Cum să identifici steagurile roșii într-o relație?
 

Cum să identifici steagurile roșii într-o relație?

Alegerea unei persoane bune și compatibile ca partener este esențială pentru bunăstarea personală. În acest sens, este important să acordăm atenție steagurilor roșii de la începutul relației.
Cum să identifici steagurile roșii într-o relație?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Când începem o relație, analizăm cealaltă persoană pentru a vedea în ce măsură suntem compatibili. Ne uităm la punctele ei tari și la punctele ei slabe, la gusturi, la interesele și la idealuri și le comparăm cu așteptările noastre. Acest proces este esențial, deoarece ne permite să identificăm la timp steagurile roșii într-o relație, care pot transforma totul într-un coșmar.

Expresia steaguri roșii a devenit populară în ultima vreme, deoarece este folosită pe rețelele de socializare. Totuși, indică ceva la care toți am fost mereu atenți: aspectele nenegociabile sau liniile roșii care nu pot fi depășite dacă dorim ca relația să se concretizeze.

Ce sunt steagurile roșii într-o relație?

Cuplu care se ceartă
Recunoașterea steagurilor roșii ne permite să ieșim din relațiile potențial dăunătoare.

Steagurile roșii într-o relație sunt semne de avertizare care ne atrag atenția asupra unui comportament sau gând al celeilalte persoane, care poate fi dăunător sau incompatibil cu noi. Unele sunt de natură generală și afectează orice tip de relație: de exemplu, lipsa de respect, abuzul fizic sau verbal, manipularea, invalidarea sentimentelor, etc.

Altele sunt legate de ceea ce fiecare caută într-o legătură afectivă. Se referă la existența sau absența unui proiect comun, a unor idealuri similare sau a unui stil de viață compatibil. De exemplu, unul dintre parteneri dorește să întemeieze o familie, iar celălalt nu vrea să aibă copii.

Pe scurt, începutul unei relații presupune întotdeauna un proces de ajustare și negociere. Cu toate acestea, există anumite aspecte unde nu poți ceda. Acesta este pericolul asupra căruia ne avertizează steagurile roșii.

De ce este important să identificăm la timp steagurile roșii într-o relație?

Nu poți să cunoști o altă ființă umană în profunzime în doar câteva luni. Cu toate acestea, este important să clarifici anumite puncte cheie din timp pentru a evita viitoarele eșecuri.

Uneori, abia după ce relația avansează ies la iveală anumite incompatibilități. La început, cu toții încercăm să ne arătăm cea mai bună față. În plus, procesul de îndrăgostire ne poate orbi. Chiar și așa, trebuie să identificăm steagurile roșii la timp din următoarele motive:

  • Este mult mai util și mai puțin dăunător să alegem persoane care sunt compatibili cu noi decât să încercăm să le schimbăm. Dacă nu identificăm la timp steagurile roșii sau dacă le ignorăm, conflictele și discuțiile în contradictoriu vor fi o constantă în viața de cuplu.
  • Nemulțumirea, nefericirea și frustrarea sunt aproape garantate. Împărtășirea vieții cu o persoană care este lipsită de respect sau foarte diferită ne va umple de suferință și amărăciune, iar epuizarea emoțională va fi o constantă.
  • Pe termen lung, vom fi forțați să părăsim relația pentru a ne proteja integritatea și fericirea. Acest pas va fi mult mai dificil de făcut după mai mulți ani de relație, mai ales dacă sunt și copii implicați.
  • Relațiile nesatisfăcătoare sau dureroase pot crea răni psihologice și emoționale care sunt greu de vindecat. Abuzul, infidelitatea și chiar indiferența pot cauza prejudicii serioase stimei de sine, care nu doar că ne vor limita în fața viitoarelor relații, ci vor necesita și muncă personală pentru vindecare.

Cum să recunoști steagurile roșii într-o relație?

Tânără care vede stragurile roșii într-o relație
Disconfortul și nemulțumirea într-o relație pot fi steaguri roșii.

Identificarea semnalelor roșii la timp poate să nu fie ușoară. Prin urmare, mai jos vom analiza câteva aspecte pe care ar trebui să le luăm în considerare pentru a acționa în consecință.

Trebuie să renunțăm la esența noastră

De când cunoaștem această persoană, am început să abandonăm hobby-urile și interesele pentru a ne conforma cu cele ale partenerului. A trebuit să ne modificăm idealurile sau să renunțăm la aspecte care sunt importante pentru noi. Suntem forțați să ne deghizăm pentru a ne potrivi cu celălalt.

Ne izolăm social

Am încetat să ne vizităm rudele, prietenii și cunoscuții; viața noastră se reduce, din ce în ce mai mult, la cuplu. Credem că facem acest lucru în mod voluntar, dar probabil are la bază manipularea subtilă.

Ne izolăm de ceilalți pentru a evita atitudinile ostile sau indiferente din partea partenerului, care apar atunci când decidem să socializăm.

Ne simțim invalidați, maltratați sau nemulțumiți

Emoțiile sunt întotdeauna valabile și avem dreptul să le simțim, să le exprimăm și să primim empatie de la partener. Dacă ne acuză că suntem dramatici sau nebuni atunci când ne exprimăm nemulțumirea sau dezacordul, ne confruntăm cu un steag roșu important.

Dacă suntem nemulțumiți de relație, trebuie să acordăm atenție acestui lucru. Analizarea a ceea ce ni se întâmplă este primul pas pentru a avea grijă de noi înșine.

Mințim despre relația noastră

Cei dragi ne cunosc profund și ne iubesc. Din acest motiv, ei nu ezită să ne anunțe atunci când consideră că ceva ne afectează. Dacă trebuie să ascundem de cei dragi anumite aspecte ale relației de teamă că aceștia ne vor critica sau ne vor îndemna să ne părăsim partenerul, există un steag roșu.

Vedem viitorul cu frică, nu cu iluzie

Percepem viitorul cu frică, tristețe sau deznădejde. Crearea unei vieți în comun trebuie să genereze speranță și liniște, trebuie să ne facă să simțim că suntem în locul potrivit. Dacă vedem viitorul ca o luptă constantă sau o resemnare, este clar că ceva nu este în regulă.

Steagurile roșii ne ajută să plecăm la timp

Când detectăm un steag roșu, primul impuls este să încercăm să reparăm situația. Credem că problema nu este atât de mare, că este posibil să ne apropiem sau că nu ar trebui să fim atât de pretențioși. Continuăm până când situația devine insuportabilă.

Totuși, când vine vorba de aspecte nenegociabile, cea mai bună decizie este să părăsim relația, întrucât viața cu o persoană incompatibilă va duce la nefericire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Meyer, J. P., & Pepper, S. (1977). Need compatibility and marital adjustment in young married couples. Journal of Personality and Social Psychology35(5), 331.
  • Fernández, C., Pérez, M., & Hidalgo, N. (2020). Estrés postraumático complejo en mujeres supervivientes de violencia de género: un objetivo para la intervención psicosocial. ENCUENTROS, 137.
  • Crawford, D. W., Houts, R. M., Huston, T. L., & George, L. J. (2002). Compatibility, leisure, and satisfaction in marital relationships. Journal of Marriage and Family64(2), 433-449.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.