Tratamentul endodonic - câteva informații de bază - Doza de Sănătate
 

Tratamentul endodonic - câteva informații de bază

Știi ce este tratamentul endodonic? Această procedură joacă un rol decisiv în tratarea cariilor aflate în stadii avansate.
Tratamentul endodonic - câteva informații de bază

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tratamentul endodonic sau de canal este un tip de procedură la care se apelează atunci când daunele produse de carii sunt avansate. În asemenea cazuri, medicii stomatologi nu pot pur și simplu să sape în dinte și apoi să pună o plombă, deoarece caria este prea aproape de pulpă sau de nervul dentar. Când cariile devin foarte adânci, ele cauzează necroza țesutului pulpar și inflamarea nervului. Această problemă poartă numele de pulpită.

Pulpa dentară reprezintă nervul dintelui. Ea este localizată în interiorul acestuia, asigurând vascularizare și inervare. Dacă se îmbolnăvește din orice motiv, pulpa dentară produce durere intermitentă sau continuă. În mod normal, acest disconfort începe prin a se manifesta când pacientul mușcă și apare o sensibilitate la cald sau la frig. Acest tip de pulpită este considerat a fi „reversibil”. Însă durerea continuă, care se agravează noaptea, semnalează prezența pulpitei „ireversibile”.

Se poate apela la tratamentul endodonic și în caz de traumatisme dentare, fracturi, escoriații, eroziune dentară sau probleme precum bruxismul.

Tehnici folosite în endodonție

Înainte de a efectua un tratament de canal, stomatologul va încerca să salveze dintele cu metode mai puțin agresive, cum ar fi:

  • Protejarea pulpei: Se aplică un tratament conservator asemănător plombei provizorii, care permite recuperarea dintelui și remedierea daunelor reversibile.
  • Îmbrăcarea pulpei: În acest mod, se izolează pulpa expusă în urma curățării unei carii localizate sub plombă. Medicul stomatolog poate aplica un strat de izolație cu medicamente.
  • Pulpotomia: Constă în îndepărtarea parțială a părții superficiale a pulpei și acoperirea porțiunilor expuse cu substanțe medicamentoase.

Terapia canalului radicular în endodonție

Medic stomatolog verificând dinții unei paciente
Tratamentul endodonic reprezintă o procedură prin intermediul căreia chirurgul îndepărtează în totalitate nervul din regiunea afectată. În acest scop, se va folosi anestezie locală.

Tratamentul de canal presupune eliminarea totală a nervului dentar din locația afectată. Medicii stomatologi realizează procedura sub anestezie locală, extirpând rădăcina nervului din canalul radicular cu ajutorul unui instrumentar rotativ. Acest instrumentar implică mișcări rotative și poate fi manual sau pneumatic/electric.

Pașii urmați de specialist sunt:

  • Aplicarea unei anestezii locale la nivelul dintelui bolnav.
  • Deschiderea dintelui astfel încât pulpa să devină accesibilă.
  • Îndepărtarea nervului și dezinfectarea canalului.
  • Umplerea canalului cu rășini sau plastic.
  • Efectuarea unei radiografii pentru a verifica dacă tratamentul a avut succes.
  • Reconstrucția dintelui.

Tratamentul endodonic la copii

Stomatologii vor încerca să facă o pulpotomie înainte de a recurge la tratamentul de canal. Dacă pulpotomia nu este posibilă și pacientul este copil, se optează pentru pulpectomie – un tratament echivalent celui endodonic, care însă vizează dinții de lapte.

Și pulpectomia presupune îndepărtarea completă a pulpei dentare și apoi dezinfectarea și plombarea canalului.

Principala diferență dintre pulpectomie și tratamentul endodonic este faptul că pulpa din canalul dintelui de lapte nu poate fi eliminată complet. La finalul primei proceduri, aproximativ 4 milimetri de pulpă vor rămâne intacți. Astfel, dintele permanent care se formează sub cel de lapte va fi protejat.

Posibilele reacții adverse

Asemenea oricărui alt tip de tratament medical, și cel endodonic poate duce la apariția unor sechele la nivelul dintelui vizat, inclusiv:

  • Fragilitate și un risc crescut de fractură
  • Schimbarea nuanței și creșterea transparenței suprafeței dentare
  • Din când în când, mici cicatrici radiolucente care se aseamănă inflamațiilor permanente ale vârfului rădăcinii nervului

După tratamentul endodonic…

Femeie experimentând o durere de dinți
Este firesc ca durerea dentară să dispară în urma tratamentului endodonic. Câteodată însă, disconfortul poate persista câteva zile.

În urma unui tratament de canal, durerea dentară ar trebui să dispară deoarece nervul a fost îndepărtat. Însă disconfortul persistă încă 2-3 zile după procedură.

Tratamentul endodonic nu este definitiv în toate situațiile. Acest lucru se poate întâmpla din diverse cauze: erori umane, particularități anatomice ale dinților, infecții și nu numai. Cea mai eficientă soluție atunci când procedura eșuează este ca aceasta să fie repetată. Stomatologul va îndepărta plomba din canal, îl va curăța și dezinfecta din nou și îl va reînchide. Astfel, se evită extracția dintelui.

În concluzie, tratamentul endodonic le permite pacienților să-și mențină dantura intactă, chiar dacă dinții sunt foarte deteriorați. Este foarte eficient!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abbott PV. Endodontics – Current and future. J Conserv Dent. 2012;15(3):202–205. doi:10.4103/0972-0707.97935
  • Tabassum S, Khan FR. Failure of endodontic treatment: The usual suspects. Eur J Dent. 2016;10(1):144–147. doi:10.4103/1305-7456.175682
  • Kishen A, Peters OA, Zehnder M, Diogenes AR, Nair MK. Advances in endodontics: Potential applications in clinical practice. J Conserv Dent. 2016;19(3):199–206. doi:10.4103/0972-0707.181925

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.