Logo image
Logo image

Uleiuri naturale care oferă protecție solară

2 minute
Uleiul de susan, uleiul de cocos și uleiul de morcov conțin factor SPF și pot servi drept creme naturale de protecție solară.
Uleiuri naturale care oferă protecție solară
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Este foarte important să ne protejăm pielea de razele solare. În caz contrar, riscăm să dezvoltăm arsuri sau boli grave, precum cancerul de piele. Pe piață, există creme de protecție solară foarte eficiente. Însă și unele produse naturale ne pot ajuta să atingem acest obiectiv. Iată câteva uleiuri naturale care oferă protecție solară!

Uleiuri naturale care oferă protecție solară

Aceste sugestii nu înlocuiesc cremele solare de pe piață, care sunt foarte eficiente în protejarea împotriva razelor UVA și UVB. Deși unele studii au afirmat că uleiurile vegetale au factor SPF, acesta este prea scăzut pentru a ne proteja de soare la cele mai puternice ore ale zilei, în care se recomandă utilizarea unei creme cu SPF 30 sau mai mare.

Anumite uleiuri ajută la protejarea pielii, dar nu au același grad de protecție solară ca substanțele chimice. Prin urmare, trebuie să avem grijă când le utilizăm. Pentru o mai mare siguranță, este indicat să cerem sfatul unui specialist în domeniu.

Vezi mai mult: Protecția solară pentru copii: beneficii

Ulei de susan

Some figure

Uleiul de susan are o mare putere antioxidantă. Ne protejează de leziunile celulare cauzate de lumina soarelui. În plus, ajută la hidratarea pielii și conține vitamine precum B și E, fiind un bun complement pentru protecția solară.

Acest produs poate fi achiziționat cu ușurință din magazine. Are un factor de protecție de la 4 la 6, așa că se recomandă folosirea pe pielea deja bronzată.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este o alternativă naturală pentru a ne proteja de soare. Are un nivel de protecție mai scăzut, în jur de 20%, așa că trebuie folosit cu grijă.

Mulți oameni îl folosesc pentru a se bronza, deși îl putem folosi și pentru a ne proteja de soare. În orice caz, trebuie să avem mereu în vedere că protecția sa este foarte scăzută. Din acest motiv, utilizarea lui trebuie evitată la orele cu radiații solare intense.

Ulei de semințe de zmeură

Un ulei cu protecție solară mai puțin cunoscut este uleiul de zmeură. Are proprietăți care ajută la protejarea pielii de razele solare, cu un factor cuprins între 20 și 50%.

Prin urmare, poate fi mai eficient decât alte tipuri de uleiuri naturale.

Vezi și: 8 greșeli frecvente când folosiți protecție solară

Ulei de morcov

Some figure

Uleiul de morcov este un alt produs natural care ne poate ajuta să ne protejăm pielea de soare. Uleiul de morcov face ca pielea să capete o nuanță roșiatică sau bronzată. Acest tip de ulei ne protejează pielea de razele solare, cu un factor de aproximativ 30%.

Este indicat să evităm expunerea prelungită la soare de la ora 12 până la ora 16. Trebuie să purtăm ochelari de soare și să bem multă apă. Aceste uleiuri ne vor ajuta să ne menținem pielea bine hidratată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Couteau, C., Paparis, E., & Coiffard, L. J. M. (2014). Sun oils: Effect of the applied dose on SPF determined by using in vitro method. Pharmaceutical Development and Technology. https://doi.org/10.3109/10837450.2013.778873

Korać, R., & Khambholja, K. (2011). Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.91114

Badea, G., Lăcătuşu, I., Badea, N., Ott, C., & Meghea, A. (2015). Use of various vegetable oils in designing photoprotective nanostructured formulations for UV protection and antioxidant activity. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.12.049

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.