Tratamente pentru hemoroizi și 7 indicații pentru ameliorarea simptomelor
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Constipația cronică, distensia abdominală sau o dietă deficitară, toate acestea pot fi motive pentru apariția hemoroizilor. Cu toate că este una dintre cele mai răspândite afecțiuni, deseori suntem în căutare de tratamente pentru hemoroizi pe care să le putem folosi ușor acasă.
Această problemă apare din cauza dilatării structurilor venoase aferente intestinului gros. În stadiile incipiente, hemoroizii se manifestă prin disconfort moderat, mâncărimi, inflamație și ușoare sângerări locale.
În stadiile mai avansate problema se manifestă prin apariția maselor cărnoase și dureroase în zona anală. În acest moment afecțiunea nu mai poate fi ignorată.
Poți găsi în farmacii numeroase tratamente pentru hemoroizi care te pot ajuta. Dar este important să urmezi și câteva recomandări pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a împiedica reapariția problemei.
Care sunt cauzele hemoroizilor?
Vasele de sânge din zona anală se dezvoltă anormal din cauza presiunii. Principalele cauze ale acestei probleme sunt:
- presiunea exagerată în timpul defecației
- timpul prea lung petrecut pe toaletă
- constipația sau diareea cronică
- greutatea în exces sau obezitatea
- sarcina
- sexul anal
- dieta săracă în fibre
Simptomele hemoroizilor
Formele ușoare nu produc simptome foarte supărătoare. În general, pacienții acuză o senzație neplăcută în zona anală, caracterizată prin:
- Sângerări fără durere
- Mâncărimi și iritație
- Durere și disconfort
- Inflamație în zona anală
- O umflătură în zona anală
Recomandări și tratamente pentru hemoroizi
Pentru prevenirea acestei afecțiuni, este esențială stimularea motilității intestinale prin câteva obiceiuri sănătoase. Astfel poți evita complicațiile nedorite care pot apărea în cazul constipației sau al problemelor intestinale.
1. Crește consumul de fibre
Fibrele fac parte din nutrienții esențiali de care ai nevoie pentru a accelera mișcările intestinale și a facilita eliminarea deșeurilor. Consumul zilnic de fibre duce la formarea unui bol intestinal și la defecarea ușoară, fără presiune suplimentară.
Include în dietă alimente ca:
- fructe proaspete
- legume verzi
- cereale integrale
- semințe și nuci
2. Bea mai multă apă
Deshidratarea este unul dintre factorii care influențează constipația și, implicit, hemoroizii. Așadar, dacă știi că ai această problemă, fii atent la consumul zilnic de apă.
- Bea cel puțin 6 pahare de apă zilnic sau, dacă preferi, ceaiuri sau sucuri naturale.
3. Evită alimentele iritante
Unele alimente pot înrăutăți simptomele pe care le simți, iar consumul lor afectează activitatea digestivă și provoacă iritația pielii din jurul anusului.
Este bine să eviți:
- Alimentele picante sau foarte grase
- Alimentele ce produc gaze în exces
- Alimentele dulci sau prăjiturile
- Brânza maturată
- Preparatele din carne afumată
4. Nu te forța la toaletă
Hemoroizii apar adesea din cauza presiunii exercitate la toaletă, pacienții cu această afecțiune forțându-și excesiv intestinele.
- Nu te forța prea tare când mergi la toaletă și nu îți tine respirația. Acest lucru mărește presiunea asupra venelor afectate, dilatându-le și mai mult.
5. Fă exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt întotdeauna o idee bună, iar cazul de față nu face excepție. Dacă ești activ, activitatea ta intestinală este îmbunătățită. Tensiunea asupra venelor scade atunci când stai așezat mult timp.
- Alege o activitate fizică și fă mișcare 20-30 de minute în fiecare zi.
6. Ai grijă de igiena locală
Pentru a grăbi vindecarea este necesară o bună igienă locală. Spală zilnic zona cu apă și săpun cu PH neutru, mai ales în perioadele în care hemoroizii nu-ți dau pace.
- Spălarea excesivă cu produse necorespunzătoare dezechilibrează aciditatea normală a zonei și stratul de sebum.
- Este recomandată folosirea unui unguent împotriva hemoroizilor sau a vaselinei.
7. Apelează la remedii naturale
Există o varietate mare de produse care pot fi folosite ca și tratamente pentru hemoroizi. Caută ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare care combat iritația și îmbunătățesc circulația zonelor cu vene inflamate.
Câteva opțiuni ar fi:
- Comprese reci
- Băi cu ceai de mușețel
- Cataplasme cu cartof crud
- Băi cu uleiuri esențiale
- Gel de aloe vera
- Băi cu apă de arnică
Așadar, dacă hemoroizii îți fac probleme, nu te îngrijora, cu tratamentul prescris de medic și cele câteva schimbări ale rutinei zilnice poți scăpa de această neplăcută afecțiune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bermejo San José F., Álvarez Sánchez J. A.. Hemorroides. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2006 Mar [citado 2018 Oct 25] ; 98( 3 ): 218-218. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082006000300009&lng=es.
- García Gutiérrez Alejandro. Hemorroides: Clasificación, diagnóstico y tratamiento. Rev Cubana Cir [Internet]. 2008 Mar [citado 2018 Oct 25] ; 47( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932008000100017&lng=es
- Iade Beatriz, Umpierre Verónica. Manejo del paciente con constipación. Arch. Med Int [Internet]. 2012 Dic [citado 2018 Oct 25] ; 34( 3 ): 67-79. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2012000300002&lng=es.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.