Unguentul Protopic pentru dermatita atopică
Unguentul Protopic pentru dermatita atopică este un medicament care se aplică local, iar ingredientul său activ este tacrolimusul. Această substanță este un agent imunomodulator.
Acest unguent tratează dermatita atopică moderată până la severă la adulți. În special, este utilizat la persoanele care nu răspund bine la alte tratamente sau sunt intolerante la alte medicamente care tratează această afecțiune.
Ce este unguentul Protopic pentru dermatita atopică?
Acest medicament poate trata și preveni apariția focarelor în dermatita atopică atât la adulți, cât și la copiii cu vârsta peste 2 ani. Atunci când Protopic este utilizat ca tratament de întreținere, poate ajuta pacienții care au patru sau mai multe focare pe an. În aceste cazuri, se folosește de două ori pe zi timp de până la șase săptămâni. Există două tipuri de concentrații pe piață:
- Tacrolimus 0,03%: poate fi utilizat la toți pacienții cu vârsta peste 2 ani.
- Tacrolimus 0,1%: poate fi utilizat numai la pacienții cu vârsta peste 16 ani
Citește și:
Cum acționează tacrolimusul?
Cercetătorii nu știu exact cum funcționează acest medicament. Cu toate acestea, substanța activă din Protopic este un imunomodulator, ceea ce înseamnă că acționează asupra sistemului imunitar. Când cineva are dermatită atopică, sistemul imunitar reacționează, provocând simptomele caracteristice ale acestei afecțiuni. De exemplu, unele dintre aceste semne sunt:
- Inflamația pielii
- Roșeața
- Uscăciunea
- Mâncărimea
Tacrolimus reduce activitatea sistemului imunitar, ceea ce ajută la ameliorarea inflamației și a mâncărimilor.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt senzația de arsură și mâncărimea la nivel local. Dacă ești hipersensibil la acest ingredient activ, nu este recomandat să îl aplici pe piele.
Cercetări privind unguentul Protopic
Există șase studii principale care analizează utilizarea unguentului Protopic pentru tratarea dermatitei atopice. Studiile au fost efectuate pe 1202 pacienți cu vârsta peste 16 ani și 1535 pacienți cu vârsta cuprinsă între 2 și 16 ani. În toate cazurile, pacienții au răspuns la tratamentul cu Protopic care a durat aproximativ șase săptămâni.
În aceste studii, specialiștii au comparat unguentul Protopic cu un placebo sau cu hidrocortizonul. În principal, au evaluat eficacitatea acestuia în funcție de ameliorarea eczemelor la sfârșitul studiilor, după trei sau 12 săptămâni. Un alt punct pe care s-au concentrat studiile a fost numărul de focare pe care pacienții le-au experimentat timp de un an în timp ce utilizau acest medicament sau un placebo.
Beneficiile tacrolimusului în studii
În tratamentul focarelor, Protopic a fost mai eficient decât hidrocortizonul. De asemenea, în tratamentul de întreținere, a fost mai util decât un placebo în reducerea numărului de apariții pe an.
În timpul studiilor, pacienții care au utilizat tacrolimus au prezentat în medie o erupție pe an. Cei care au folosit placebo au avut trei focare pe an.
Vezi și:
Cum se aplică unguentul Protopic
Pentru a aplica acest medicament, trebuie să întinzi unguentul în strat subțire pe zonele pe care trebuie să le tratezi. Îl poți aplica pe aproape orice parte a corpului, inclusiv pe față și gât. În plus, îl poți folosi pe coate și genunchi. Cu toate acestea, nu ar trebui să îl aplici pe nas, gură sau ochi.
De asemenea, trebuie să ai grijă să nu acoperi zona pe care o tratezi cu bandaje sau pansamente. Dacă urmează să aplici unguentul după baie, asigură-te că pielea este complet uscată.
Aplicarea la copii
După cum am menționat, poți folosi unguentul Protopic la copiii cu vârsta peste 2 ani. În acest caz, unguentul de 0,03% poate fi utilizat de două ori pe zi timp de maxim trei săptămâni. După această perioadă de timp, aplică-l o dată pe zi pe zona afectată a pielii, până când eczema dispare.
Aplicarea la adulți
Cei peste 16 ani sunt considerați adulți. Acești pacienți pot utiliza oricare dintre cele două tipuri de concentrații. În general, tratamentul cu Protopic 0,1% se începe de două ori pe zi, până când eczema dispare. De obicei, se observă o ameliorare după prima săptămână de tratament.
Concluzie
Protopic poate ajuta la tratarea focarelor recurente sau severe ale dermatitei atopice. Cu toate acestea, îl poți utiliza și pentru a le preveni. Nu trebuie să-l folosești niciodată fără prescripție medicală. De asemenea, dacă ai efecte secundare în timp ce îl utilizezi, discută imediat cu medicul specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Lazarus, M. C., & Kerdel, F. A. (2002). Topical tacrolimus Protopic®. Drugs of Today. https://doi.org/10.1358/dot.2002.38.1.677132
-
Kapp, A., Allen, B. R., & Reitamo, S. (2003). Atopic dermatitis management with tacrolimus ointment (Protopic®). In Journal of Dermatological Treatment. https://doi.org/10.1080/1361241031002375
-
Wong, W. R., Tsai, H. J., & Hong, H. S. (2003). Efficacy and safety of topically applied tacrolimus ointment in patients with moderate to severe atopic dermatitis. Chang Gung Medical Journal.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.