Zahărul poate afecta inima
 

Zahărul poate afecta inima

Glucoza este necesară pentru celule, deoarece fără ea nu pot trăi. Cu toate acestea, zahărul poate afecta inima dacă este consumat în exces. Să vedem cum apar aceste daune!
Zahărul poate afecta inima

Ultima actualizare: 13 septembrie, 2022

Prezența carbohidraților este ridicată în toate dietele din lume. Sunt un element des întâlnit, mai ales în țările industrializate. Problema este că zahărul poate afecta inima, chiar și la persoanele care nu sunt diabetice.

Până acum, se credea că glicemia crescută este o complicație doar la cei cu diabet. Dar nu este adevărat. Când ne uităm îndeaproape la compoziția alimentară a ceea ce mâncăm zilnic, vedem că excesul de zahăr ne poate afecta inima.

Glucoza nu este izolată în metabolismul uman, ci participă împreună cu grăsimile și proteinele la mecanismul complex al vieții celulare. În plus, toate țesuturile depind de glucoză într-un fel sau altul, așadar ea acționează în întregul organism.

La aceasta trebuie să adăugăm și pandemia de obezitate. Consumul de alimente ultraprocesate este un factor de risc. O mare parte din alimentele pe care le cumpărăm sunt îndulcite intenționat și conțin multe kilocalorii. Pe termen mediu, acest lucru este nociv pentru sănătatea cardiovasculară.

Zahărul adăugat poate afecta inima

 

Vas cu zahăr alb
Există multe produse industriale ultra-procesate care conțin zaharuri dăunătoare sănătății generale.

Alimentele cu adaos de zahăr pot afecta inima mai repede decât ne imaginăm. Această dulceață suplimentară este greu de evitat atunci când facem cumpărături la supermarket.

Un studiu publicat în jurnalul JAMA  a constatat că aportul ridicat de zahăr crește riscul cardiovascular. Mai exact, persoanele cu un aport de peste 17% din energia zilnică au un risc de deces din cauze cardiace mai mare cu până la 38%.

Zahărul este adăugat în procesul de fabricație a produsului. Nu apare natural în mâncare, ci este adăugat intenționat. Avem de-a face cu ceva artificial.

De asemenea, persoanele care își măresc aportul de zahăr tind să scadă proporția de grăsimi sănătoase din dietă. Nestimulând prin alimentație creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) care curăță arterele, riscul cardiologic se multiplică.

Cum poate zahărul să afecteze inima?

Știm că zahărul poate afecta inima atunci când este consumat în exces și în forme ultraprocesate. Ingerând mai multă glucoză decât putem procesa, această moleculă duce la complicații, deoarece este stocată.

Glucoza ar trebui să intre în celule, astfel încât acestea să o poată transforma în energie. Energia activează circuitele celulelor și ne permite să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Dacă există glucoză în exces, organismul o stochează pentru a o utiliza în caz de nevoie.

Problema este stocarea excesivă. Una dintre formele de depozitare este grăsimea și asta se traduce prin supraponderalitate și obezitate.

Rolul insulinei

Excesul de zahăr care circulă în sânge face ca pancreasul să producă mai multă insulină. Efortul pe care trebuie să-l depună este atât de mare, încât pancreasul este epuizat. Trecem apoi prin perioade de hiperinsulinemie, cu multă insulină în sânge și hipoinsulinemie, cu puțină insulină din sânge.

Insulina este un regulator metabolic care nu reglează numai glucoza. Ea se ocupă și de reglarea lipidelor. Secreția insuficientă ridică trigliceridele și colesterolul rău sau LDL.

Rezultatul final este un risc cardiovascular crescut. Ajungem la punctul în care avem niveluri crescute de zahăr în sânge, multe trigliceride, lipsă de insulină și supraponderalitate. Inima devine victima unui eveniment acut.

Legume foarte sănătoase
Dieta pentru inimă trebuie să conțină alimente proaspete și cu conținut scăzut de zahăr.

Ce să facem cu zahărul?

Nu trebuie să fim nutriționiști pentru a învăța cum să reglam zahărul din dietă. Este suficient să ne schimbăm unele obiceiuri și să ne protejăm inima.

Carbohidrații sunt împărțiți în:

  • Carbohidrați simpli: includ zahărul pe care industria alimentară îl adaugă alimentelor.
  • Carbohidrați complecși: sunt buni pentru sănătate și pot fi consumați mai des decât cei simpli.

Un adult ar trebui să consume maxim 6 – 9 lingurițe pe zi. Este mult mai puțin decât ceea ce se consumă în medie în țările industrializate: 22 de lingurițe pe zi.

Deoarece nu putem măsura exact cantitatea, cel mai bine este să reducem consumul de produse cu zahăr adăugat. Menționăm băuturile răcoritoare, produsele de patiserie, iaurtul cu zahăr și produsele de cofetărie.

Mai puțin zahăr pentru sănătatea cardiovasculară

Decizia de a ne schimba dieta pentru a ne proteja sănătatea cardiovasculară este o necesitate. Nu trebuie să consumăm produse nocive pentru inimă.

Avem deja informația: zahărul poate afecta inima atunci când este consumat în exces. Este timpul să acționăm în consecință și să avem grijă de noi înșine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yang, Quanhe, et al. “Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults.” JAMA internal medicine 174.4 (2014): 516-524.
  • Otzet, I., et al. “Riesgo cardiovascular y metabolismo de la glucosa: acuerdos y discrepancias entre las clasificaciones OMS-85 y ADA-97.” Atención Primaria 29.4 (2002): 205-211.
  • Pinheiro, Ana Carolina, Fabiane Aparecida Canaan, and Rita de Cássia Gonçalves. “Insulemia, ingesta alimentaria y metabolismo energético.” Revista chilena de nutrición 35.1 (2008): 18-24.
  • García-Arias, Mario Ramón, et al. “Efecto cardiometabólico de los inhibidores del cotransportador sodio glucosa tipo 2 (SGLT2).” Medicina interna de México 34.6 (2019): 924-932.
  • Gabbai, Francis B., and Jesús Enrique Romero Baranzini. “Los inhibidores del cotransportador SGLT2 en el control del daño cardiovascular y renal asociado a la diabetes: un nuevo paradigma en el tratamiento del paciente diabético.” Acta Médica Grupo Ángeles 16.S1 (2018): 60-67.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.