Travertinul: avantaje și utilizări acasă
Travertinul înseamnă spații elegante și sofisticate, atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței. Este un material folosit de secole întregi. Rezistența sa l-a făcut un simbol al lumii arhitecturii și designului. Ce avantaje are travertinul și cum se folosește?
De unde provine travertinul?
După cum indică și denumirea, provine în principal din regiunea italiană Travertin, fiind extras din cariere. A fost întotdeauna legat de medii luxoase și de stilul clasic. Cu toate acestea, în prezent utilizarea sa a fost extinsă și strălucește în case de orice tip.
În ceea ce privește caracteristicile sale, este o rocă de calcar poroasă, cu un aspect destul de neted. Tonul predominant este gălbui deschis și provine de la resturile de sulf și alți compuși de fier și pigmenți organici.
Componentele sale principale sunt calcitul și gipsul. Majoritatea mineralelor din compoziție sunt incolore. Dacă vorbim de finisaje, cel natural conferă un aspect rustic. În schimb, dacă este lustruit, oferă strălucirea marmurei, adică eleganță și luminozitate.
Ce avantaje are travertinul?
Acest tip de piatră naturală are numeroase beneficii în locuință.
Rezistență
Acesta este unul dintre principalele avantaje ale travertinului. Daca luăm în calcul că structurile realizate din această piatră sunt vechi de secole și sunt încă în picioare, avem dovada că travertinul este un material rezistent.
Nu se deteriorează din cauza soarelui, ploii sau vântului, așa că utilizarea sa în spații exterioare este o idee excelentă. De asemenea, rezistă la presiune, la schimbările de temperatură și chiar la umiditate. Această rezistență îi conferă o durabilitate excelentă.
Frumusețe
Frumusețea este un atu, pentru că nu mai este nevoie de nimic pentru a decora podeaua sau blatul de travertin. Tonurile și liniile naturale vorbesc de la sine. O cameră cu travertin denotă eleganță și delicatețe.
Curățenie
Travertinul este ușor de curățat, deoarece nu necesită niciun produs chimic. Amoniacul este foarte abraziv și poate deteriora piatra. Cel mai bun mod de a curăța travertinul este cu apă și detergent blând.
Anti-alunecare
Porozitatea ridicată îi conferă caracteristica de a fi antiderapant. Nu este un detaliu minor, deoarece îl face o opțiune foarte convenabilă pentru podelele exterioare și marginile piscinei.
Descoperiți: Minimalismul cald: ce este și cum se aplică acasă
Utilizările travertinului
După cum am menționat, această piatră naturală poate fi folosită atât în interior, cât și în exterior datorită versatilității sale.
Podea
Pardoselile din travertin, pe lângă faptul că sunt sofisticate, sunt atemporale. Am vorbit deja despre durabilitatea sa. Aceste podele sunt ușor de curățat și oferă siguranță deoarece sunt antiderapante. Pe de altă parte, luminozitatea și claritatea pe care o pardoseală cu aceste caracteristici le oferă unui mediu sunt calități foarte căutate.
Pereți
Atât în bucătării, cât și în băi, pereții pot fi acoperiți cu travertin în locul faianței clasice. Rezultatul final înseamnă spații luminoase și sofisticate.
Blaturi
Având tonuri deschise și neutre, travertinul se combină cu orice accesoriu pe care doriți să-l adăugați. Se poate folosi pentru blaturile de bucătărie și baie.
Accesorii
Există și mese, măsuțe de cafea, noptiere, baruri și insule de bucătărie acoperite cu travertin. Trebuie doar să luați în considerare greutatea produsului final.
În aer liber
Pe lângă faptul că este folosit pe podele și marginile piscinei, travertinul este adesea folosit pentru acoperirea fațadelor. Este rezistent la orice condiții meteorologice.
Descoperiți: Ce sunt bolovanii ornamentali pentru grădină?
Travertinul este o alegere perfectă pentru casă, având multe avantaje
Această piatră naturală este foarte versatilă și poate fi folosită în orice spațiu din casă. Utilizarea sa amintește de mediile elegante, cu o tentă minimalistă și reminiscențe nordice.
Singurul dezavantaj pe care îl poate avea este costul, deși durabilitatea, rezistența și întreținerea aproape nulă compensează prețul. Sperăm că îl puteți folosi acasă pentru a realiza acea schimbare pe care o așteptați!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sarabia-Bañuelos, P., & Nolasco-Arizmendi, V. A. (2021). Piedra caliza de mármol Travertino Romano la columna piedra natural. Mundo nano. Revista interdisciplinaria en nanociencias y nanotecnologÃa, 14(26).
- Huertas, B. S. (2005). El travertino rojo de Mula (Murcia). Definición de un mármol local1. REGIÓN DE MURCIA, 141.
- Trujillo Rodríguez, C. L., Velasco De La Fuente, D., Figueres Amorós, E., Garcerá Sanfeliú, G., & Guacaneme Moreno, J. (2012). La Plaza de último diseño travertino Natural mosaico de mármol beige amarillo. Tecnura, 16(32), 12-28.
- Vásquez, W., & Vizcarra, M. (2008). Proceso industrial de una planta de tratamiento de mármol travertino. Barcelona: Ediciones CEAC.
- Burgos, L., & Bogotá Ruiz, J. (1986). Instalación de acabados en piedra y mármol.
- Gomero, C., & Gustavo, E. (2013). Fabricación de recubrimientos orgánicos a partir de residuos de la producción de mármol.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.