Utilizările și beneficiile pernei pentru gravide
Pe măsură ce sarcina progresează și apar modificări ale corpului, crește și disconfortul mamei în timpul somnului. În acest context, beneficiile pernei pentru gravide sunt numeroase.
Este normal ca femeile să simtă disconfort fizic, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Pernele speciale reduc acest disconfort. Dormitul fără neplăceri generează o dispoziție mai bună la trezire.
Ce este o pernă pentru gravide și care sunt caracteristicile ei?
O pernă pentru gravide este un accesoriu conceput pentru ca viitoarele mămici să se odihnească confortabil. În plus, apelarea la perna prenatală ajută la bunăstarea bebelușului.
O investigație publicată de The Journal of Physiology afirmă faptul că variabilitatea ritmului cardiac fetal este afectată de poziția maternă. Poziția adoptată de mamă este foarte importantă, iar pernele convenționale nu sunt suficiente.
Pernele de maternitate oferă poziții ergonomice care minimizează durerile de spate, gât, picioare, pelvis și șold. Astfel de afecțiuni complică adormirea și generează insomnie, crampe, oboseală și creștere în greutate.
Pernele pentru sarcină variază în lungime, așa că puteți alege în funcție de înălțime. În ceea ce privește compoziția, acestea sunt umplute cu bumbac, pene sau spumă. Sunt destul de elastice și nu se dezintegrează.
Citiți mai mult: Hyperemesis gravidarum: grețurile matinale puternice
Tipuri de perne pentru gravide
Curbată
Termenul dezvăluie aspectul pernei. Este ca o pană din spumă.
Aceste perne necesită o pernă tradițională ca și completare, pentru sprijinul capului. Ele sunt percepute ca fiind „dure”, deoarece sunt create pentru a calma durerea din partea inferioară a spatelui, durerea picioarelor și durerea gleznelor.
2 în 1
Sunt cunoscute ca „perne de maternitate”. Sunt ideale pentru a susține capul, spatele și stomacul atunci când dormiți pe o parte. Sunt formate din două perne îmbinate cu scai.
Tubulară
Este un tub moale pe care femeia îl îmbrățișează pentru a-și acomoda burtica.
Semilună
În teorie, acestea sunt făcute pentru a facilita poziția copilului și confortul mamei în timpul alăptării. Cu toate acestea, în timpul sarcinii funcționează ca o completare a pernei clasice.
Perne în formă de litere
Acestea cele mai solicitate de viitoarele mămici:
- Tip C: măsoară aproximativ 1.5 metri lungime. Sunt utile pentru dormitul pe o parte, susținând șoldurile, burta și spatele. Se poate pune și între picioare. Se recomandă pentru ameliorarea tensiunii pelvine și a retenției de lichide la nivelul gleznelor.
- Tip J: dacă dormiți într-un pat mediu, aceasta este o opțiune bună. Este potrivită pentru odihna capului și picioarelor.
- Tip L: este concepută pentru femeile care dorm pe o parte.
- Tipul U: se adaptează la curbura corpului. Permite ridicarea genunchilor și a șoldurilor, atenuând rigiditatea articulațiilor.
Beneficiile pernei pentru gravide
Deși nu este ușor să găsiți o poziție plăcută în ultimul trimestru de sarcină, aceste alternative se adaptează la fizionomia oricărei gravide. Sunt produse compact. Nu ocupă atât de mult spațiu în pat sau când vine vorba de depozitare.
1. Facilitează somnul
La începutul sarcinii, nivelul de progesteron crește și metabolismul este accelerat. Situația poate duce la oboseală și somnolență, notează un articol publicat de Clinica Mayo.
Principalul avantaj al acestor perne este legat de odihnă. Dacă aveți o pernă pentru gravide și o folosiți corect, vă mișcați mai puțin în pat. Când vă relaxați, dormiți mai bine.
2. Ameliorează durerile de spate
Lombalgia predomină printre patologiile frecvente la gravide, notează Clinical Journal of the UCR-HSJD School of Medicine. Textul susține că neplăcerea corespunde transformării hormonale, fiziologice și fizice. Folosind perne, mama poate pune capăt acestei dureri datorită particularităților anatomice ale articolelor.
3. Promovează fluxul sanguin
Circulația sângelui la femeile însărcinate poate fi afectată, mai ales din cauza greutății câștigate. Somnul cu picioarele ridicate pe partea stângă este de ajutor.
În acest sens, un studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite subliniază faptul că unii profesioniști recomandă dormitul pe partea stângă pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către inimă, uter, făt și rinichi.
Poziția pune capăt presiunii asupra ficatului. Perna prenatală este foarte utilă în acest sens.
4. Sprijină alăptarea
Ergonomia pernelor este utilă în alăptare. Profitați de ea pentru a hrăni copilul fără crampe la nivelul brațelor sau al umerilor.
5. Calmează presiunea abdominală
Dacă ați făcut o operație cezariană, este posibil ca în următoarele săptămâni regiunea abdominală să continue să fie sensibilă și dureroasă. Folosirea pernei pentru somn sau pentru a alăpta bebelușul previne disconfortul și reduce presiunea asupra abdomenului.
6. Este hipoalergenică
Materialele de fabricație sunt concepute pentru a aduce beneficii atât mamei, cât și copilului. Fiind respirabilă și hipoalergenică, nu există riscul de alergii sau erupții cutanate.
În afară de bumbac, spumă și pene, există și fibre de poliester și bile de polistiren. Este posibil ca pernele să fie realizate și din latex sau gel datorită consistenței acestor materiale și capacității lor de rezista la atacul acarienilor.
7. Îngrijirea este simplă
Spălarea pernelor pentru gravide este foarte simplă: aproape toate pot fi spălate în mașina de spălat. Unele permit îndepărtarea căptușelii. În orice caz, verificați instrucțiunile producătorului.
Recomandăm: Exerciții de întindere pentru gravide
Sfaturi pentru a profita de beneficiile pernei pentru gravide
Atât timp cât folosiți corect perna, veți obține odihna dorită. Rețineți următoarele sfaturi pentru a vă îmbunătăți experiența:
- Puneți perna sub burtă: poziționând-o sub burtă, echilibrați greutatea și nu supraîncărcați coapsele și genunchii.
- Reglați gâtul: încercați să țineți coloana vertebrală cât mai dreaptă posibil.
- Încrucișați picioarele: acest lucru scade presiunea asupra spatelui inferior.
- Ridicați genunchii: aceste articulații suferă prea mult din cauza greutății în ultima etapă a sarcinii. Ridicați genunchii pentru o circulație lină și pentru a evita reținerea lichidelor.
- Sprijiniți-vă spatele: dacă aveți un sprijin bun pentru spate, nu vor exista modificări posturale în timpul nopții.
Cum să alegeți perna potrivită pentru sarcină?
Pentru a cumpăra perna potrivită pentru sarcină, analizați factori precum materialul, dimensiunea, durabilitatea, instrucțiunile de curățare, confortul și flexibilitatea.
Atunci când alegeți o pernă din această clasă, este important să țineți cont de modul în care dormiți de obicei. Astfel, veți putea profita la maxim de ea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bennet L, Burgess W, Gunn A, Lear C, McIntyre J, Mitchell E, Piedra P, Thompson J, et al. Efecto de la posición materna sobre el estado de comportamiento fetal y la variabilidad de la frecuencia cardíaca en un embarazo saludable al final de la gestación. The Journal of Physiology. Reino Unido; 2016. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/JP273201
- El sueño durante el embarazo: sigue estos consejos. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2019. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sleep-during-pregnancy/art-20043827#:~:text=Durante%20el%20comienzo%20del%20embarazo,podr%C3%ADas%20estar%20a%C3%BAn%20m%C3%A1s%20cansada.
- Problemas para dormir durante el embarazo. MedlinePlus en español. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2020. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000559.htm
- Murillo Saviano JA, Sánchez Lydna G, Sánchez Más ES, Sandoval Loría DF, Sequeira Calderón D. Lumbalgia en el embarazo: abordaje para el médico general. Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD. Vol. 9. Núm. 5. pp. 34-38. Costa Rica; 2019. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcliescmed/ucr-2019/ucr195f.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.