Ce înseamnă să visezi că îți cad dinții?
 

Ce înseamnă să visezi că îți cad dinții?

Ați visat recent că vă cad dinții? Iată câteva explicații care ar putea sta în spatele acestei experiențe!
Ce înseamnă să visezi că îți cad dinții?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Să visezi că îți cad dinții este unul dintre cele mai frecvente vise. Potrivit unor studii, până la 39% dintre oameni au avut acest vis la un moment dat. Este atât de obișnuit, încât în aclamatul film Disney Inside Out există o scenă legată de vise în care protagonistul, Riley, are o astfel de experiență. În filmul pentru copii, pierderea dinților apare într-un context de angoasă sau rușine, dar adevărul este că există multiple interpretări.

Ce înseamnă să visezi că îți cad dinții? Explicații posibile

Cu scopul de a descrie toate opțiunile posibile, începem prin a explica motivul obiectiv. Potrivit cercetărilor publicate în Frontiers in Psychology în 2018, cea mai rezonabilă explicație este legată de iritarea dentară.

În studiu, experții au descoperit că un procent ridicat de participanți au raportat tulburări de iritație dentară după trezire. Adică, a existat tensiune în maxilar și bruxism. Autorii concluzionează că mintea poate transfera stimulii somatosenzoriali din realitate și îi poate încorpora în poveștile din vis pentru a da un semnal de alertă.

Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor au vise cu dinți slăbiți, ciobiți sau cariați, deoarece există o senzație externă sau reală pe care acest stimul o creează. Experții nu au găsit relații cu explicații simbolice.

Alte interpretări ale viselor cu dinți căzuți

Explicația anterioară este obiectivă. Este perfectă pentru cei care nu cred în interpretările viselor.

Îmbătrânire

Căderea dinților în vise este legată de teama de a îmbătrâni, susțin unii cercetători. Într-adevăr, una dintre numeroasele caracteristici asociate bătrâneții este deteriorarea dinților.

Prin urmare, a visa căderea dinților este doar una dintre multele manifestări ale fricii de a îmbătrâni. Este posibil să fi atins o vârstă care marchează sfârșitul tinereții și să fi intrat în panică. În orice caz, este o posibilă interpretare.

Bărbat la dentist
Îmbătrânirea este adesea asociată cu deteriorarea cavității bucale și a dinților.

Anxietate și stres

Gândiți-vă pentru o clipă că unele afecțiuni dentare, cum ar fi bruxismul, sunt generate de aceste stări. Deci, atât stresul, cât și anxietatea se pot manifesta în vise.

Dacă visați permanent că aveți probleme cu dinții, mintea vă avertizează că sunteți stresați. Uneori, vă confruntați cu aceste stări atât de des, încât nici nu vă dați seama. Ar trebui să le acordați atenție, deoarece efectele negative sunt numeroase.

Starea de sănătate afectată

Cu cât dinții sunt mai albi, mai strălucitori și mai drepți, cu atât persoana este mai sănătoasă. Desigur, acest lucru este valabil în inconștientul colectiv.

Dacă ați fost diagnosticați recent cu o boală, vă confruntați cu unele afecțiuni sau aveți o preocupare emoțională, visele pot reflecta aceste stări.

Experiențe traumatice recente

Experiențele traumatice nu trebuie să fie legate de sănătate. Orice tip de traumă poate fi tradus prin vise despre căderea dinților: de la un accident de trafic sau un jaf, până la pierderea cuiva iubit.

În același timp, orice îngrijorare care vă inundă mintea poate duce la aceste tipuri de vise. Probleme financiare sau în relație, așteptări negative cu privire la viitor… Din acest motiv, visul despre căderea dinților este unul dintre cele mai frecvente tipuri de vise din lume.

Bărbat obosit la locul de muncă
Stresul și anxietatea sunt, pentru mulți, cauza unei serii de vise care avertizează asupra efectelor negative ale acestor stări.

A visa căderea dinților nu este grav

Explicația obiectivă pe care am subliniat-o la început și celelalte patru interpretări sunt cele mai frecvent utilizate la evaluarea acestui vis. Desigur că există și alte interpretări. Unele pe care nu putem să nu le observăm sunt următoarele:

 • Pierderea unui dinte sau creșterea dinților noi (mai frecventă la tineri)
 • Gelozie
 • Perioade de depresie
 • Momente de schimbare (un nou loc de muncă, o mutare)
 • Nemulțumirea față de viață sau muncă (există studii pe această temă)
 • Impotență sexuală
 • Stimă de sine scăzută în ceea ce privește imaginea corpului

Așa cum subliniază Fundația Somnului , este foarte probabil să nu existe nimic serios în spatele viselor. Nu există dovezi care să arate că visele prezic evenimente negative în viață.

Chiar și așa și în cazul în care vă oferă mai multă siguranță, puteți face o evaluare obiectivă a vieții voastre actuale. De asemenea, puteți solicita ajutor profesional, în special de la psiholog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Coolidge, F. L., & Bracken, D. D. The loss of teeth in dreams: an empirical investigation. Psychological reports. 1984; 54(3): 931-935.
 • Rozen, N., & Soffer-Dudek, N. Dreams of teeth falling out: an empirical investigation of physiological and psychological correlates. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1812.
 • Schneck, J. M. Dreams of loss of teeth symbolizing aging and disintegration. Journal of the American Academy of Psychoanalysis. 1979; 7(3): 447-451.
 • Yu, C. K. C. Classification of typical dream themes and implications for dream interpretation. Neuropsychoanalysis. 2016; 18(2): 133-146

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.