De ce trebuie să purtați ochelari de soare în oraș și la plajă
 

De ce trebuie să purtați ochelari de soare în oraș și la plajă

Departe de a fi doar un accesoriu la modă, ochelarii de soare protejează ochii de razele soarelui și sunt un accesoriu fundamental atât pe plajă, cât și în oraș.
De ce trebuie să purtați ochelari de soare în oraș și la plajă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ochelarii de soare sunt aliații noștri în sezonul estival. Dacă vă aflați în oraș sau pe plajă, este important să-i folosiți pentru a vă proteja ochii de razele soarelui. De ce trebuie să purtați ochelari de soare în oraș și la plajă?

Ochelarii de soare sunt un instrument optic de protecție a ochilor. Fiecare lentilă are funcția de a ne proteja de radiațiile dăunătoare și de eventualele disconforturi, cum ar fi vântul și praful. Ochelarii de soare nu trebuie să afecteze percepția culorii și contrastul imaginilor.

Cei mai buni ochelari de soare sunt cei care protejează ochii de razele soarelui. Funcția lor principală nu este cea de accesoriu vestimentar. Atunci când cumpărați ochelari de soare, trebuie să verificați dacă eticheta specifică „protecție UVA”.

În timpul verii, radiația solară este intensă și poate deteriora ochii, indiferent dacă vă aflați în oraș sau la plajă. Iritarea ochilor și oboseala sunt adesea principalele simptome.

De ce trebuie să purtați ochelari de soare în oraș și la plajă

Trebuie să purtați ochelari de soare la plajă

 

Ochelarii de soare sunt compuși din două lentile atașate la un cadru din metal sau plastic care se adaptează feței. Funcția lentilelor este de a proteja ochii de razele soarelui. Dacă doriți să aveți ochelari buni, trebuie să luați în considerare tipul de lentilă al fiecărui model.

Nu ar trebui să alegeți ochelarii de soare pentru estetică; protecția împotriva razelor solare este esențială. De fapt, Asociația Oftalmologică Americană afirmăradiațiile UV pot provoca daune nu numai țesuturilor care se află pe suprafața ochiului, ci și corneei.

Există diferite tipuri de lentile:

 • Lentila fotocromică se întunecă în lumina soarelui și se deschide în întuneric. Totul depinde de intensitatea luminii ultraviolete. Acest tip de ochelari sunt ideali pentru exterior.

Ochelarii de soare cu lentile fotocromice oferă protecție maximă împotriva razelor ultraviolete (UV) și reduc reflexia soarelui. Acești ochelari pot fi folosiți pentru activități sau sporturi estivale.

 • Dacă aveți dificultăți de vedere, cum ar fi miopia, lentilele antireflexive vor ajuta la neutralizarea razelor care trec prin părțile laterale ale ochelarilor.

Lentilele colorate sunt cele mai frecvente, deoarece reduc reflexiile de pe suprafețe precum apa, zăpada sau nisipul. Acestea permit vederea culorilor într-un mod mult mai natural și ajută la o relaxare mai mare a vederii.

Protecția solară se adaptează locului

Filtrele solare sunt stratul protector al lentilelor și vor proteja ochii de radiația solară. Fiecare filtru se adaptează locului în care purtați ochelarii de soare, fie în oraș, fie pe plajă.

 • Filtrul 0 este utilizat în locuri cu lumină slabă, cum ar fi iarna cu cer înnorat.
 • Filtrul 1 este ideal pentru locații luminoase și însorite.
 • Filtrul 2 este destinat spațiilor cu multă lumină. Ochelarii de soare Filter 2 sunt minunați pentru alergare, ciclism și plimbări în natură.
 • Cea mai comună categorie este protecția solară 3, deoarece protejează ochii în locuri cu foarte mult soare.
 • Filtrul 4 înseamnă lentile pentru iarnă. Protecția este mai mică, dar lentila este mai întunecată.
Femeie cu ochelari de soare

 

Protejează ochii de praf și particule

Ochelarii de soare vă vor ajuta să vă protejați ochii de praful și particulele din aer. În sezonul estival, briza este puternică, iar praful poate pătrunde în ochi. Acest lucru poate provoca alergii, poate slăbi corneea sau poate duce la probleme cu retina.

Orice particulă din ochi provoacă disconfort și poate duce la iritarea ochilor. Datorită lentilelor solare, ochii vor fi protejați.

Ochelarii de soare sunt aliații tuturor vara, deoarece vor proteja ochii și vom putea vedea fără dificultăți. Nu contează dacă mergem la plajă sau în oraș: ochelarii de soare trebuie să fie mereu la îndemână!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Dain, S. J. (2003). Sunglasses and sunglass standards. Clinical and Experimental Optometry.
 • Jansen, R., Wang, S. Q., Burnett, M., Osterwalder, U., & Lim, H. W. (2013). Photoprotection: Part I. Photoprotection by naturally occurring, physical, and systemic agents. Journal of the American Academy of Dermatology.
 • Roberts, J. E. (2011). Ultraviolet radiation as a risk factor for cataract and macular degeneration. Eye and Contact Lens.
 • SIGWEB. División Difusión y Comunicaciones.EL PORTAL DE LOS EXPERTOS EN PREVENCIÓN DE RIESGOS DE CHILE.  Los rayos ultravioletas en invierno. Edición: Universia / RR Fuente: Universidad Andrés Bello. Junio de 2011.
 • Sliney, D. H. (2001). Photoprotection of the eye – UV radiation and sunglasses. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.