterea în apă ar trebui să fie disponibilă în toate spitalele și clinicile.
Din păcate, acest lucru nu este cazul în majoritatea țărilor. Cu alte cuvinte, spitalele publice nu au bazine de naștere specifice și nici echipamente, cum ar fi sistemele de cardiotocografie fără fir.
Citește mai mult:
În ce constă nașterea în apă
În primul rând, pentru a opta pentru acest tip de naștere, este necesar ca în clinică să existe echipamentul necesar, precum și un obstetrician și o moașă.
- Temperatura bazinului de naștere ar trebui să fie de 37 °C. Dacă temperatura este mai scăzută, este posibil ca femeia să nu se relaxeze. În schimb, dacă este mai mare, poate fi contraproductiv. Nu este recomandat ca femeia însărcinată să stea în apă mai mult de 90 de minute. Dacă este cazul, ea trebuie să iasă și să intre din nou în bazin.
- Apa ar trebui să-i acopere stomacul. Cu alte cuvinte, ar trebui să-i ajungă la piept.
- Este mai bine ca gravida să intre în bazinul de naștere atunci când are o dilatare cuprinsă între 3 și 5 cm. Însă nu existe dovezi clare care să indice faptul că un moment este mai potrivit decât altul. Imersiunea este indicată în etapa de dilatare. Prin urmare, multe femei preferă să nu stea în bazin în momentul efectiv al nașterii.
- Echipamentul necesar trebuie să fie la îndemână. De exemplu, este nevoie de un monitor wireless pentru a vedea dacă bebelușul este sănătos. În acest caz, specialistul o poate întreba pe mamă dacă dorește sau nu să nască în bazin.
- Dacă mama alege să rămână în bazin, nu există dovezi care să ateste faptul că acest tip de naștere este mai eficient decât nașterea clasică. În orice caz, trebuie să știi că bebelușul respiră prin cordonul ombilical până în momentul tăierii. Prin urmare, nu există riscul înecării sugarului.
Beneficiile nașterii în apă
Potrivit Confederației Internaționale a Moașelor, beneficiile scufundării în timpul etapei de dilatare sunt următoarele:
- Există o relaxare perineală, vaginală și cervicală mai bună.
- Facilitează mobilitatea și ajustarea pozițiilor care favorizează descendența fetală (ghemuit sau în genunchi).
- Hidroterapia poate scurta etapa de dilatare.
- Fătul are o mamă relaxată, iar acest lucru maximizează oxigenarea placentară.
- Facilitează relaxarea datorită eliberării de greutate. În plus, vasodilatația ușoară care apare în apă scade tensiunea arterială și crește pulsul matern, provocând o creștere a oxigenării uterului și a fătului.
- În ceea ce privește nașterea efectivă, apa favorizează tranziția bebelușului de la lichidul amniotic la lumea exterioară.
- În majoritatea cazurilor, relaxarea și ameliorarea durerii permit o naștere naturală fără anestezie.
Citește mai mult:
Care sunt riscurile sau dezavantajele nașterii în apă?
Există câteva dezavantaje, cum ar fi:
- Un risc crescut de hemoragie postpartum
- Dacă există complicații, femeia trebuie să iasă din apă pentru a primi îngrijiri medicale
- Poate fi inconfortabil să intri și să ieși din apă
Concluzii
Nașterea în apă pare să aibă mai multe avantaje decât dezavantaje. Cu toate acestea, totul depinde de fiecare sarcină, de riscuri și complicații. În acest sens, ginecologul va stabili dacă nașterea în apă este sau nu o opțiune pentru femeia însărcinată.
Mai mult, nașterea în apă și are un alt beneficiu. Viitoarea mamă este capabilă să ia decizii cu privire la modul în care vrea să nască. Acest lucru o poate face mult mai încrezătoare în sine în timpul travaliului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Elizabeth R Cluett, Ethel Burns, “Immersion in water in labour and birth”, Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15; (2): CD000111.
- Sonia Uceira-Rey et al. “Procedimiento de inmersión en el agua para el trabajo de parto en el Hospital da Barbanza”, Matronas Prof. 2015; 16(1): 12-17
- Richmond H, “Women’s experience of waterbirth”, Practising Midwife, 6, 26-31, 2003.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.