Varza ornamentală: sfaturi pentru cultivare și culori vii
Varza este o plantă comestibilă care este vedeta diferitelor preparate, dar există și o variantă care este ornamentală și care se remarcă prin culoare. Deși are formă de rozetă, ca și alte tipuri de varză, arată foarte bine alături de alte plante de grădină. Descoperiți totul despre varza ornamentală și sfaturi de cultivare pentru a obține cele mai frumoase culori!
Ce este varza ornamentală?
Varza ornamentală are frunze mai groase și mai lucioase decât varza obișnuită. După cum am menționat mai sus, are formă de rozetă și acest lucru o face să fie confundată de la distanță cu o plantă suculentă mare. De fapt, fiind originară din zonele cu soluri calcaroase și niveluri ridicate de salinitate, acest tip de varză are capacitatea de a stoca apă în frunze.
Varza ornamentală are culoare violet intens, alb, roz și verde, care se intensifică atunci când planta ajunge la maturitate, adică în primul an de viață. Există specii precum Brassica oleracea var. acephala, care sunt tricolore: violet, verde și alb. Rainbow candy crush oscilează între tonuri de verde închis și violet.
După primul an de viață al plantei, culorile acesteia rămân intense încă un an. Este o specie bienală. La doi ani de la germinare, planta va muri.
Vara ornamentală este potrivită și pentru consum. Mulți aleg să o consume în al doilea an de viață, înainte de a se ofili.
În al doilea an de germinare, varza ornamentală înflorește și devine casa mai multor animale care vin la ea în căutare de polen, precum fluturi, gândaci și pasărea colibri.
Citiți și: Alergie la polen? Încercați aceste 11 flori hipoalergenice
Varza ornamentală: sfaturi pentru cultivare și culori vii
Varza ornamentala este frumoasă și are o cultivare simplă.
1. Substrat și îngrășământ
Varza ornamentală are nevoie de un substrat fertil cu un bun drenaj, pentru ca apa în exces să circule fără a afecta rădăcinile plantei. Substratul trebuie controlat, astfel încât să nu fie foarte acid. De asemenea, trebuie să fie compact. Așa că este o idee grozavă să amestecați solul cu turbă, humus de râme și var pentru alcalinitate.
Acest ultim produs trebuie aplicat numai dacă solul nu are pH-ul dorit. Puteți face un test de aciditate. Dacă pH-ul măsurat este între 6 și 7.5, atunci este alcalin; dacă este de 5 este neutru și este perfect; dacă rezultatul este mai mic, atunci trebuie să aplicați var.
Îngrășământul trebuie pus o dată pe an și trebuie să fie bogat în fosfor și potasiu, cu 0% azot. Azotul crește probabilitatea de apariție a ciupercilor.
2. Lumină și temperatură
Varza ornamentală are nevoie de un spațiu în care temperatura să fie între 15 și 18 grade Celsius. Tolerează gerul, iar frigul face ca nuanțele să se intensifice.
Lumina poate fi directă. Varza poate crește și în semi-umbră parțială. În timpul iernii, are nevoie de expunere directă pentru o dezvoltare optimă.
3. Irigare
Când am vorbit despre sol, am subliniat capacitatea de drenaj. Solurile alcaline nu absorb foarte bine apa, punând în pericol rădăcinile din cauza îmbinării cu apă. Trebuie să aveți grijă de substrat deoarece varza ornamentală necesită multă apă, dar fără ca aceasta să băltească.
4. Întreținere
Varza ornamentală poate fi atacată de dăunători, cum ar fi omizile, melcii și porumbeii. Fiind comestibilă, trebuie protejată de aceste atacuri fără a recurge la pesticide. Cele mai bune sunt alternativele naturale, prietenoase cu toate formele de viață.
Același sfat este valabil și pentru tratamentul ruginii albe. O modalitate de a preveni boala este să nu udați frunzele atunci când irigați plantele.
Descoperiți: Beneficiile florilor de dovlecel și o rețetă delicioasă
3 tipuri de varză ornamentală cu nuanțe deosebite
Acum că știți cum să aveți grijă de varza ornamentală, vă vom recomanda trei tipuri cu aspect superb:
- Seria Crane: Acest tip de varză ornamentală are frunze crețe și o gamă de culori uimitoare, inclusiv roz aprins, roșu și roz cu galben.
- Coral queen: Are frunze asemănătoare penelor, care se disting prin culoarea lor roșu-violet.
- Nagoya: Este o varietate creață care se remarcă prin faptul că are mai multe culori pastelate, precum alb, roz și roșu.
Nu trebuie să alegeți un singur soi de varză ornamentală. Le puteți avea pe toate! Îngrijirea este similară indiferent de soi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology, 105(1), 91-98.
- Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition, 59(15), 2411-2422.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.