Progrese în nanomedicină și contribuțiile acestora - Doza de Sănătate
 

Progrese în nanomedicină și contribuțiile acestora

Progresele în nanomedicină se datorează informațiilor pe care le deținem cu privire la nanotehnologie. Nanotehnologia direcționează tratamentele către țesuturile bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.
Progrese în nanomedicină și contribuțiile acestora

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Diverse progrese în nanomedicină au contribuit la prevenirea, diagnosticarea și tratarea unor boli care au un impact major asupra populației. Această ramură a medicinii implică folosirea informațiilor pe care le deținem cu privire la nanotehnologice pentru a direcționa tratamentele către țesuturile bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Nanotehnologia este folosită, în principal, pentru a controla și manipula materiale la o scară mai mică de un micron. Aceasta implică crearea de materiale și sisteme cu proprietăți unice, capabile să îndeplinească orice funcție.

Domeniile nanomedicinii

Această ramură a medicinii cuprinde trei domenii:

1. Diagnosticarea

Aceasta are la bază folosirea nanodispozitivelor și a substanțelor de contrast. Astfel, medicii pot detecta bolile în fazele timpurii într-un mod sensibil, rapid și precis. Nanodispozitivele de diagnosticare pot fi fie in vitro sau in vivo.

2. Nanoterapia (eliberarea controlată a medicamentelor)

Această a doua ramură implică folosirea nanostructurilor care permit acumularea și eliberarea controlată a unei substanțe active direct la nivelul celulelor bolnave.

Aceste nanostructuri trebuie să fie:

  • Biocompatibile
  • Capabile să transporte doze adecvate ale medicamentului în cauză
  • Stabile până când ajung la țesutul vizat

3. Nanomedicina regenerativă

Medicii pot repara sau înlocui țesuturile și organele lezate cu ajutorul nanotehnologiei. Drept rezultat, este posibil să stimulăm mecanismul de reparare a corpului uman.

În prezent, cercetătorii dezvoltă sisteme teranostice bazate pe nanostructuri. Acestea combină elemente din aceeași nanoparticulă pentru detectarea și tratamentul localizat al bolilor. Totodată, asemenea sisteme permit vizualizarea și evaluarea cineticii și a eficienței unui anumit tratament.

Progrese în nanomedicină în domeniul oncologiei

Virus văzut la microscop

Nanomedicina este folosită în domeniul oncologiei pentru a rezolva două probleme care survin indiferent de tipul de cancer de care suferă pacientul: diagnosticarea și efectele secundare ale chimioterapiei.

Detectarea timpurie a cancerului crește semnificativ șansele de vindecare. Unul dintre principalele beneficii ale nanomedicinei în acest domeniu constă în posibilitatea de a detecta celulele tumorale încă din fazele inițiale.

De fapt, studiile asupra modelelor animale au scos la iveală faptul că nanoparticulele magnetice asociate markerilor tumorali permit detectarea corectă a cancerului. Acest lucru este posibil chiar și atunci când nivelul acestor markeri este sub cel detectabil prin metode tradiționale.

Progrese în nanomedicină în domeniul chimioterapiei

Chimioterapia reprezintă un tip de tratament foarte agresiv. Aceasta implică distrugerea celulelor canceroase și, deoarece le distruge și pe cele sănătoase, poate cauza numeroase efecte secundare.

Când vine vorba de tratarea cancerului, nanotehnologia le permite medicilor să folosească medicamente „încapsulate”. Astfel, crește eficiența chimioterapiei, iar efectul său toxic asupra organismului scade.

Un grup de cercetători europeni a creat nanosfere capabile să pătrundă doar în celulele canceroase. Cu ajutorul acestora, consecințele negative ale chimioterapiei (printre care se numără greața, slăbiciunea fizică și căderea părului) ar putea fi uitate.

Progrese în nanomedicină în domeniul bolilor cardiovasculare

Nanotehnologia poate fi utilă și în tratarea bolilor cardiovasculare. Una dintre cele mai importante aplicații este identificarea rapidă a leziunilor arteriale în fazele incipiente.

Totodată, cercetătorii realizează studii ce implică folosirea anumitor nanoparticule pentru a administra medicamente într-un mod sigur, direct la nivelul regiunilor afectate.

Progrese în nanomedicină în domeniul bolilor neurodegenerative

Impulsuri electrice circulând prin fibre nervoase

Cu ajutorul nanotehnologiei, medicii pot trata mai ușor boala Parkinson, boala Alzheimer și chiar artrita. În plus, nanoparticulele pot viza regiuni specifice ale creierului și/sau ale țesuturilor.

De pildă, o consecință a bolii Alzheimer este moartea progresivă a neuronilor. Oamenii de știință vor avea în curând posibilitatea de a genera neuroni folosind celulele stem prezente în creier și factorul de creștere.

Concluzii

După cum poți vedea, nanomedicina va permite o diagnosticare rapidă și precisă a bolilor în viitorul apropiat. De asemenea, oamenii de știință încearcă să creeze diverse tratamente localizate și personalizate, astfel încât bolile să poată fi combătute în orice stadiu al evoluției lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lechuga, L. M. (2010). Nanomedicina: ampliación de la nanotecnología en la salud. Biotecnología Aplicada a La Salud Humana. https://doi.org/10.1007/BF00852089

  • Santa, C. F., & López Osorio, B. L. (2013). Materiales Poliméricos En Nanomedicina: Transporte Y Liberación Controlada De Fármacos. Revista de La Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. https://doi.org/10.1007/s10570-013-9863-0

  • Bea, D. B., Alain, P. T., Arlenis, A. P., & Jenry, C. C. (2011). Nanomedicina: aspectos generales de un futuro promisorio. Revista Habanera de ….


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.