Logo image
Logo image

Tratament pentru leziunile musculare ale gambelor

3 minute
Accidentarea gambelor apare cel mai adesea în timpul antrenamentelor sportive, atunci când sari, faci o schimbare rapidă de direcție sau te împingi în picior pentru a accelera. Află mai multe despre leziunile musculare ale gambelor în articolul de mai jos!
Tratament pentru leziunile musculare ale gambelor
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gamba este formată din doi mușchi – gastrocnemius și soleus. Mușchii gambei nu ajută doar la flexarea piciorului, ci sunt implicați și în mișcări rapide, cum ar fi săriturile și alergările scurte. Leziunile musculare ale gambei apar brusc și pot necesita asistență medicală. Ce tratament poate fi folosit pentru leziunile musculare ale gambelor?

Leziunile musculare ale gambelor: cauze

Leziunile musculare ale gambei apar cel mai adesea în timpul practicării unui sport, atunci când trebuie să te împingi repede în picior pentru a accelera brusc. Cu toate acestea, ele pot apărea și atunci când sari sau faci o schimbare rapidă de direcție.

Mișcarea bruscă poate suprasolicita gamba, întinzând mușchii dincolo de limitele lor normale, ceea ce poate duce la rupere. Persoanele care practică sporturi precum tenisul sau baschetul sunt mai susceptibile la acest tip de accidentare.

Atunci când apare leziunea, este posibil să auzi un sunet sau să ai o senzație de rupere la nivelul gambei. În plus, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

  • Durerea
  • Inflamația
  • Vânătăile
  • Problemele la mers sau la sprijinirea greutății pe piciorul rănit

Vezi și:

Întinderea musculară inghinală: de ce apare?

Simptome ale leziunilor musculare ale gambelor

Some figure

Simptomele depind de gravitatea leziunii. Dacă aceasta este simplă, vei simți o durere puternică, ca cea provocată de o întindere.

O ruptură a mușchiului gambei provoacă dureri foarte ascuțite și abia vei putea merge. Există trei grade în funcție de gravitatea leziunii.

Leziune de gradul I

Leziunea gradul I implică microfisurarea fibrelor musculare în proporție de maxim 10%. Implică dureri ușoare în partea din spate a piciorului și în apropierea călcâiului.

În acest caz, nu există aproape nicio pierdere de forță și capacitate mișcare și este posibil să continui practicarea sportului. Recuperarea completă va avea loc în câteva săptămâni de la accidentare. Acest lucru va depinde de procentul de fibre implicate și de tratamentul administrat.

Leziune de gradul al II-lea

Leziunea de gradul al II-lea implică daune mai extinse și dureri mai mari. Există o pierdere semnificativă de forță și mobilitate musculară. În același timp, inflamația este mai severă și vânătăile apar rapid. În plus, există limitări în ceea ce privește activitatea fizică.

Experții consideră că mușchiul gastrocnemius prezintă un risc crescut de rupere, deoarece unește genunchiul și glezna și are o proporție mare de fibre musculare care se contractă rapid.

Leziune de gradul al III-lea

În acest caz, există o ruptură musculară completă. Durerea este foarte acută, iar inflamația este severă și imediată. Există, de asemenea, o umflătură vizibilă pe măsură ce mușchiul rupt se contractă.

Incapacitatea de a merge este caracteristică leziunilor musculare de gradul al III-lea. Fibrele musculare nu se pot uni și situația necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Vezi și:

Diagnostic și tratament pentru displazia fibromusculară

Tratament pentru leziunile musculare ale gambelor

Cel mai eficient protocol de tratament pentru leziunile musculare ale gambei este cunoscut sub numele de R.I.C.E, care înseamnă:

  • Odihnă (Rest)
  • Gheaţă (Ice)
  • Comprimare (Compression)
  • Elevație (Elevation)

Primul pas este odihna – oprirea temporară a activității fizice. Apoi, următorul pas implică aplicarea terapiei cu gheață pe zona rănită cât mai curând posibil. Acest lucru ajută la oprirea sângerărilor interne și la reducerea umflăturii.

Aplică gheață timp de 10-15 minute în fiecare oră și redu frecvența pe măsură ce durerea și umflăturile dispar. De asemenea, aplică gheața sub un bandaj de compresie.

Dacă ruptura este mai severă, trebuie să știi care dintre cei doi mușchi ai gambei este cel mai afectat. Poate fi necesară o ecografie sau un RMN pentru a diagnostica mai bine tipul și amploarea leziunii.

Leziunile de gradul al III-lea, precum și unele leziuni de gradul al II-lea au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a conecta și repara mușchiul și tendonul deteriorat. În acest caz, timpul este esențial. Cu cât un mușchi este mai rupt și contractat mai mult timp, cu atât este mai greu să te întinzi și să obții un tonus muscular adecvat.

După operație, protocolul R.I.C.E. și recomandările kinetoterapeutului sunt esențiale pentru întărirea mușchiului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López, A. A. (1996). Bases científicas para el tratamiento del desgarro muscular Movilización versus inmovilización. Revista Española de Cirugía Osteoarticular.

  • Vaisman Burucker, A., Scheu Goncalves, M., Araya Proboste, I., Calvo Mena, R., Figueroa Poblete, D., Gallegos Angulo, M., … Conget Molina, P. (2018). ¿Podemos Mejorar La Cicatrización de un Desgarro Muscular Masivo? Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1055/s-0038-1641564

  • José Bugeda Becerril. (2013). DISTENSIÓN MUSCULAR EN EL DEPORTE: TRATAMIENTO FISIOTERÁPICO. Diplomado En Fisioterapia Por La Universidad Alfonso X El Sabio de Madrid .


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.