Vinca: ghid de cultivare și îngrijire pentru înflorire optimă primăvara
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Vinca sau saschiul mov este o plantă „războinică” cu o cultivare ușoară. Este o viță de vie care se extinde ușor în aer liber, deși uneori este cultivată și în interior. Persoanele cu puțină experiență în grădinărit consideră această specie un aliat.
Mulți o consideră un subarbust cu rezistență ridicată și înflorire bogată. Vinca înflorește primăvara, așa că vă prezentăm un ghid de cultivare și îngrijire pentru înflorire optimă.
Vinca este perfectă pentru decorarea grădinilor primăvara
Vinca provina de familia Apocynaceae, tipică climatelor tropicale. Se descurcă bine în jungle, păduri și regiuni temperate, după cum notează Monaco Nature Encyclopedia. Se întinde pe suprafețe destul de mari, pe stânci și pe versanți.
Vinca are flori cu cinci petale, ale căror culori variază în funcție de sol. Cele mai populare nuanțe sunt movul și albastrul deschis. Vinca înflorește în toată splendoarea primăvara și atrage atenția datorită frunzișului dens care alcătuiește un covor împletit de tulpini. Se plantează adesea în parcuri și în grădinile de acasă.
Frunzele sunt ovale și verzi, cu o textură fibroasă. Această specie produce și fructe minuscule.
Recomandăm: 9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp
Tipuri de Vinca pentru grădină
Unele specii sunt toxice, după cum explică Buletinul Institutului de Studii Giennenses, din cauza conținutului de alcaloizi. Prin urmare, este necesar să se limiteze contactul copiilor și al animalelor de companie cu această plantă.
Există trei specii:
- Major: Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental indică faptul că Vinca major L înflorește între lunile martie și iunie. Specia are flori mov și capacitatea de a rezista în medii uscate. Deoarece are frunze mari, limitează dezvoltarea buruienilor.
- Minor: Waste Magazine susține că această specie abundă la marginea câmpurilor și pădurilor. Necesită umbră și umiditate, precum și un climat temperat. Înflorirea începe în februarie și se termină în mai. Planta are calități astringente și curative.
- Gertrude Jekyll: Florile sunt albe. Planta a fost denumită după peisagist englez din secolul al XIX-lea.
Vinca: ghid de cultivare și îngrijire pentru înflorire optimă primăvara
Vinca se adaptează la toate tipurile de sol, atât timp cât are umiditate. Nu este imună la dăunători, așa că trebuie să aveți la îndemână câteva remedii împotriva afidelor și ciupercilor.
Drenarea solului
În ghiveci sau direct în pământ, este necesar să drenați solul. Folosiți substraturi acide care conțin turbă, nisip, pământ și puțin perlit. În grădină, pământul normal este suficient.
Analizați locația
Deși planta prosperă în toate solurile, se va descurca cel mai bine într-o locație adecvată. Ce înseamnă asta?
- Temperaturi cuprinse între 18 și 25 °C, cu minime de 10 °C
- Lumină naturală abundentă dacă nu este vară și semiumbră în timpul caniculei
- Umiditate scăzută a mediului. În verile fierbinți, puteți stropi frunzele cu apă, dar nu și florile.
Utilizați compost sau îngrășăminte organice
Pentru a promova înflorirea, de la începutul primăverii și pe tot parcursul verii, fertilizați solul cu ceai de coajă de banană. Îngrășămintele organice sunt potrivite pentru o înflorire frumoasă.
Udați cu moderație
Cu excepția cazului în care observați că substratul este uscat, irigați planta cu moderație. Vara puteți face acest lucru în fiecare zi, dar iarna o udare săptămânală este suficientă.
Tundeți planta după înflorire
La sfârșitul etapei de înflorire, puteți tăia planta, asigurându-vă că noii muguri nu au încolțit. Tunderea include eliminarea frunzelor și florilor bolnave sau ofilite, precum și curățarea solului.
Recomandăm: 7 flori asemănătoare trandafirilor pentru grădină
Un motiv pentru a cultiva vinca? Efectele promițătoare asupra sănătății
Am menționat deja câteva caracteristici curative. În acest sens, Universitatea din La Laguna a împărtășit o lucrare ce evidențiază activitatea terapeutică a componentelor chimice: vinblastina și vincristina, alcaloizi indolici, au proprietăți antitumorale și beneficii pentru circulație.
În plus, vinca este legată de remedii antidiareice și hipotensive. Desigur, folosirea plantei trebuie să fie aprobată și supravegheată de medic.
În cele din urmă, în afară de frumusețea speciei, un motiv convingător pentru a o planta este posibilitatea de a acoperi solul și rădăcinile copacilor. Creați o grădină originală cu vinca!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cano Carmona, E., Cano Ortiz, A., Cano Ortiz, A. (2009). Plantas prohibidas o restringidas por su toxicidad: flora psicotrópica. Boletín del Instituto de Estudios Giennenses, 200, 73-123. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3177054
- Encyclopedia Britannica. (s.f.). Periwinkle. https://www.britannica.com/plant/periwinkle-plant
- Grassa Rodríguez Pastrana, A. M. (2020). Las vincas: del jardín a la farmacia [Trabajo de Fin de Grado, Universidad de La Laguna]. RIULL – Repositorio Institucional. https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/20469
- Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental. (s.f.). Vinca major L. Consultado el 20 de septiembre de 2023. http://herbarivirtual.uib.es/es/general/1278/especie/vinca-major-l-
- Khanavi, M., Pourmoslemi, S., Farahanikia, B., Hadjiakhoondi, A., & Ostad, S. N. (2010). Cytotoxicity of Vinca minor. Pharmaceutical Biology, 48(1), 96–100. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645762/
- Mazza, G. (s. f.). Apocynaceae. Monaco Nature Encyclopedia. Consultado el 20 de septiembre de 2023. https://www.monaconatureencyclopedia.com/apocynaceae/?lang=es
- NC State University. (s.f.). Vinca major. Consultado el 20 de septiembre de 2023. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/vinca-major/
- NC State University. (s.f.). Vinca minor. Consultado el 20 de septiembre de 2023. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/vinca-minor/
- Stander, E. A., Cuello, C., Birer-Williams, C., Kulagina, N., Jansen, H. J., Carqueijeiro, I., Méteignier, L. V., Vergès, V., Oudin, A., Papon, N., Dirks, R. P., Jensen, M. K., O’Connor, S. E., Dugé de Bernonville, T., Besseau, S., & Courdavault, V. (2022). The Vinca minor genome highlights conserved evolutionary traits in monoterpene indole alkaloid synthesis. G3, 12(12), 268. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9713385/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.