Logo image
Logo image

Tratamentul ulcerului gastric și duodenal

3 minute
Știm că există o relație directă între ulcerele gastrice sau duodenale și infecția cu bacteria Helicobacter pylori.
Tratamentul ulcerului gastric și duodenal
Alejandro Duarte

Scris și verificat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ulcerele gastrice sunt eroziuni sau răni care apar pe mucoasa stomacului. Atunci când eroziunile apar în partea superioară a intestinului subțire, le numim ulcere duodenale. Care este tratamentul ulcerului gastric și duodenal?

Care sunt cauzele ulcerului gastric și duodenal?

  • Hipersecreție acidă: pierderea echilibrului acidului stomacal din cauza producției excesive de acid clorhidric (acid necesar pentru a ajuta digestia) poate provoca apariția unui ulcer peptic.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): utilizarea prelungită și excesivă a medicamentelor antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii, inflamației și febrei, cum ar fi ibuprofenul, crește riscul de sângerare gastro-intestinală și boală ulcerativă.
  • Stresul, tutunul și alcoolul: favorizează apariția ulcerului peptic.

Știm că există o relație directă între ulcerele gastrice sau duodenale și infecția cu bacteria Helicobacter pylori. De fapt, morfologia caracteristică (spirală) a acestei bacterii facilitează pătrunderea în mucoasa gastrică, aderând la aceasta și producând toxine care provoacă inflamații și apariția ulcerelor.

Se estimează că aproximativ 50% din populația lumii este infectată cu H. pylori, deși doar 15% dintre persoanele infectate cu acest microorganism vor dezvolta un ulcer gastric sau duodenal de-a lungul vieții.

Vezi și:

5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă

Care sunt simptomele?

Some figure

Cele mai frecvente simptome legate de ulcerul gastric și duodenal sunt următoarele:

  • Durere abdominală: principalul simptom este o senzație de arsură. De obicei, arsura se calmează după consumul de alimente sau administrarea de antiacide. În cazul unui ulcer gastric, durerea apare adesea imediat după mese.
  • Arsuri la stomac sau senzație de arsură în esofag.
  • Greață și vărsături.
  • Modificări în tranzitul intestinal și umflarea sau balonarea abdominală.

De asemenea, poți experimenta un ulcer asimptomatic, în care disconfortul nu este caracteristic. Ulcerul este diagnosticat numai atunci când apar complicații mai grave, cum ar fi:

  • Hemoragia digestivă: apare hematemeza (pacientul varsă sânge) și melena (scaune negre din cauza prezenței sângelui în scaun).
  • Perforația: ulcerul devine din ce în ce mai profund până când mucoasa gastroduodenală este perforată.
  • Stenoza pilorică: apare atunci când zona care unește stomacul cu duodenul este îngustată și pacientul are o senzație de sațietate după ce a mâncat cu greu alimente.

Cum este stabilit diagnosticul?

Some figure
Test pentru Helicobacter pylori pentru diagnosticarea ulcerului gastric

Diagnosticul ulcerului gastric și duodenal se face pe baza istoricului medical al pacientului, simptomelor caracteristice pe care le prezintă, examenului fizic și oricăror teste suplimentare pe care medicul le consideră adecvate.

Pentru diagnostic, medicii se concentrează pe vizualizarea ulcerului și pe detectarea bacteriilor Helicobacter pylori.

Metode axate pe vizualizarea ulcerului:

  • Endoscopie digestivă orală: medicii fac acest lucru introducând un tub cu o cameră mică prin gură și esofag. Acest lucru le permite să vadă întregul tract digestiv și să detecteze orice anomalii. Dacă detectează o leziune ulcerativă, vor lua o probă de țesut (biopsie) pentru analiză.

Vezi și:

Cum să previi ulcerul gastric

Metode axate pe detectarea Helicobacter pylori:

  • Testele serologice pentru detectarea anticorpilor împotriva acestui microorganism
  • Detectarea bacteriei în probele de scaun
  • Testul respirației: acesta constă în ingerarea unui lichid cu uree marcată cu carbon și apoi în suflarea într-un tub pentru a determina dacă CO2 expirat conține carbon. Acest lucru va indica dacă bacteriile au metabolizat carbonul și, prin urmare, va confirma prezența bacteriei.

Care este tratamentul ulcerului gastric?

Tratamentul ulcerului gastric se concentrează pe ameliorarea simptomelor și reducerea durerii.

Medicamente antiacide și protectori gastrici

  • Inhibitori ai pompei de protoni: precum cunoscutul omeprazol, care este responsabil de blocarea secreției acide din stomac.
  • Antagoniști ai receptorilor H2: un exemplu este ranitidina.

Medicamente indicate pentru tratarea infecției cu Helicobacter pylori

Tratamentul pentru eradicarea acestui microorganism constă în utilizarea unui inhibitor al pompei de protoni pentru a reduce secreția de acid, în combinație cu antibiotice care ucid bacteriile. Tratamentul va fi administrat pentru câteva zile, apoi va fi repetat testul de respirație, care va arăta dacă infecția a dispărut.

Tratamentul complicațiilor cauzate de ulcerul peptic, cum ar fi sângerarea sau perforația, necesită găsirea ulcerului prin endoscopie și cauterizarea hemoragiei. În cazul perforației, pacientul va necesita intervenție chirurgicală imediată.

Prevenirea ulcerului gastric

Prevenirea bolilor ulcerative este în mâinile tale. Nu abuza de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, băuturile bogate în cofeină și tutun. Adoptarea unei diete sănătoase reduce riscul de a dezvolta ulcere gastroduodenale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fundación Española del Aparato Digestivo (FEAD). Inicio. Enfermedades y síntomas. Úlcera péptica: https://www.saludigestivo.es/enfermedades-digestivas-y-sintomas/ulcera-peptica/#tratamien
  • Shiotani A, Graham DY. Pathogenesis and therapy of gastric and duodenal ulcer disease. Med Clin North Am. 2002; 86: 1447-1466
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. CIMA. Nexium mups 20 mg. Ficha técnica: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/63436/FT_63436.html
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. CIMA. Alquen 150 mg. Ficha técnica: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/60298/FT_60298.html

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.