Tot ce trebuie să știi despre dieta cu bere - Doza de Sănătate
 

Tot ce trebuie să știi despre dieta cu bere

Știai că includerea berii în alimentație aduce multe beneficii organismului? Dieta cu bere nu înseamnă o dietă bazată pe bere, ci indică faptul că un consum moderat de bere este permis în cazul în care urmezi o cură de slăbire.
Tot ce trebuie să știi despre dieta cu bere
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

La fel ca toate băuturile alcoolice, și berea are o faimă rea, dar care este în mare măsură neîntemeiată. De fapt, această băutură aduce beneficii organismului. Merită să încerci dieta cu bere. Poți consuma bere și dacă urmezi o cură de slăbire.

Totodată, din cauza conținutului de alcool, nu recomandăm un consum excesiv de bere. Consumul moderat însă nu are efecte negative. De asemenea, este recomandat să urmezi dieta cu bere fără alcool.

Cel mai probabil, dieta cu bere pare una neobișnuită. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor științifice indică faptul că faimoasa băutură oferă anumite beneficii organismului.

Burta de bere este doar un mit

Dieta cu bere se referă la includerea berii într-o dietă de slăbit

Aproape toată lumea asociază consumul de bere cu o creștere a dimensiunii taliei, lucru cunoscut drept „burtă de bere”. Cu toate acestea, studiile recente au demonstrat că berea are puține calorii și nu este legată de îngroșarea taliei.

Acest lucru duce la următoarea concluzie: burta de bere se produce mai degrabă din cauza unui consum ridicat de grăsimi, asociat cu retenția de lichide. Astfel, burta de bere se dezvoltă indiferent dacă se consumă bere zilnic sau nu. Berea și îngroșarea taliei pot fi asociate doar în sensul că un consum de bere excesiv poate provoca gaze intestinale.

Au fost efectuate cercetări pentru a găsi legături între obezitate și bere. Nu există dovezi conform cărora consumul de bere cauzează câștig în greutate.

Ce trebuie să știi depre dieta cu bere?

Dieta cu bere nu se referă la un regim alimentar bazat pe bere. De fapt, termenul indică faptul că un consum moderat de bere este permis în cazul în care urmezi o cură de slăbire.

Berea este săracă în calorii, dar are numeroase beneficii.

În primul rând, poți să consumi bere dacă urmezi o dietă fără să-ți fie teamă că te vei îngrășa. O sticlă de bere obișnuită (33 cl) conține doar 148 de calorii. Dacă alegi varianta fără alcool, vei consuma doar 68 de calorii per 33 cl.

Este recomandat să alegi berea fără alcool, nu doar din cauza numărului de calorii, ci și pentru a evita consumul de alcool care, în realitate, reprezintă originea reputației rele a berii.

Berea este bogată în minerale și vitamine (în special vitamine din complexul B) și este o băutură cu efecte diuretice.

Aspecte de care trebuie să ții cont în dieta cu bere

Dieta cu bere fără alcool rece

Dieta cu bere nu este o dietă propriu-zisă

Îți recomandăm să incluzi consumul de bere în cura de slăbire pe care o urmezi. În niciun caz nu este vorba despre înlocuirea alimentației cu berea. Pur și simplu, incluzi în dieta ta o băutură care, pe lângă faptul că este hipocalorică, oferă un aport ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.

De exemplu, dacă îți este poftă de o băutură, berea este mai benefică pentru organismul tău și conține mai puține calorii decât o băutură carbogazoasă sau un suc pasteurizat, care au un conținut ridicat de zaharuri, chiar dacă au eticheta „light”.

Consumul de bere trebuie să fie unul moderat

Un consum moderat înseamnă 2-3 beri pe zi în cazul bărbaților și 1-2 beri, în cazul femeilor. Depășirea acestuia este periculoasă pentru organism.

Poate părea evident, însă vom sublinia următoarele aspecte: dacă vrei să consumi bere din cauză că are puține calorii, dar consumi multe alimente hipercalorice, în special alimente cu multe grăsimi, nu vei reuși să obții efectele dorite în ceea ce privește slăbirea. În acest caz, este foarte probabil să câștigi în greutate.

Poți să consumi bere pentru a te hidrata după exercițiile fizice

Știai că berea este o variantă excelentă pentru rehidratarea organismului și pentru restabilirea nivelului de minerale după un exercițiu fizic? Desigur, berea trebuie consumată cu moderație. De asemenea, în acest caz, este preferabil să consumi bere fără alcool.

Berea conține maltodextrină, un tip de carbohidrat care ajută la recuperarea mineralelor pierdute prin transpirație după activități fizice.

Beneficii pentru sănătate

Conform cercetărilor, micronutrienții din bere sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Aceștia acționează ca un cicatrizant în caz că inima se confruntă cu o afecțiune. De asemenea, berea conține polifenoli, siliciu și flavonoide care contribuie la menținerea sănătății oaselor.

În concluzie, includerea berii într-o cură de slăbire este benefică. Berea are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antivirale și echilibrează activitatea estrogenică la femei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • He X., Rebholz CM., Daya N., Lazo M., Selvin E., Alcohol consumption and incident diabetes: the atherosclerosis risk in communities (ARIC) study. Diabetologia, 2019. 62 (5): 770-778.
  • Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., Voigt RB., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.