Logo image
Logo image

Vocea femeii se schimbă odată cu ciclul menstrual?

3 minute
Vocea feminină evoluează de-a lungul vieții, de la pubertate până la menopauză. Ca multe alte schimbări la femei, modificarea are la bază variațiile hormonale.
Vocea femeii se schimbă odată cu ciclul menstrual?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 08 octombrie, 2022

Da, vocea femeii se schimbă odată cu ciclul menstrual. Modificările sunt mai vizibile în timpul menstruației și al ovulației. Modificările se datorează influenței hormonilor sexuali asupra laringelui și corzilor vocale. Asemenea colului uterin, laringele are receptori pentru hormonii sexuali și se modifică în funcție de variațiile fiziologice ale ciclului.

Aceste variații ale nivelurilor de hormoni sexuali (estrogeni, progesteroni și androgeni) determină și schimbările emoționale, iritabilitatea și alte modificări.

Înțelegerea ciclului menstrual

La femeile cu cicluri menstruale regulate, schimbările se repetă la 28 – 30 de zile. Hormonii prezintă variații ciclice împărțite în două faze: foliculară și luteală.

Faza foliculară

Menstruația marchează începutul noului ciclu menstrual. Începe faza foliculară care se termină atunci când are loc ovulația. Apoi, începe faza luteală, care persistă până în momentul sângerării.

În primele zile ale fazei foliculare, nivelurile de estrogen și progesteron sunt scăzute. Această combinație produce descuamarea celulară a uterului, care duce la sângerare sau menstruație.

Cu toate acestea, estrogenii cresc progresiv până în ziua 14, când ating vârful și are loc ovulația. În timpul fazei foliculare, ovulul se maturizează și are loc ovulația.

Descoperiți: Cum se tratează răgușeala

Some figure
Ciclul menstrual a primit această denumire deoarece se repetă la fiecare 28-30 de zile.

Faza luteală

După ovulație, începe faza luteală. Se creează posibilitatea unei sarcini. Dacă nu are loc fertilizarea, ovulul este eliminat la sfârșitul ciclului.

În momentul ovulației, progesteronul rămâne la niveluri mai mult sau mai puțin scăzute, dar apoi crește până când ajunge peste nivelul de estradiol. Așa rămâne până la sfârșitul ciclului menstrual.

Concentrația de estrogen și progesteron în diferite faze

În perioada premenstruală (zilele 23-28), menstruală (zilele 1-4) și postmenstruală (zilele 5-10), estrogenul predomină, dar nu este la fel de ridicat. În mijlocul fazei foliculare, până la ovulație (zilele 13-15), acesta atinge vârful maxim de concentrație.

Nivelul de progesteron crește după ovulație și se menține ridicat până înainte de menstruație (zilele 15-28).

Cum afectează ciclul menstrual vocea femeii?

Modificările vocii femeii în timpul ciclului menstrual apar din cauza efectului nivelului variat al estrogenului (în principal în prima fază) și progesteronului (în principal în a doua fază). Hormonii acționează asupra receptorilor prezenţi în laringe şi în corzile vocale.

Variațiile hormonale provoacă modificări ale mucoasei, vascularizației și producției de mucus a corzilor vocale. Pe de altă parte, hormonii împiedică sosirea semnalelor nervoase care sunt trimise către pliurile corzilor.

Estrogenii modifică vocea femeii prin creșterea secreției mucoase din glandele de deasupra și de sub marginile corzilor vocale. Acest lucru duce la o vâscozitate mai mare și facilitează mobilitatea. În plus, estrogenii cresc permeabilitatea capilarelor, favorizând oxigenarea țesuturilor. Acest lucru se produce în faza foliculară, aproape de perioada de ovulație.

Mai târziu, în faza în care predomină progesteronul, are loc dilatarea venoasă, inflamarea corzilor vocale și retenția de lichide. Apar congestia, umflarea corzilor vocale, microvaricele și chiar ușoare sângerări.

Cum se manifestă modificările hormonale le nivelul vocii?

În perioada în care predomină progesteronul, vocea femeii tinde să fie mai groasă, mai profundă, mai joasă și chiar monotonă. Acest lucru apare din cauza retenției de apă.

Când are loc creșterea progresivă a estrogenului, excesul de lichid este eliminat, dând naștere la o voce mai clară, mai ascuțită, cu capacitatea de a atinge note mai înalte și de a menține o vibrație și o frecvență mai ridicate. Am putea spune că vocea tinde să sune mai atractiv.

Descoperiți: Nodulii de pe corzile vocale – 5 semne posibile

Some figure
Femeile care cântă știu foarte bine că vocea lor nu este aceeași pe tot parcursul lunii.

Vocea femeii evoluează odată cu ciclul menstrual

Din copilărie până la menopauză, vocea femeii este influențată de variațiile hormonale. În momentul pubertății, impactul estrogenului și al progesteronului determină îngroșarea vocii.

La menopauză, din cauza scăderii estrogenului și progesteronului, are loc o scădere a amplitudinii și frecvenței vocii. Devine răgușită și groasă, cu dificultăți de a atinge note înalte și cu oboseală vocală.

Există și așa-numitul sindrom vocal premenstrual. Este asociat cu nivelurile de progesteron crescute și produce oboseală, pierderea puterii și pierderea capacității de a atinge anumite note.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kadakia S, et al. The Effect of Hormones on the Voice. Care of the Professional Voice 2013;69(5). Disponible en http://www.vocapedia.info/_Library/JOS_files_Vocapedia/JOS-069-5-2013-571.pdf.
  • Shoup M, et al. Fertility-Dependent Acoustic Variation in Women. Sage Journals 2019. Disponible en https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1474704919843103.
  • Zamponi V, et al. Effect of sex hormones on human voice physology: from childhood to senescence. Hormones (Athenas) 2021;20(4). Disponible en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8594207/.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.