Tulburarea coșmarurilor: ce este și cum se tratează?
La un moment dat în viață, toți avem coșmaruri: suntem atacați de un animal, are loc o catastrofă, ne pierdem brusc dinții, etc. Când visele urâte devin o situație frecventă, care se repetă de mai multe ori pe săptămână și ne modifică viața de zi cu zi, vorbim de tulburarea coșmarurilor.
Când ne trezim, aceste vise ne provoacă disconfort. Dacă nu se întâmplă prea des, nu este o problemă importantă. Dacă se repetă, trebuie să cerem sfatul specialistului.
Descoperiți: De ce visăm și ce sunt visele?
Ce este tulburarea coșmarurilor?
Nu orice coșmar este o tulburare, dar o tulburare devine un coșmar. Pare un joc de cuvinte, dar este important să înțelegem diferența. Coșmarurile sunt vise care declanșează emoții neplăcute (frică, anxietate, tristețe, angoasă). Par foarte reale și vii; prin urmare, atunci când ne trezim, avem amintiri clare despre disconfort și putem întâmpina dificultăți în a adormi din nou.
Coșmarurile apar în somnul REM, în a doua jumătate a nopții.
De ce vorbim despre tulburarea coșmarurilor? Pentru că prezența lor este continuă și afectează funcționarea și bunăstarea zilnică. Nu este ceva limitat la un moment anume, ci mai degrabă se extinde în timp.
Simptome
Unele dintre simptomele tulburării sunt următoarele:
- Coșmaruri frecvente
- Amintiri despre coșmaruri. Ne este greu să ne deconectăm și ne provoacă disconfort în starea de veghe. De asemenea, este posibil să avem dificultăți în a ne concentra și a ne continua sarcinile.
- Epuizare și oboseală. Somnul nu a fost unul odihnitor.
- Schimbări de dispoziție, cum ar fi iritabilitate, reticență sau angoasă.
Clasificare
Există diferite clasificări ale acestei tulburări. În primul rând, în funcție de durată, avem:
- Tulburare acută: coșmarurile durează mai puțin de 1 lună.
- Tulburare subacută: se manifestă de la 1 la 6 luni.
- Tulburare persistentă: se manifestă mai mult de 6 luni.
În funcție de gravitate:
- Tulburare ușoară: coșmarurile apar mai puțin de o dată pe săptămână.
- Tulburare moderată: se întâmplă de mai multe ori pe săptămână, dar nu în fiecare noapte.
- Tulburare gravă: se întâmplă aproape în fiecare noapte timp de o săptămână.
Diagnostic
Coșmarurile pot funcționa ca un indicator sau un semn de avertizare pentru alt lucru care ni se întâmplă, cum ar fi anxietatea, stresul, trauma sau depresia. De exemplu, coșmarurile sunt considerate a fi una dintre modalitățile prin care creierul încearcă să proceseze stresul post-traumatic. Intensitatea experienței trăite este atât de puternică, încât în timpul stării de veghe „procesarea” sau „transformarea” ei este dificilă.
Pentru a identifica originea tulburării coșmarurilor, trebuie să știm dacă au existat modificări în alimentație, rutină și obiceiurile zilnice, dacă a avut loc un anumit eveniment, etc. Insomnia este un factor predispozant pentru coșmaruri.
Pentru a vorbi despre această tulburare, este necesar un diagnostic diferenţial. De exemplu, nu poate fi diagnosticată dacă apare concomitent cu aportul de droguri sau dacă există o tulburare psihică subiacentă.
Descoperiți: Ce înseamnă să visezi un labirint?
Cum se tratează tulburarea coșmarurilor?
Există diferite recomandări pentru a depăși tulburarea coșmarurilor. Unele dintre ele sunt următoarele:
Mergeți la un consult medical
În acest fel, veți putea determina dacă există o cauză organică care poate influența odihna. De exemplu, coșmarurile pot apărea în cazul bolilor de inimă.
Aveți grijă ce mâncați seara
Calitatea somnului depinde și de mâncarea de la ultima masă a zilei. Pentru a promova odihna, se recomandă o cina ușoară servită cu cel puțin două ore înainte de somn.
Practicați igiena adecvată a somnului
Încercați să mențineți o rutină în ceea ce privește orele de culcare și trezire. De asemenea, practicați exerciții de respirație și relaxare.
Folosiți-vă imaginația
În timpul zilei, anxietatea produsă de vise vă poate determina să încercați să evitați să vă amintiți de ele. Astfel de încercări eșuează adesea și duc la frustrare suplimentară. În schimb, conștientizați emoțiile, identificați ceea ce vă îngrijorează în privința visului și alegeți un final mai plăcut. De exemplu, dacă visați că un animal vă atacă, gândiți-vă că de fapt vă vine în ajutor.
Cereți ajutorul specialistului
Puteți începe terapia psihologică pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru a face față stresului, a rezolva problemele, a vindeca durerile din trecut, a construi rezistența după o traumă, etc. Este o modalitate de a contribui activ la rezolvarea problemei.
Calitatea somnului este calitatea vieții
Când dormim, creierul își revine după activitatea și cerințele zilei. Ne permite să ne clarificăm ideile pentru a lua decizii mai bune, dar au loc și alte procese, precum consolidarea învățării.
Abordarea tulburării coșmarurilor este esențială, deoarece lipsa odihnei este o limitare pentru calitatea vieții. Uneori, duce la comportamente compensatorii, cum ar fi lăsarea luminilor aprinse sau refuzul de a dormi singuri. Dacă această tulburare nu este abordată, creează dificultăți majore.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martínez, Pilar, & Miró, Elena (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 4(1),11-36.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56040102
- Navarro Egea, Jesús (2006). SUEÑOS Y PESADILLAS. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 3(1),265-279.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832314024