Ziua Internațională a Febrei Dengue: metode de prevenire
Dengue este o boală care afectează mii de oameni din întreaga lume, în special în țările cu climă tropicală. Ziua Internațională a Febrei Dengue este sărbătorită în luna august a fiecărui an. A fost creată cu scopul de a încuraja prevenirea patologiei.
Această tulburare este transmisă prin mușcătura diferitelor specii de țânțari aparținând genului Aedes, contaminate cu virusul Dengue. Relevanța epidemiologică constă în faptul că jumătate din populația lumii este expusă riscului, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Din păcate, nu există un medicament specific pentru tratamentul febrei Dengue sau un vaccin aprobat. Prevenirea este principala metodă disponibilă.
Impactul febrei Dengue asupra sănătății globale
Dengue este o boală cunoscută de sute de ani. A fost limitată la anumite regiuni din Africa și Asia. Cu toate acestea, în ultima vreme s-a extins în întreaga lume ca urmare a călătoriilor și a migrației.
În prezent, sute de localități înregistrează numeroase cazuri de Dengue în fiecare an. Boala este endemică în regiuni cu climă tropicală, precum America Latină, Africa și Asia de Sud-Est.
Numărul persoanelor infectate a crescut alarmant în ultimii ani. Potrivit rapoartelor Organizației Pan Americane a Sănătății (OPS), în 2019 au fost înregistrate 3.139.335 de cazuri de Dengue în America. În plus, peste 100.000 de cazuri au fost înregistrate în primele 4 săptămâni ale anului 2020.
Situația este și mai gravă în țările asiatice. De fapt, un studiu publicat de revista Nature estimează că Asia are până la 70% din totalul cazurilor de Dengue la nivel mondial. Cea mai afectată țară din această regiune este India, cu 34% din infecții.
În ciuda înregistrărilor existente, situația reală poate fi și mai alarmantă. Boala provoacă simptome ușoare la unii oameni, care dispar după câteva zile, deci aceștia nu sunt diagnosticați.
De ce se sărbătorește Ziua Internațională a Febrei Dengue?
Pericolul pe care îl poate genera infecția și viteza de extindere a acesteia au motivat crearea Zilei Internaționale a Febrei Dengue. Se sărbătorește pe 26 august în mai multe țări, în special în cele mai afectate.
Obiectivul principal este conștientizarea problemei. Guvernele fiecărei țări inițiază zile de informare cu privire la boală și modul în care este transmisă. Toate acțiunile desfășurate în cadrul sărbătoririi Zilei Internaționale a Febrei Dengue urmăresc să reducă impactul și răspândirea infecției. Acest lucru se datorează faptului că cea mai bună măsură preventivă este informarea oamenilor.
Vă recomandăm: Remedii naturale pentru țânțari cu busuioc
Recomandări pentru prevenirea răspândirii febrei Dengue
Cel mai bun mod de a preveni răspândirea bolii este prin implicarea populației din fiecare țară. Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita mușcăturile de țânțari, precum și pentru a elimina locurile de reproducere.
Eliminați locurile de reproducere a țânțarilor
Cel mai bun mod de a preveni Dengue este de a elimina vectorul. Țânțarii din genul Aedes își depun ouăle oriunde se găsesc apa stagnantă. Ouăle pot parcurge toate etapele corespunzătoare în doar 10 zile.
Eliminarea potențialelor locuri de reproducere este una dintre cele mai eficiente măsuri preventive. În general, oamenii ar trebui să îndepărteze locurile în care apa poate stagna. Acțiunile care trebuie întreprinse sunt foarte simple:
- Acoperiți recipientele în care este stocată apa.
- Schimbați apa din vaze în fiecare zi.
- Curățați în permanență apa pentru animalele de companie.
- Descoperiți jgheaburile din când în când.
- Aruncați deșeurile solide în mod corespunzător.
- Aplicați insecticide.
- Păstrați gazonul tuns.
Majoritatea zilelor educaționale promovează aceste puncte. Oamenii trebuie să fie capabili să identifice și să elimine locurile în care țânțarii depun ouăle.
Preveniți mușcăturile
O altă modalitate eficientă de a preveni infecția cu virusul Dengue este de a evita mușcăturile de țânțari. Utilizarea repelenților împotriva insectelor este cea mai comună metodă. Oamenii ar trebui să utilizeze aceste produse atunci când au activități în aer liber, în special în zonele cu vegetație abundentă.
Utilizarea plasei de țânțari în pătuțurile de copii poate preveni Dengue la copii. Casele situate în zonele rurale ar trebui să aibă, de asemenea, plase la uși și ferestre.
Fumigația ucide țânțarii și alte insecte care locuiesc în casă, fiind o metodă eficientă de prevenire a răspândirii bolii. De fapt, mai multe guverne din întreaga lume desfășoară zile de fumigație în fiecare an, în special în anotimpurile ploioase.
Vaccinare
Cea mai bună modalitate de a preveni majoritatea bolilor transmise de viruși este prin vaccinare. Cu toate acestea, vaccinul contra febrei Dengue nu a fost aprobat în toate țările, deoarece efectele sale pe termen lung sunt încă în studiu. Se folosește doar în țări din Asia și America Latină.
Vaccinul în cauză este disponibil din 2015 și oferă protecție împotriva celor 4 serotipuri ale virusului Dengue. Declanșează imunitate și la acei oameni care au suferit deja de patologie.
Aplicarea acestui vaccin este recomandată celor care călătoresc în țări în care boala este endemică. Cu toate acestea, cel mai logic lucru este să consultați un medic specialist.
Când să mergeți la doctor?
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul nu prezintă simptome semnificative. Cu toate acestea, studiile afirmă că simptomele pot varia de la manifestări asemănătoare gripei la complicații severe și șoc.
Infecția este clasificată în două grupuri mari: Dengue și Dengue severă. Principalul simptom al febrei Dengue este febra peste 40 de grade Celsius. De obicei, febra este însoțită de cel puțin două dintre următoarele simptome:
- Dureri de cap severe
- Mialgie
- Durere în partea din spate a ochilor
- Greață și vărsături
- Glande inflamate
- Acnee
Unele serotipuri ale virusului provoacă febră Dengue severă. Este o complicație care pune viața în pericol, caracterizată prin dureri abdominale, vărsături constante, dificultăți de respirație și sângerări ale gingiilor.
Oamenii ar trebui să solicite asistență medicală imediată în prezența simptomelor descrise. Posibilitatea de a suferi de această boală este mare atunci când călătoriți în țări din Asia, Africa sau America Latină.
Citiți mai mult: Principalele boli transmise de țânțari
Ziua Internațională a Febrei Dengue: o sărbătoare cu un scop clar
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Febrei Dengue vizează reducerea răspândirii bolii. În acest sens, cunoștințele despre prevenirea infecției și eradicarea țânțarului care transmite boala sunt esențiale.
Populația fiecărei țări poate contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri prin măsuri simple. Responsabilitatea este comună.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pan American Health Organization / World Health Organization. Epidemiological Update: Dengue. 7 February 2020, Washington, D.C. PAHO / WHO. 2020.
- Bhatt S, Gething PW, Brady OJ, Messina JP et al. The global distribution and burden of dengue. Nature. 2013 Apr 25;496(7446):504-7.
- Wiemer D, Frickmann H, Krüger A. Dengue fever : Symptoms, epidemiology, entomology, pathogen diagnosis and prevention. Hautarzt. 2017 Dec;68(12):1011-1020.
- Khetarpal N, Khanna I. Dengue Fever: Causes, Complications, and Vaccine Strategies. J Immunol Res. 2016;2016:6803098.
- Salles TS, da Encarnação Sá-Guimarães T, de Alvarenga ESL, Guimarães-Ribeiro V et al. History, epidemiology and diagnostics of dengue in the American and Brazilian contexts: a review. Parasit Vectors. 2018 Apr 24;11(1):264.
- Halstead S, Wilder-Smith A. Severe dengue in travellers: pathogenesis, risk and clinical management. J Travel Med. 2019 Oct 14;26(7):taz062.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.