Tratamentul tulburărilor de dispoziție
Tulburările de dispoziție cuprind boli care afectează un procent ridicat de populație. În plus, având în vedere datele existente, ne așteptăm ca în următoarele decenii numărul pacienților să fie și mai mare. Care este tratamentul tulburărilor de dispoziție?
Stilul de viață și circumstanțele prezente caracterizate de incertitudine socială și profesională contribuie la dezvoltarea tulburărilor de dispoziție, făcând dificilă menținerea unei atitudini pozitive. Problemele mintale pot afecta calitatea vieții și sănătatea. Ele pot declanșa chiar și alte boli, atât mintale, cât și organice.
Depresia
Depresia este o afecțiune care depinde de mulți factori și care se transformă într-o tulburare de dispoziție în timp. Pacientul cu depresie nu are emoții pozitive și nu se poate bucura de lucrurile bune care i se întâmplă.
Printre cele mai cunoscute simptome ale depresiei se numără lipsa de vitalitate și pierderea interesului. Pacienții nu cred că au ce trebuie pentru a face față diferitelor provocări ale rutinei zilnice. Depresia poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de intensitatea simptomelor:
- Depresie ușoară: persoana afectată poate desfășura activități obișnuite în mod normal. Cu toate acestea, este deprimată în cea mai mare parte a zilei și îi lipsește capacitatea de a se bucura de lucrurile pozitive.
- Depresie moderată: simptomele se agravează, ducând la imposibilitatea de a efectua activități obișnuite. Apar pierderea încrederii și a stimei de sine și chiar gânduri legate de moarte sau sinucidere.
- Depresie severă: pacientul trebuie monitorizat constant.
Tulburările de dispoziție sunt împărțite în două mari grupe: tulburări bipolare și tulburări depresive.
Descoperiți: Îmbunătățirea dispoziției în 8 pași
Tulburările bipolare
Tulburările bipolare sunt clasificate ca tulburări bipolare I, tulburări bipolare II, tulburări ciclotimice, tulburări înrudite cu o altă afecțiune medicală, tulburări induse de substanțe/medicamente și tulburări nespecifice. Să analizăm primele trei tipuri:
- Tulburare bipolară I: este caracterizată de apariția episoadelor maniacale și a episoadelor depresive majore. DSM-5 definește mania ca o perioadă de timp caracterizată de o stare de spirit anormală în care pacientul este foarte iritat. În plus, există o creștere anormală a activității sau a energiei, care durează cel puțin o săptămână și este prezentă în cea mai mare parte a zilei, necesitând spitalizare.
- Tulburare bipolară II: – constă în episoade depresive majore intercalate cu perioade hipomaniacale. Mania și hipomania au aceleași simptome. Diferențele constă în faptul că mania este mai severă și provoacă probleme la locul de muncă și la școală și în viața socială, precum și dificultăți în relațiile personale. În plus, poate provoca o deconectare de realitate (psihoză) și necesită spitalizare.
- Tulburare ciclotimică: este caracterizată de episoade hipomaniacale și depresive care nu îndeplinesc criteriile complete de diagnostic pentru tulburarea bipolară sau depresivă majoră. În plus, manifestările apar la vârste fragede.
Care este tratamentul tulburărilor de dispoziție?
Tulburările de dispoziție sunt abordate în diverse moduri. Specialiștii recomandă combinarea abordării farmacologice cu terapiile psihologice.
Farmacoterapia
La alegerea tratamentului farmacologic al tulburărilor de dispoziție se ține cont de eficacitatea diferitelor principii active și de posibilele efecte adverse ale acestora. Dacă urmați un tratament pentru tulburările de dispoziție, amintiți-vă cât de important este să luați medicamentele prescrise de specialist.
Ameliorarea simptomelor la începerea tratamentului poate dura între 2 și 4 săptămâni. Din acest motiv, există pacienți care abandonează tratamentul pentru că nu înțeleg acest lucru. Ei cred că nu este eficient.
Medicamentele utilizate pentru tratarea acestor boli au efecte secundare, iar cele mai frecvente includ următoarele:
- Dureri de cap
- Greaţă
- Insomnie
- Gură uscată
- Constipație
- Probleme de vedere
- Somnolenţă
Recomandări igienico-dietetice
Pentru ca tratamentul să funcționeze mai bine, puteți adopta un set de măsuri igienico-dietetice. Acestea pot preveni și recidiva.
Încercați să faceți exerciții fizice și să mențineți un stil de viață activ, odihnindu-vă corespunzător. De asemenea, dacă sunteți mereu ocupați, mintea nu are timp să gândească și nu se va îndrepta spre gânduri negative.
Urmați o dietă sănătoasă și echilibrată, cu un aport ridicat de fructe și legume. Acest lucru va ajuta la prevenirea sau ameliorarea constipației, care este adesea cauzată de tratamentul tulburărilor de dispoziție. De asemenea, este important să știți că trebuie să evitați consumul de alcool, deoarece crește efectele secundare ale medicamentelor și le scade eficacitatea.
Recomandăm: 7 alimente care îți îmbunătățesc dispoziția
Tratament psihologic
Când vine vorba tulburările de dispoziție, psihoterapia oferă resurse, cunoștințe și sprijin persoanelor afectate. Terapiile psihologice încurajează pacienții să reacționeze la orice schimbare a dispoziției. Aceștia lucrează la respectul de sine și la controlul dispoziției emoționale.
Tulburările de dispoziție pot fi tratate
Persoanele cu tulburări de dispoziție își pierd sentimentul de control și experimentează o stare generală de rău. Aceste boli sunt abordate prin combinarea terapiilor farmacologice cu cele psihologice. Tratamentul este însoțit de recomandări igienico-dietetice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Psychiatric Association (APA). (2014). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (DSM-5). Panamericana.
- Bains, N., & Abdijadid, S. (2022). Major depressive disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559078/
- Baweja, R., Mayes, S. D., Hameed, U., & Waxmonsky, J. G. (2016). Disruptive mood dysregulation disorder: current insights. Neuropsychiatric disease and treatment.
- Bielecki, J. E., & Gupta, V. (2021). Cyclothymic Disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557877/
- Chand, S. P., Arif, H., & Kutlenios, R. M. (2021). Depression. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
- Culpepper, L. (2014). The diagnosis and treatment of bipolar disorder: decision-making in primary care. The primary care companion for CNS disorders, 16(3), 26253.
- Jain, A., y Paromamitra. (2022). Desorden afectivo bipolar. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558998/#:~:text=Bipolar%20affective%20disorder%20is%20a,present%20between%20major%20mood%20episodes.
- Mishra, S., Elliott, H., & Marwaha, R. (2018). Premenstrual Dysphoric Disorder. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532307/
- National Institute of Mental Health (NIH)Trastorno de desregulación disruptiva del estado de ánimo: Conceptos básicos. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/trastorno-de-desregulacion-disruptive#:~:text=El%20trastorno%20de%20desregulaci%C3%B3n%20disruptiva%20del%20estado%20de%20%C3%A1nimo%20(TDDEA,mood%20dysregulation%20disorder%20(DMDD).
- Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2009). Dysthymic disorder: forlorn and overlooked?. Psychiatry (Edgmont), 6(5), 46.
-
Posada Villa, J. (2018). Prevalencia de trastornos mentales y uso de servicios. Resultados preliminares del estudio nacional de salud mental, Colombia, 2003. Revista Colombiana de Rehabilitación. https://doi.org/10.30788/revcolreh.v5.n1.2018.277
-
Jordana, G. B. (2010). Trastornos del estado de ánimo. Farmaceutico Hospitales. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-2042-1.50035-0
-
León-Sanromà, M. (2015). Trastornos del ánimo. AMF.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.