Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne: cu toții putem contribui
 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne: cu toții putem contribui

Aflați de ce este esențial să avem grijă de sănătatea mintală a mamelor și cum puteți ajuta în această Zi Mondială care este sărbătorită pe 3 mai!
Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne: cu toții putem contribui
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 08 mai, 2023

Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne este sărbătorită pe 3 mai în fiecare an pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale a mamei în timpul sarcinii și după naștere. Această sărbătoare încurajează sprijinirea mamelor din întreaga lume, garantând accesul la serviciile și tratamentele necesare menținerii sănătății mintale.

Să vedem care sunt factorii care influențează sănătatea mintală a mamei, impactul lor asupra familiei și societății și cum putem contribui cu toții la îmbunătățirea sănătății psihice a mamelor. Cu ce credeți că puteți contribui?

Sănătatea mintală maternă: ce este?

Sănătatea mintală maternă se referă la sănătatea psihologică a mamelor în timpul sarcinii și după naștere. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie, aproximativ 15% dintre femeile care nasc suferă de depresie postpartum. Situația afectează relația mamă-copil și dezvoltarea copilului.

În plus, stresul, anxietatea, lipsa de sprijin social și violența domestică pot influența sănătatea mintală a mamei. Un articol din revista BMC Pregnancy and Childbirth subliniază faptul că mamele care se confruntă cu aceste circumstanțe prezintă un risc crescut de tulburări mintale în timpul și după sarcină.

Este esențial să recunoaștem importanța sănătății mintale materne. Instituțiile sanitare și societatea în ansamblu trebuie să ofere mamelor sprijinul necesar pentru prevenirea și tratarea tulburărilor psihice în timpul sarcinii și după naștere.

Femeie gravidă
Stresul în timpul sarcinii se poate traduce printr-un disconfort fizic mai mare pentru mamă.

Impactul asupra dezvoltării copilului

Sănătatea mintală a mamei are un impact semnificativ asupra dezvoltării copilului nenăscut. Un studiu publicat în revista Pediatrics & Child Health a constatat că depresia maternă și alte tulburări mintale în timpul copilăriei timpurii pot afecta negativ dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului.

În plus, sănătatea mintală maternă are un impact ridicat asupra familiei și societății. Lipsa sprijinului și stigmatizarea tulburărilor mintale pot complica efortului mamei de a-și îngriji copilul. Schimbările în dinamica familiei vor influența creșterea și dezvoltarea copilului în primii ani de viață.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne urmărește să elimine stigmatizarea și să crească gradul de conștientizare cu privire la sprijinul psihologic necesar mamelor. Acest sprijin îmbunătățește calitatea vieții femeii și este un stimulent pentru dezvoltarea copilului într-un mediu sănătos.

Acest lucru este afirmat într-un articol din revista World Psychiatry, care detaliază faptul că programele care oferă îngrijire și sprijin pentru sănătatea mintală maternă au următoarele beneficii:

  • Reduc povara tulburărilor mintale la populația adultă.
  • Au un impact pozitiv asupra familiei și societății.
  • Îmbunătățesc relația mamă-copil.

Cum putem ajuta de Ziua Mondială a Sănătății Mintale Materne?

Sunt multe moduri în care putem contribui. Putem oferi sprijin emoțional mamelor pe care le cunoaștem, le putem asculta preocupările și le putem ușura treburile atunci când fac parte din familia noastră.

Ajutorul profesionist este esențial dacă există tulburări de dispoziție. Este încurajator să știm că multe țări au creat organizații și programe specifice pentru a aborda sănătatea mintală maternă.

Societatea Internațională Marce este o organizație globală dedicată promovării sănătății mintale materne prin cercetare, educație și îngrijire clinică. Unele dintre statele care au în prezent o organizație de acest tip sunt următoarele:

Modalități concrete de a contribui la sănătatea mintală maternă

  1. Oferiți sprijin emoțional, deoarece mamele trebuie să simtă că au cu cine să vorbească despre preocupările și sentimentele lor. A le asculta fără a le judeca și a le oferi cuvinte de încurajare și sprijin poate face o mare diferență.
  2. Ajutați-le la treburile casnice, deoarece sosirea unui copil poate fi copleșitoare. Orice contribuție la sarcinile casnice, cum ar fi curățenia, pregătirea meselor sau îngrijirea altor copii poate fi foarte valoroasă.
  3. Promovați îngrijirea de sine, reamintindu-le mamelor importanța de a avea grijă de ele și de a-și acorda timp pentru a face lucrurile care le plac.
  4. Fiți înțelegători și flexibili pentru că maternitatea este o meserie dificilă și fiecare o face în felul său. Fiecare femeie are propriul său drum și ritm.
Gravidă cu dureri de cap
Femeile însărcinate care nu au cu cine să-și împărtășească sentimentele sunt expuse unui risc mai mare.

Un îndemn la acțiune

Lipsa de atenție față de sănătatea mintală a mamei poate avea consecințe grave, cum ar fi depresia postpartum, anxietatea și alte tulburări de dispoziție. În plus, impactul se extinde asupra familiei și societății și poate contribui la probleme sociale precum sărăcia și violența.

Din acest motiv, este important ca societate să recunoaștem importanța sănătății mintale materne. Este timpul să luăm măsuri pentru a sprijini mamele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.