Tratament pentru alcoorexie
Comportamentele sau obiceiurile nesănătoase dau naștere continuu la termeni care nu sunt întotdeauna incluși în literatura medicală. Acesta este cazul alcoorexiei, un concept care este adesea clasificat ca beție. Deoarece nu este o categorie medicală, creează adesea confuzie. Astăzi vom vorbi despre caracteristicile sale și despre principalul tratament pentru alcoorexie.
Experții nu omit să pună în evidență problemele care există în jurul definirii acestui comportament. Acesta este motivul pentru care unii îl consideră alcoolism și cer să se facă mai multe cercetări asupra cauzelor și consecințelor sale.
Caracteristicile alcoorexiei
În termeni generali, cercetătorii definesc alcoorexia drept „combinația de obiceiuri alimentare nesănătoase cu aportul excesiv de alcool”. Prin urmare, ei fac aluzie la tulburări de alimentație precum bulimia sau anorexia, care sunt combinate cu un aport necontrolat de băuturi alcoolice.
Citiți mai mult: Care sunt tipurile de bulimie care există?
Putem spune că alcoorexia este asocierea dintre alcoolism și tulburările de alimentație. Deși se referă la două categorii intens studiate în literatura medicală, termenul nu este inclus în mod oficial în manualele de diagnostic. Alcoorexia este un concept informal.
Este un comportament foarte des întâlnit în rândul tinerilor, deși poate apărea și la adulți. Conform dovezilor, femeile sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Pacientele sunt adesea inconștiente de pericolele la care sunt expuse.
Există dovezi puternice ce arată că alcoorexia este mai frecventă la persoanele care sunt active fizic și care au un istoric dificil de control al greutății. Motivațiile sunt foarte variate, dar putem sintetiza următoarele:
- Contracararea echilibrului caloric prin limitarea aportului alimentar
- Creșterea reacțiilor generate de aportul de băuturi alcoolice
- Pierderea în greutate din cauza comportamentelor dezinhibate după consumul de alcool
- Respectarea standardelor societății în ceea ce privește conceptul de frumusețe
- Mai mult spațiu în stomac pentru a putea ingera o cantitate mai mare de băuturi alcoolice
Nu există o motivație generală. Unii o fac pentru a-și menține greutatea, alții pentru a slăbi și alții pentru a spori senzația de ebrietate. În orice caz, este foarte frecvent ca alcoorexia să fie legată de bulimie și anorexie.
Citiți și: Ce este diabulimia? Diabetul și bulimia
Riscurile alcoorexiei
Un comportament tipic este limitarea consumului de alimente înainte sau după consumul de alcool. Acest lucru este făcut pentru a compensa aportul caloric al băuturilor sau pentru a spori efectul acestora. Desigur, riscurile nu trec neobservate. Vom sublinia care sunt cele mai importante:
- Deficiență de nutrienți: atunci când consumul de alimente este restricționat, accesul la nutrienții esențiali scade. Atunci când organismul metabolizează alcoolul, solicită un număr mai mare de nutrienți. Ambele aspecte se traduc printr-o deficiență nutrițională.
- Risc crescut de otrăvire: etanolul se metabolizează mai repede atunci când este ingerat pe stomacul gol. Acest lucru implică un risc mai mare de intoxicație, deoarece este nevoie de câteva pahare pentru ca o persoană să se îmbete. În cazul lipsei de control, persoana este expusă la leziuni fizice, cum ar fi leziunile cerebrale.
- Creșterea comportamentelor periculoase: deoarece efectele alcoolului apar mai repede, oamenii sunt expuși la comportamente sociale periculoase. Excesul poate limita luarea deciziilor și poate favoriza activități precum consumul de droguri, sexul neprotejat sau comportamentele care pun viața în pericol.
- Previne recuperarea musculară: nu am menționat acest lucru până acum, dar unii oameni tind să facă mișcare înainte de a consuma alcool pentru a compensa încărcătura calorică. În timpul metabolismului său, sinteza proteinelor este inhibată și repararea mușchilor încetinește. Acest lucru are consecințe negative asupra refacerii mușchilor.
Trebuie să adăugăm și impactul psihologic. De exemplu, depresie, stimă de sine scăzută, anxietate, atacuri de panică și așa mai departe. Alcoorexia un obicei dăunător cu multiple consecințe nefavorabile.
Tratament pentru alcoorexie
Deoarece nu este o tulburare acceptată din punct de vedere medical, nu există un tratament standard pentru alcoorexie. În ciuda acestui fapt și așa cum am explicat deja, reprezintă prezența a două afecțiuni: alcoolismul și tulburările de alimentație. Prin urmare, aceste tulburări pot fi abordate separat.
Având în vedere că boala este mai frecventa la tineri, este foarte important ca aceștia sa fie conștienți de consecințele ei. Nu există nimic care să garanteze controlul total al situației.
Participarea unui psiholog profesionist poate fi de mare ajutor în acest proces. Grupurile de sprijin pentru persoanele care abuzează de alcool sau care au practici alimentare nesănătoase pot fi de ajutor.
Alcoorexia este o problemă reală. Afectează milioane de tineri din întreaga lume și este asociată cu complicații de sănătate care pot compromite grav integritatea. A fi conștient de simptomele tale este foarte important pentru a preveni ca acestea să devină un model de comportament acceptat social.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barry, A. E., & Piazza-Gardner, A. K. Drunkorexia: understanding the co-occurrence of alcohol consumption and eating/exercise weight management behaviors. Journal of American College Health. 2012; 60(3): 236-243.
- Eisenberg, M. H., & Fitz, C. C. “Drunkorexia”: Exploring the who and why of a disturbing trend in college students’ eating and drinking behaviors. Journal of American college health. 2014; 62(8): 570-577.
- Lupi, M., Martinotti, G., & Di Giannantonio, M. Drunkorexia: an emerging trend in young adults. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity. 2017; 22(4): 619-622.
- Thompson-Memmer, C., Glassman, T., & Diehr, A. Drunkorexia: a new term and diagnostic criteria. Journal of American College Health. 2019; 67(7): 620-626.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.