Logo image
Logo image

3 tratamente pentru reducerea petelor de melasmă

4 minute
Deși melasma poate necesita tratamente profesionale pentru eliminarea sa completă, putem reduce incidența petelor datorită proprietăților unor ingrediente naturale.
3 tratamente pentru reducerea petelor de melasmă
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Melasma este considerată unul dintre numeroasele efecte pe care razele soarelui le au asupra pielii. Îți prezentăm cele mai bune tratamente pentru reducerea petelor de melasmă!

Ce este melasma?

Some figure

 

Melasma este o afecțiune care apare pe pielea feței și care se caracterizează prin apariția unor pete maro. Pe lângă expunerea la soare, tulburările hormonale sunt o cauză relevantă, în special cele experimentate în timpul sarcinii și în urma folosirii de metode contraceptive hormonale, potrivit acestui studiu realizat de Spitalul General din Mexic.

Petele apar din cauza creșterii producției de melanină în anumite zone ale corpului. Melanina este substanța responsabilă de culoarea pielii. Producția ei exagerată va provoca modificări ale pigmentării pielii.

Trebuie remarcat faptul că această afecțiune apare mai des la femei. De asemenea, petele sunt adesea mai vizibile la cei cu ten deschis la culoare. Singurul simptom al melasmei sunt petele menționate mai sus. Apar pe față, în special pe obraji, nas, frunte și buza superioară.

Este important de menționat că petele pot apărea și în alte zone expuse la soare, precum antebrațele. Tratamentele pentru reducerea petelor de melasmă constau în aplicarea de creme, laser sau exfolianți, așa cum sugerează această cercetare efectuată de Departamentul de Dermatologie al Spitalului General din Mexic.

3 tratamente pentru reducerea petelor de melasmă

1. Tratament cu medicamente prescrise de medic

Medicamentele sunt adesea prima alegere pentru tratarea melasmei. Acestea constau adesea în aplicarea unei creme faciale prescrisă de medicul dermatolog, care urmărește reducerea petelor. Acest tip de medicamente conține de obicei o componentă chimică numită hidrochinonă, care există și sub formă de gel sau loțiune.

Hidrochinona este capabilă să contracareze apariția petelor datorită faptului că blochează procesul chimic al melaninei. De fapt, un studiu publicat în American Journal of Clinical Dermatology a arătat că este cel mai eficient tratament împotriva melasmei. Combinarea sa cu tetrinoină și corticosteroizi îi poate spori efectele.

Recomandăm: 5 măști pentru a trata melasma

Some figure

 

Alți compuși utilizați și a căror aplicare urmărește și reducerea petelor de melasmă sunt:

  • Tetrinoină
  • Acid azelaic
  • Acid retinoic
  • Corticosteroizi

2. Proceduri profesionale

Procedurile profesionale se dovedesc a fi cele mai eficiente, dar și cele mai abrazive și invazive pentru piele. Cele mai utilizate sunt următoarele:

  • Exfoliere chimică sau peeling. Acest tratament urmărește reînnoirea straturilor superficiale ale pielii care sunt afectate de melasmă. Constă în aplicarea unei substanțe chimice (de exemplu, acidul glicolic). Acest lucru va crea o arsură ușoară și va da naștere la o piele nouă, fără pete.
  • Dermabraziune. Potrivit acestui studiu realizat de Spitalul Ramathibodi, este o procedură profesională care folosește echipamente pentru îndepărtarea straturilor superficiale ale dermei. În consecință, acest lucru duce la o piele fără melasmă.
  • Microdermabraziune. Este o procedură de exfoliere efectuată cu cristale de diamant pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Atât dermabraziunea, cât și microdermabraziunea se efectuează în mai multe ședințe (în mod normal 5) și la intervale de 2 sau 4 săptămâni, conform indicațiilor specialistului.
  • Tratamente cu laser. Aceste tratamente urmăresc să elimine straturile deteriorate ale pielii. Sunt cele mai eficiente, dar au un cost mai mare. În general, scopul este atins în 4 sau 6 ședințe, obținându-se o reducere semnificativă a petelor și chiar eliminarea acestora.

3. Tratamente naturiste

Există și tratamente la domiciliu. Pe baza ingredientelor naturale, ele caută să lumineze pielea cu melasmă, deși nu există dovezi științifice care să le susțină eficacitatea.

 

Cremă de albuș

Some figure

Oul este un aliment care este folosit ca agent de albire, conform acestei cercetări efectuate de Institutul Jawaharlal de Educație și Cercetare Medicală Postuniversitară din Puducherry (India).

Ingrediente
  • 1 albuș de ou
  • 4 picături de balsam negru (bituminosulfonat de amoniu)
Pregătire
  • Combinați ingredientele și aplicați amestecul pe zona afectată dimineața și seara.

Mască pe bază de miere și lămâie

Acest studiu subliniază rolul lămâii ca înălbitor. În plus, mierea este o substanță cu efecte emoliente, liniștitoare, hidratante și vindecătoare.

Ingrediente
  • 3 linguri de lapte (45 ml)
  • 4 linguri de miere (100 g)
  • 2 linguri de suc de lămâie (30 ml)
Pregătire
  • Amestecă toate ingredientele și aplică rezultatul pe față.
  • Lasă-l să acționeze 20 de minute înainte de a-l îndepărta cu apă călduță.
  • Repetă procedura de 2 sau 3 ori pe săptămână.

Recomandăm și: Remedii naturale pentru melasmă

Prevenirea petelor de melasma este o sarcină zilnică

Este necesar să subliniem importanța utilizării zilnice a cremei de protecție solară, chiar și în zilele cu nori. Această măsură simplă poate reduce aspectul petelor.

În plus, îngrijirea adecvată a pielii și procedurile cosmetice sunt utile în reducerea incidenței acestei probleme dermatologice. Din fericire, această afecțiune nu reprezintă un pericol pentru sănătate și nu există nicio posibilitate de malignitate.

Tratamentele naturiste descrise anterior urmăresc reducerea aspectului petelor de melasmă, dar nu duc la dispariția afecțiunii. Pentru ca ele să fie eficiente, se recomandă să fie efectuate alături de un tratament care urmărește echilibrul hormonal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Melasma. (n.d.).
    aad.org/public/diseases/color-problems/melasma
  • Rajaratnam R., et al. (2010). Interventions for melasma. DOI:
    10.1002/14651858.CD003583.pub2
  • Shankar, K., Godse, K., Aurangabadkar, S., Lahiri, K., Mysore, V., Ganjoo, A., Vedamurty, M., Kohli, M., Sharad, J., Kadhe, G., Ahirrao, P., Narayanan, V., … Motlekar, S. A. (2014). Evidence-based treatment for melasma: expert opinion and a review. Dermatology and therapy, 4(2), 165-86.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4257945/
  • Sarma, N., Chakraborty, S., Poojary, S. A., Rathi, S., Kumaran, S., Nirmal, B., Felicita, J., Sarkar, R., Jaiswal, P., D’Souza, P., Donthula, N., Sethi, S., Ailawadi, P., … Joseph, B. (2017). Evidence-based Review, Grade of Recommendation, and Suggested Treatment Recommendations for Melasma. Indian dermatology online journal, 8(6), 406-442.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707834/
  • Gupta, A. K., Gover, M. D., Nouri, K., & Taylor, S. (2006, December). The treatment of melasma: A review of clinical trials. Journal of the American Academy of Dermatology.
    https://doi.org/10.1016/j.jaad.2006.02.009
  • Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. In R. Rajaratnam (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
    https://doi.org/10.1002/14651858.CD003583.pub2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.