Îngrijirea după transplantul de cornee - Doza de Sănătate
 

Îngrijirea după transplantul de cornee

După un transplant de cornee, trebuie să ai grijă de ochi pentru a te asigura că procesul de recuperare nu se prelungește, acesta fiind oricum unul de lungă durată.
Îngrijirea după transplantul de cornee
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Un transplant de cornee, cunoscut și sub denumirea de grefă de cornee, este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia specialistul înlocuiește corneea deteriorată sau bolnavă cu corneea unui donator. Ce presupune îngrijirea după transplantul de cornee?

Scopul principal al unui transplant de cornee este îmbunătățirea vederii pacientului. Mai mult, această procedură este capabilă să restabilească morfologia corneei și să elimine țesutul inflamat care nu răspunde la tratament medical.

Transplantul de cornee este singurul tratament pentru persoanele care au o cornee grav afectată. Totuși, pacienții trebuie să fie supuși acestei operații numai atunci când interiorul ochiului, adică retina și nervul optic, funcționează corect. Unele dintre afecțiunile care pot deteriora corneea sunt:

  • Glaucom
  • Boli ale nervilor optici
  • Detașarea retinei
  • Inflamație în interiorul globului ocular
  • Infecție gravă în interiorul globului ocular

Înainte de a descrie etapele acestei intervenții chirurgicale și îngrijirea necesară, trebuie să înțelegem pe deplin structura oculară afectată: corneea.

Ce este corneea?

Ochi căprui
Corneea funcționează ca o lentilă, refractând trecerea luminii de la exterior la interiorul ochiului.

Ochiul conține o serie de structuri complexe. Acestea includ corneea. Această structură a ochiului permite trecerea luminii din exterior în interiorul ochiului. Funcția sa protejează irisul și cristalinul (alte două structuri oculare). Corneea are proprietăți de refracție, o structură transparentă și o curbură caracteristică care îi permite să își îndeplinească funcțiile:

  • Protejarea ochiului – împarte această funcție cu pleoapa, orificiul ocular, lacrimile și sclera
  • Controlul focalizării și intrării luminii în ochi

Tipuri de transplant de cornee

Există două tipuri principale de transplant de cornee:

  • Transplantul cornean tradițional cu grosime completă (cunoscut și sub numele de cheratoplastie penetrantă)
  • Transplantul de cornee cu strat posterior (cunoscut și sub numele de keratoplastie endotelială)

Acesta din urmă devine din ce în ce mai popular în ultima vreme, deoarece medicii îl preferă în locul unui transplant tradițional cu grosime completă. Mai jos, vom discuta mai detaliat despre fiecare tip de procedură .

1. Transplant de cornee tradițional cu grosime completă

Aceasta este singura alternativă în cazurile în care toate straturile corneei sunt afectate. Prezintă un mare dezavantaj: faptul că endoteliul transplantat este principalul stimul pentru respingere.

Îngrijirea după transplantul de cornee tradițional

Această intervenție implică o perioadă de recuperare destul de lungă. De fapt, poate dura până la 12 luni. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor încep să observe o îmbunătățire în primele zile de după operație.

În primul an, medicul va elimina suturile. Rezultatul final nu va fi cunoscut până când medicul nu va elimina toate suturile. Pacientul trebuie să efectueze minim 10 vizite postoperatorii.

Mai mult, aproximativ 15% dintre pacienți vor fi nevoiți să utilizeze lentile de contact. 10% dintre aceștia vor necesita corectarea astigmatismului rezidual.

2. Transplantul de cornee cu strat posterior

Ingrijirea după transplantul de cornee cu lentile de contact
În cazul intervenției chirurgicale asupra corneei, pacientul trebuie să respecte cu strictețe sfaturile medicului și să ia medicamentele prescrise pentru a evita complicațiile.

În cadrul acestui proces, putem găsi două tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Anterior. Utilizat pentru bolile corneene care nu afectează endoteliul. Câteva exemple sunt keratoconusul și cicatricea corneei. Aceste boli afectează corneea, dar nu afectează endoteliul.
  • Transplant endotelial. În acest caz, partea deteriorată a corneei este înlocuită cu țesut cornean sănătos de la un donator. Pentru a-l efectua, medicul folosește o incizie mult mai mică, care nu necesită suturi.

Alte recomandări

Iată alte cât eva sfaturi pe care ar trebui să le pui în aplicare pentru a te asigura că procesul de recuperare este mai eficient:

  1. Nu atinge și nu freca ochiul.
  2. Nu conduce vehicule, nu folosi utilaje, nu bea alcool și nu lua decizii majore timp de cel puțin 24 de ore după operație.
  3. Limitează-ți activitățile care pot provoca o scădere sau o creștere a presiunii ochilor – de exemplu, evită activitățile care necesită contact fizic.
  4. Stai departe de praf și murdărie.
  5. Urmează cu atenție tratamentul indicat de medic.
  6. Mergi la toate controalele postoperatorii.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.