Utilizările medicamentului difenidol - Doza de Sănătate
 

Utilizările medicamentului difenidol

Medicii recomandă difenidolul pentru prevenirea și controlul vertijului periferic. Vertijul periferic apare în boala Ménière (MD), labirintită, chirurgia urechii medii și răul de mișcare.
Utilizările medicamentului difenidol
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Difenidolul este un medicament care poate trata vertijul și greața – este un antiemetic. Acționează asupra aparatului vestibular pentru a ține sub control vertijul periferic. Acesta își exercită efectul antiemetic direct asupra receptorilor specifici ai sistemului nervos central. Vrei să afli mai multe despre utilizările medicamentului difenidol? Citește în continuare!

Care sunt utilizările medicamentului difenidol?

Femeie care profită de utilizările medicamentului difenidol
Medicul poate sugera utilizarea difenidolului pentru probleme precum vertijul. În mod similar, este indicat în caz de greață și vărsături cauzate de chimioterapie.

 

Medicii prescriu difenidol pentru prevenirea și controlul vertijului periferic. Vertijul periferic apare în boala Meniere (MD), labirintită, chirurgia urechii medii și răul de mișcare.

Vertijul este o senzație de mișcare sau rotire. Oamenii cu vertij se simt de parcă lumea se învârte în jurul lor. Vertijul periferic este cauzat de o problemă a părții urechii interne care controlează echilibrul. Problema poate implica și nervul vestibular, care este nervul care leagă urechea internă și trunchiul cerebral. În plus, această boală poate fi cauzată de oricare dintre următoarele motive:

  • Vertij postural benign
  • Medicamente precum antibioticele aminoglicozidice, cisplatină, diuretice sau salicilați
  • O leziune, cum ar fi traumatismele craniene
  • Inflamația nervului vestibular
  • Iritarea și umflarea urechii interne, labirintită
  • Boala Meniere
  • Presiune în nervul vestibular, de obicei din cauza unei tumori necanceroase, cum ar fi un meningiom sau un schwannom

De asemenea, difenidolul este indicat pentru prevenirea și controlul senzației de greață și al vărsăturilor cauzate de chimioterapie și tratamente de radioterapie.

Cum să iei difenidol

Pacienții trebuie să ia acest medicament cu alimente pentru a evita sau reduce iritația gastrointestinală pe care aceasta o poate provoca. Doza la adulți pentru tratarea vertijului, a senzației de greață și a vărsăturilor este de un comprimat la fiecare 4 ore, atât timp cât este necesar.

Cu toate acestea, unii pacienți pot necesita două comprimate la fiecare 4 ore. Doza zilnică maximă de difenidol este de 300 mg. Intestinele și stomacul îl absorb bine și atinge nivelul maxim în sânge la 1,5 – 3 ore după ingestie. De asemenea, este excretat prin urină.

Contraindicații și precauții

Bărbat cu durere de rinichi
Pacienții cu insuficiență renală ar trebui să evite acest medicament, deoarece se poate acumula și poate duce la complicații.

Pacienții cu insuficiență renală trebuie să fie atenți, deoarece acest medicament se poate acumula în corp. Mai mult, acest medicament este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Hipersensibilitate la medicament
  • Obstrucție intestinală
  • Obstrucția tractului urinar
  • Insuficiență renală
  • Glaucom
  • Hipotensiune

Medicii ne sfătuiesc să nu utilizăm difenidol pentru a trata greața și vărsăturile cauzate de sarcină și să nu-l dăm copiilor cu vârsta sub șase luni. De asemenea, experții recomandă administrarea intravenoasă la pacienții cu antecedente de tahicardie sinusală. Acest medicament poate declanșa un atac de cord la pacienții de acest tip.

Efecte secundare produse de difenidol

Din cauza posibilelor reacții adverse, utilizarea intramusculară a difenidolului este limitată la pacienții spitalizați. Efectele secundare includ halucinații vizuale și auditive, dezorientare și confuzie. Aceste reacții pot apărea în termen de trei zile de la începerea tratamentului. De obicei, acestea dispar spontan dacă pacientul întrerupe tratamentul.

Incidența halucinațiilor auditive și vizuale, a dezorientării și a confuziei este foarte scăzută. Cu toate acestea, pacienții pot suferi și de somnolență, suprastimulare, depresie, tulburări de somn, gură uscată, greață, dispepsie și vedere încețoșată.

În cazuri rare, pot apărea amețeli, erupții pe piele, cefalee sau arsuri la stomac. De asemenea, poate apărea o scădere tranzitorie a tensiunii arteriale.

Difenidol poate interacționa cu alte medicamente?

Efectul antiemetic al difenidolului poate masca semnele unei supradoze de alte medicamente. De asemenea, acest medicament poate face dificilă diagnosticarea altor afecțiuni, cum ar fi obstrucția intestinală.

Difenidolul are un efect anticolinergic slab, care este similar cu cel pe care îl produce tratamentul cu medicamente precum atropina sau scopolamina. Din acest motiv, pacienții nu ar trebui să-l ia împreună cu medicamente anticolinergice, deoarece le poate slăbi efectele.

Efectele secundare se înmulțesc dacă pacientul ia acest medicament împreună cu depresivele sistemului nervos central. Conform dovezilor științifice, difenidolul poate interacționa cu alte medicamente, în special cu cele care sunt metabolizate prin hidroliză catalizată de carboxilesteraze.

Concluzie

Difenidolul este un medicament care aparține grupului farmacoterapeutic al antagoniștilor muscarinici. Prin urmare, medicii specialiști pot prescrie acest medicament dacă pacientul necesită tratament pentru vertij periferic. Chiar dacă știi care sunt utilizările medicamentului difenidol, acesta trebuie să fie prescris de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jaiswal, N., Lambrecht, G., Mutschler, E., Tacke, R., & Malik, K. U. (1991). Pharmacological characterization of the vascular muscarinic receptors mediating relaxation and contraction in rabbit aorta. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
  • Pan, W., Chen, X., Guo, M., Huang, Y., & Yao, S. (2007). A novel amperometric sensor for the detection of difenidol hydrochloride based on the modification of Ru(bpy)32+ on a glassy carbon electrode. Talanta. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2007.04.034
  • Imeri, L., Bianchi, S., Angeli, P., & Mancia, M. (1994). Selective blockade of different brain stem muscarinic receptor subtypes: effects on the sleep-wake cycle. Brain Research. https://doi.org/10.1016/0006-8993(94)90176-7
  • Leung, Y. M., Wu, B. T., Chen, Y. C., Hung, C. H., & Chen, Y. W. (2010). Diphenidol inhibited sodium currents and produced spinal anesthesia. Neuropharmacology58(7), 1147–1152. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2010.02.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.