10 beneficii secundare ale renunțării la fumat
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Știm cu toții că fumatul are efecte negative asupra organismului și că renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care cineva le poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală. Cu toate acestea, există oameni care refuză încă să renunțe la acest obicei. Care sunt cele 10 beneficii secundare ale renunțării la fumat?
Când plămânii nu mai primesc nicotină, încep să se regenereze aproape imediat, ceea ce se va reflecta în capacitatea de a respira mai bine.
10 beneficii secundare ale renunțării la fumat
Deși oamenii care fumează susțin că renunțarea este foarte dificilă, beneficiile sunt multe. În continuare, vă vom spune care sunt schimbările pozitive ce apar după renunțarea la fumat.
1. Poate scădea anxietatea
Cu siguranță, dacă sunteți fumători, credeți că fumatul este ceea ce reduce anxietatea. Este parțial adevărat, deoarece în creierul fumătorului s-a creat un obicei și o nevoie de consum care se activează atunci când nivelul de nicotină scade.
Acest lucru cauzează simptome de sevraj și simptome asemănătoare anxietății. Cu toate acestea, așa cum indică un articol din National Health Services, efectele fumatului sunt cele care provoacă acest sentiment de anxietate.
Când fumătorul decide să se oprească, nivelurile de stres, anxietate și depresie scad. În plus, calitatea vieții și buna dispoziție se îmbunătățesc. De fapt, unul dintre avantaje este faptul că dozele unor medicamente pentru tratarea problemelor de sănătate mintală pot fi reduse.
2. Susține sănătatea dentară
Potrivit Better Health, renunțarea la fumat poate reduce riscul de probleme dentare, precum cariile dentare și bolile gingiilor. Persoanele care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi au de două ori mai multe șanse de a dezvolta aceste probleme. Riscul crește de patru până la cinci ori la fumătorii înrăiți.
Citiți mai mult: Durerea de dinți: 6 cauze frecvente
3. Contribuie la îmbunătățirea vieții sexuale
Cercetările Societății Braziliene de Urologie sugerează că există o relație între fumat și scăderea dorinței sexuale. De fapt, s-a constatat că eliminarea acestui obicei îmbunătățește funcția sexuală la bărbații în vârstă de 30 – 60 de ani, indiferent de numărul de pachete consumate pe an.
4. Îmbunătățește aspectul pielii
Tutunul are multiple efecte negative asupra pielii. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Actas Dermo-Sifiliográfica, printre problemele pielii derivate din consumul de tutun se numără următoarele:
- Dezvoltarea timpurie a ridurilor faciale
- Psoriazis
- Lupus eritematos sistemic
- Diferite dermatoze
- Pigmentarea galbenă a degetelor și unghiilor
5. Îmbunătățește aspectul părului
Dacă aveți o problemă cu părul și ați încercat totul, poate că este timpul să renunțați la fumat. Îmbătrânirea celulară accelerată cauzată de fumat poate afecta rezistența părului. În plus, nicotina, datorita efectelor sale vasoconstrictoare, afectează oxigenarea corectă a scalpului.
6. Starea de spirit se poate îmbunătăți
Renunțarea la fumat vă poate face mai fericiți. O investigație a Jurnalului Cubanez de Igienă și Epidemiologie indică faptul că renunțarea la țigări ar putea contribui la ameliorarea unor boli mintale severe. S-a constatat că fumătorii au o calitate mai proastă a vieții decât cei fără dependență de nicotină.
7. Veți avea mai multe zile de naștere
Fumatul este considerat un factor asociat cu moartea prematură. După cum sugerează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pe site-ul său web, consumul de tutun provoacă peste 7 milioane de decese pe an în întreaga lume.
Citiți mai mult: Cancerul orofaringian: simptome principale
8. Ajuta la creșterea șanselor de sarcină
Dacă vreți să aveți un copil, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să renunțați la fumat. În legătură cu aceasta, informațiile oferite de Clinica Cleveland indică faptul că țigările conțin substanțe chimice și metale grele care sunt principalii agenți de deteriorare a spermei.
Acest lucru duce la o scădere a fertilităţii. Femeile care fumează pot avea probleme cu ovulele și ovarele, care adesea provoacă întârzierea concepției și accelerează debutul menopauzei.
9. Mâncarea este mai plăcută
Dacă nu vă place mâncarea fără gust, atunci nu mai fumați. Acest lucru este explicat de o publicație a Tobacco Induced Diseases, în care se explică faptul că renunțarea la țigări contribuie la o recuperare rapidă a sensibilității gustative.
10. Răcelile nu vor fi la fel de rele
Simptomele ușoare ale răcelii pot fi mai grave pentru fumători, potrivit unui studiu clinic publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică. Fumatul îi face pe oameni mai susceptibili la infecții și boli.
Acum că știți care sunt beneficiile renunțării la fumat, sperăm că veți face pasul cel mare. Știm că este dificil, dar este ceva care merită. Dacă vreți să începeți o nouă viață, dar nu știți cum să o faceți, a cere ajutor profesional este un bun început.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Becoña E. Tabaco, ansiedad y estrés. Salud y drogas 2003; 3 (1): 71-92. Available at: https://www.redalyc.org/pdf/839/83930106.pdf. Accessed 12/27, 2018.
- Just-Sarobé M. Hábito de fumar y piel. Actas Dermo-Sifiliográficas 2008; 99 (3): 173-184. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731008746532. Accessed 12/27, 2018.
- Lugones Botell M, Ramírez Bermúdez M, Pichs García LA, Miyar Pieiga E. Las consecuencias del tabaquismo. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología 2006; 44 (3). Available at: https://www.redalyc.org/html/2232/223220189007/. Accessed 12/27, 2018.
-
Cohen S, Tyrrell DA, Russell MA, Jarvis MJ, Smith AP. Smoking, alcohol consumption, and susceptibility to the common cold. Am J Public Health. 1993 Sep;83(9):1277-83. doi: 10.2105/ajph.83.9.1277. PMID: 8363004; PMCID: PMC1694990.
- Chéruel, F., Jarlier, M., & Sancho-Garnier, H. (2017). Effect of cigarette smoke on gustatory sensitivity, evaluation of the deficit and of the recovery time-course after smoking cessation. Tobacco induced diseases, 15, 15. https://doi.org/10.1186/s12971-017-0120-4
- Sahin, Mehmet Oguz, Sen, Volkan, Gunduz, Gazi, & Ucer, Oktay. (2020). Effect of smoking cessation on sexual functions in men aged 30 to 60 years. International braz j urol, 46(4), 642-648. Epub June 01, 2020.https://doi.org/10.1590/s1677-5538.ibju.2019.0541
- Just-Sarobé, M. (2008). Hábito de fumar y piel. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/s0001-7310(08)74653-2
- National Health Services. Stopping smoking for your mental health. (2018). Recuperado el 17 de enero de 2021. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stopping-smoking-mental-health-benefits/
- Better Health. Smoking and oral health. (2017). Recuperado el 17 de enero de 2021. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/smoking-and-oral-health
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.