Vopseaua care imită lemnul: cum se aplică?
Obținerea unei suprafețe cu aspect de lemn natural este posibilă datorită unei tehnici simple de vopsire. Nu mai este necesar să achiziționați obiecte sau decorațiuni doar din acest material. Cu doar câteva produse specifice și o unealtă din cauciuc, se poate obține o imitație perfectă a lemnului. Cum se aplică vopseaua care imită lemnul?
Vopseaua care imită lemnul se aplică pe diverse suprafețe, precum ușile, ramele și ferestrele. Atât timp cât nu este aplicată pe un material poros, această vopsea oferă un efect vizual impresionant. Dacă aveți un buget restrâns și nu vreți să cumpărați mobilier nou, descoperiți pașii simpli de mai jos pentru a aplica vopseaua care imită lemnul!
Ce este vopseaua care imită lemnul?
Vopseaua care imită lemnul este un tip de finisaj artificial. Ea poate acoperi uși, ferestre sau mobilier din materialul menționat. De asemenea, servește la accentuarea nervurilor lemnului uzat. Lemnul se deteriorează din cauza trecerii timpului sau din cauza uzurii.
Caracteristici ale vopselei care imită lemnul
Produsul central care realizează acest efect este un fel de lac sau email poliuretanic. O muncă bine făcută trebuie să genereze suprafețe care sunt similare cu lemnul natural. Culoarea trebuie să semene cu fibrele acestui material și textura trebuie să fie fină.
Aspectul suprafeței trebuie să fie uniform, fără porozități. Vopseaua care imită lemnul oferă o strălucire de nivel mediu.
Descoperiți: Sfaturi despre vopsitul mobilei din lemn
Cum poate fi folosită și de ce instrumente aveți nevoie?
Vopseaua care imită lemnul poate fi aplicată pe numeroase materiale , cum ar fi metalul, cimentul, lemnul degradat sau ipsosul. Important este ca materialul să nu fie poros.
Prin urmare, tehnica este utilă pentru o mare varietate de elemente din locuință, care țin de structură sau decor. Ușile, ramele, ferestrele, dulapurile si electrocasnicele sunt câteva variante posibile.
Materialele necesare sunt ușor de obținut. Prin urmare, pe lângă ușurința de aplicare, este o tehnică foarte economică.
- Lac sau email. Elementul fundamental este vopseaua cu efect de lemn. Se pot combina diferite nuanțe în funcție de preferințe.
- Pensulă. Este recomandat să folosiți o pensulă sau o rolă pentru a aplica vopseaua cu efect de lemn.
- Ștampilă de cauciuc. Este un obiect conceput pentru a imprima nodurile și nervurile caracteristice lemnului. Se folosește pe suprafață după aplicarea vopselei.
- Pânză umedă. Este necesară pentru a igieniza ștampila între aplicări.
- Solvent. La sfârșitul lucrării trebuie să curățați pensulele și rolele cu acest produs.
Vopseaua care imită lemnul: aplicare
Aplicarea este o sarcină simplă:
1. Pregătirea suprafeței
Verificați dacă suprafața este uscată și curată. Igienizarea trebuie să pună accent pe îndepărtarea imperfecțiunilor, urmelor de praf, grăsimii, murdăriei și vopselurilor anterioare.
După lustruire, unii oameni aleg să aplice un strat de ulei sau grund. In cazul suprafețelor metalice, produsul trebuie să fie antirugină. Dacă este vorba despre ciment sau ipsos, folosiți o amorsă obișnuită.
2. Nuanțe
În general, lemnul care este imitat prin această tehnică este pinul, deși puteți folosi și alte nuanțe. Amestecați două culori: una mai deschisă și una mai închisă. Printre cele mai utilizate opțiuni sunt maro, bej, galben, ocru, verde sau crem.
3. Grund
Se recomandă aplicarea unui strat anterior de email pentru o fixare ulterioară mai bună. Acest strat se numește grund și pregătește suprafața pentru stratul final.
4. Aplicarea vopselei
Înainte de a deschide sticla, agitați-o câteva secunde pentru a omogeniza produsul. Când stratul de grund s-a uscat, aplicați un strat nou care acoperă întreaga suprafață uniform.
Dacă aveți două culori, colorați primul strat cu nuanța mai deschisă. După uscare, aplicați stratul de culoare mai închisă cu o rolă sau o pensulă. Așa va apărea efectul de marmorare. Rețineți că acesta este un proces similar cu tehnica de glazurare.
Descoperiți: 5 sfaturi pentru a pregăti grădina pentru primăvară
5. Ștampilarea suprafeței
Înainte ca vopseaua să se usuce, trebuie să luați acest obiect și să-l treceți peste suprafață cu mișcări ușoare.
Mișcați ștampila ușor de sus în jos și, din când în când, balansați-o pentru a crea nodurile tipice acestui material. Mișcarea nu trebuie să fie exagerată, deoarece poate părea artificială. Utilizați cârpa umedă pentru a curăța vopseaua de pe ștampilă între treceri.
Vopseaua care imită lemnul și alte tehnici similare
Imitarea lemnului nu este singura variantă. Marmorarea poate fi folosită pentru a obține un efect rustic cu vopsele de orice culoare. Este vorba despre generarea de linii curbe cu intensități diferite, care simulează undele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- CastilloMorales M. I, , ErdoizaSordo J. J. Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques [Internet]. 1995;1(2):9-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61700203
- Tamarit Urias J. C, Borjade la Rosa A, FloresVelázquez R, , CoronaAmbríz A. Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2002;8(1):83-90. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62980110