Logo image
Logo image

Ziua Mondială a Meningitei: o boală cu vaccin

3 minute
Ziua Mondială a Meningitei este sărbătorită în fiecare an pe 24 aprilie pentru a scoate în evidență pericolele acestei boli. Vestea bună este că există un vaccin pentru a preveni cazurile bacteriene. Îți explicăm despre ce este vorba în articolul de mai jos!
Ziua Mondială a Meningitei: o boală cu vaccin
Ultima actualizare: 20 august, 2020

Ziua Mondială a Meningitei este sărbătorită în fiecare an pe 24 aprilie. În zilele noastre, dincolo de sensibilizarea cu privire la boală, accentul este pus pe vaccinare.

Ziua Mondială a Meningitei: o boală pentru care există vaccin

Meningita este o boală pentru care s-au dezvoltat vaccinuri cu scopul de a preveni formele sale bacteriene. Cu toate acestea, imunizarea la scară largă recomandată de asociațiile medicale nu are loc. Acestea pledează pentru creșterea numărului vaccinărilor anuale.

Trebuie să înțelegi că aceasta este o afecțiune serioasă. Meningita debutează în meningele creierului. Boala poate progresa spre sepsis și, în consecință, poate duce la moartea pacientului. Rata de mortalitate a acestei boli este de aproximativ 10%, ceea ce înseamnă că 10 din 100 de pacienți infectați mor.

Repercusiunile sunt, de asemenea, destul de grave. Până la 30% dintre copiii cu meningită suferă de întârzieri de dezvoltare și convulsii. Pierderea simțurilor, cum ar fi vederea și auzul, este o consecință des întâlnită.

Vaccinurile împotriva meningitei pot contracara Haemophilus influenzae tip B, meningococul și pneumococul, care sunt principalele cauze bacteriene ale acestei boli. Unele țări includ toate aceste imunizări în schemele obligatorii, dar cele mai multe nu o fac.

Conform înregistrărilor Asociației de Pediatrie din România, peste 30% din oameni nu știu că meningita poate fi prevenită. Această dezinformare reprezintă un obstacol în calea creșterii numărului imunizărilor.

Ce este meningita?

Ziua Mondială a Meningitei este o oportunitate de a vorbi despre această boală care provoacă inflamația meningelui. Meningele este alcătuit din straturi de țesut care acoperă creierul, ce îl separă de oasele craniene, de măduva spinării și de vertebre.

Atunci când meningele se inflamează, apasă asupra altor structuri. Acest lucru provoacă simptomele caracteristice bolii. Triada clasică a meningitei constă în febră, cefalee și rigiditate la nivelul gâtului. Unul dintre testele clinice folosite pentru diagnosticarea bolii este încercarea de a mișca gâtul pacientului.

La copiii mici sub doi ani, diagnosticul este mai dificil. Uneori, medicii pediatri suspectează prezența meningitei atunci când febra este însoțită de plâns necontrolat și apare o anumită rigiditate în partea din spate a gâtului. Dar, așa cum am menționat, boala poate rămâne nedetectată mult timp.

Citește mai mult:
Some figure

Cauzele meningitei

Trei grupuri principale reprezintă cauzele infecțioase ale meningitei: bacterii, virusuri și ciuperci. Ziua Mondială a Meningitei se concentrează asupra acestor cauze. Meningita bacteriană poate fi prevenită prin vaccinare. Bacteriile care provoacă, de obicei, majoritatea cazurilor sunt:

  • Meningococul. Numele oficial al bacteriei este Neisseria meningitidis. Populația țintă este formată, în general, din adolescenți. De obicei, apar epidemii în comunități închise sau de contact, cum ar fi școlile și căminele.
  • Pneumococul. Streptococcus pneumoniae este bacteria care, în ultima vreme, provoacă cele mai multe cazuri de meningită bacteriană la copii. Este un microorganism care nu numai că provoacă meningită, ci este legat și de pneumonie și alte afecțiuni respiratorii.
  • Haemophilus influenzae tip b (Hib). Acest agent patogen nu mai este cauza cea mai frecventă a acestei boli la copiii sub doi ani, deoarece vaccinarea a avut un efect deosebit. Este un exemplu clar al eficienței campaniilor de vaccinare.

Citește mai mult:

Medicii cubanezi au creat un vaccin anticancer

Some figure
Meningita este un bun exemplu de boală care pot fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinurile împotriva meningitei

Vaccinarea este deocamdată cea mai eficientă metodă de a opri bolile infecțioase. Desigur, meningita este doar un exemplu în acest sens.

Ziua Mondială a Meningitei reafirmă necesitatea dezvoltării programelor de vaccinare cu diferite alternative. Vaccinul împotriva meningococului trebuie să însoțească vaccinurile contra Haemophilusului și pneumococului, care sunt de două tipuri:

  • Vaccinul conjugat tetravalent (ACWY)
  • Vaccinul serogrupului B sau MenB

În plus, este esențial ca populația să fie informată despre aceste vaccinuri și să-și imunizeze copiii. Existența persoanelor nevaccinate este un teren de reproducție pentru meningita bacteriană, ce continuă să se răspândească în întreaga lume. Existența persoanelor neimunizate poate duce la mutația microorganismelor, vaccinurile devenind inutile.

Ziua Mondială a Meningitei pentru combaterea dezinformării

Campaniile Zilei Mondiale a Meningitei vizează informarea oamenilor despre beneficiile vaccinurilor. Deși aceasta este o boală care poate fi oprită, prevenirea depinde de asociațiile profesionale medicale, de angajamentul politic de a asigura capacitatea de vaccinare necesară și de comunitate în sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hersi K, Gonzalez FJ, Kondamudi NP. Meningitis. [Updated 2021 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459360/
  • LaForce, F. Marc, et al. “Lessons from the meningitis vaccine project.” Viral immunology 31.2 (2018): 109-113.
  • Meningitis. Paediatr Child Health. 2001;6(3):126-127. doi:10.1093/pch/6.3.126
  • McGill, Fiona, et al. “Acute bacterial meningitis in adults.” The Lancet 388.10063 (2016): 3036-3047.
  • Basta, Nicole E., and Hannah Christensen. “4CMenB vaccine effectiveness: reasons for optimism.” The Lancet 388.10061 (2016): 2719-2721.
  • Young N, Thomas M. Meningitis in adults: diagnosis and management. Intern Med J. 2018 Nov;48(11):1294-1307. doi: 10.1111/imj.14102. PMID: 30387309.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.