Ziua Mondială a Durerii: transformarea cunoștințelor în practică
 

Ziua Mondială a Durerii: transformarea cunoștințelor în practică

Durerea, atât acută cât și cronică, este una dintre cele mai frecvente cauze ale consultațiilor medicale. Eliberarea de durere este un drept universal.
Ziua Mondială a Durerii: transformarea cunoștințelor în practică
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 17 octombrie, 2022

Ziua Mondială a Durerii se sărbătorește anual pe 17 octombrie cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor. Data a fost stabilită în 2004 de către Asociația Internațională pentru Studiul Durerii, Federația Europeană a Durerii și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Durerea este mai frecventă la femei și are o prevalență ridicată la vârsta fertilă. Forma cronică este mai frecventă la vârstnici. Această zi a apărut din nevoia urgentă de a găsi metode mai bune de alinare a suferinței fizice și emoționale. Obiectivul principal al Zilei Mondiale a Durerii este de a oferi o mai mare vizibilitate nevoii de a calma durerea persoanelor care trăiesc cu boli cronice.

Ziua Mondială a Durerii: transformarea cunoștințelor în practică

Campaniile urmăresc creșterea gradului de conștientizare atât în societate, cât și în diferite instituții și organizații publice și private, pentru promovarea cercetării în tratamentul durerii. Acest lucru ar trebui să reducă decalajul dintre cunoștințe și aplicarea lor în practica clinică.

Asociația Internațională pentru Durere a numit 2022 „Anul global al transpunerii în practică a cunoștințelor despre durere”. Se urmărește sporirea studiilor, atât clinice, cât și științifice, pentru a acumula cunoștințe cu impact ridicat asupra managementului durerii.

Deoarece durerea cronică are repercusiuni fizice și emoționale, individuale și sociale, ameliorarea ei a devenit o sarcină importantă. În anul 2000, cu mult înainte de sărbătorirea Zilei Mondiale a Durerii, analgezia a fost catalogată drept universal al ființelor umane. Este stipulată chiar și în Carta Drepturilor Omului a Națiunilor Unite (ONU).

Femeie care oprește alarma dimineața
Persoanele cu durere cronică sunt afectate pe mai multe planuri, de la odihnă până la timpul liber.

Durerea ca boală

Din cauza prevalenței ridicate și repercusiunilor sale, Organizația Mondială a Sănătății clasifică durerea cronică drept boală. Este cea mai frecventă cauză de consultație (până la jumătate din cazuri) în asistența medicală primară.

Include următoarele tipuri:

  • Acută: consecința unor traume, boli sau intervenții chirurgicale.
  • Cronică: de origine multicauzală, afectând calitatea vieții bolnavilor și rudelor acestora.

Durerea cronică se manifestă peste 3 luni și este legata de patologii ginecologice (endometrioză sau dismenoree) și aparatul locomotor (artrită reumatoidă, fibromialgie, fracturi sau lombalgie). Este frecventă și în neuropatii și cancer. Durerea cronică este în mare parte moderată până la severă și limitează activitățile de zi cu zi.

În 2020, Asociația Internațională a Durerii a definit durerea ca o experiență senzorială și emoțională neplăcută, asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale. Academia Regală Spaniolă o definește ca o senzație supărătoare cu origini interne sau externe.

Durerea poate fi atât de intensă, încât pacienții nu au cum să ducă o viață anormală. Durerea cronică interferează cu activitățile zilnice, cum ar fi somnul, participarea la activități sociale sau munca.

În plus, este cauza principală a absenteismului la locul de muncă și a dizabilității. Prin urmare, repercusiunile socioeconomice o fac o problemă de sănătate publică.

Durerea are o componentă subiectivă

Durerea este o senzație neplăcută care are o componentă emoțională gestionată de sistemul nervos. De aceea, partea sa subiectivă este mai greu de controlat.

Scara durerii și toleranța la aceasta este individuală. Tratamentul nu trebuie să fie doar farmacologic. Uneori trebuie să includă terapie fizică și psihologică.

Utilizarea analgezicelor trebuie să fie făcută în mod responsabil.
Ședință de psihoterapie
Terapia durerii cronice nu se poate baza doar pe medicamente. Sprijinul psihologic este vital.

Ziua Mondială a Durerii subliniază importanța unui management adecvat

În cazul durerii cronice, este nevoie de îngrijiri paliative și sprijin familial. Abordarea trebuie să fie individualizată. Se utilizează scala analgezică a Organizației Mondiale a Sănătății.

Managementul inadecvat al durerii este o problemă frecventă. Durerea intensă necontrolată poate avea efecte grave, cu pierderi economice, de muncă și sociale. Incapacitatea și absenteismul la locul de muncă sunt probleme de sănătate publică.

Ideea de a promova calmarea durerii ca drept universal susține controlul eficient al acesteia. Ziua Mondială a Durerii subliniază necesitatea urgentă a unui răspuns adecvat și global.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brennan F, Cousins M. Rev. Soc. Esp. Dolor 2005;12. Disponible en https://scielo.isciii.es/pdf/dolor/v12n1/colaboracion.pdf.
  • González C, Moreno M. Manejo del dolor crónico y limitación en las actividades de la vida diaria. Rev. Soc. Esp. Dolor 2007;6. Disponible en https://scielo.isciii.es/pdf/dolor/v14n6/original3.pdf.
  • International Association For Study of Pain. Disponible en https://www.iasp-pain.org.
  • Berrocoso Martínez, Alberto, Leonor de Arriba Muñoz, and Adriana Arcega Baraza. “Abordaje del dolor crónico no oncológico.” Revista Clínica de Medicina de Familia 11.3 (2018): 154-159.
  • Margarit, César. “La nueva clasificación internacional de enfermedades (CIE-11) y el dolor crónico. Implicaciones prácticas.” Revista de la sociedad española del dolor 26.4 (2019): 209-210.
  • Muñoz-Sanjosé, Ainoa, et al. “Intervenciones basadas en Mindfulness y compasión en dolor crónico.” Revista de Investigación y Educación en Ciencias de la Salud (RIECS) 4.S1 (2019): 112-122.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.