10 exerciții pentru a învăța copilul să meargă - Doza de Sănătate
 

10 exerciții pentru a învăța copilul să meargă

Când bebelușul tău va fi pe cale să împlinească un an, va începe să dea semne că este gata să învețe să meargă. Mai jos, îți prezentăm câteva exerciții care îl pot încuraja pe cel mic să facă primii pași.
10 exerciții pentru a învăța copilul să meargă

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În jurul vârstei de 11 până la 12 luni, bebelușul va putea învăța să meargă. Este normal ca un copil să ajungă la această fază între 9 și 15 luni. Așadar, nu trebuie să-ți faci griji dacă cel mic împlinește un an și nu a învățat încă să meargă. Cu toate acestea, poți începe să practici cu el exerciții speciale pentru a învăța copilul să meargă.

Mersul va porni încet. Bebelușul tău îți va arăta când va fi gata să înceapă acest proces. De exemplu, este posibil să nu se oprească din mișcare. Poate căuta mobilier, scaune, cutii sau orice altceva pentru a-l ajuta să stea în picioare mai mult timp. Când se pregătește să învețe, îi va plăcea ca adulții să-l ajute să se ridice!

Un nou capitol al învățării începe atunci când copilul face primii pași. Ca părinte, te vei simți epuizat și fără speranță până la sfârșitul acestuia! Va trebui să-ți urmezi copilul în timp ce se mișcă. Însă vei atât de încântat să împărtășești aceste noi aventuri cu micuțul tău!

10 exerciții pentru a învăța copilul să meargă

Copii care se țin de mână
Poți începe călătoria spre primii pași jucând diverse jocuri.

Mersul pe jos nu este întotdeauna un proces ușor pentru bebeluși. Este o realizare imensă în dezvoltarea abilităților motorii ale copilului. Mai devreme sau mai târziu, va deveni noul tău tovarăș de plimbări pe jos.

Pentru a-ți ajuta copilul să învețe să meargă, trebuie mai întâi să-l ajuți să-și construiască puterea mușchilor picioarelor. Antrenează-l zilnic, dar permite-i și să se distreze. Jocul este cel mai bun instrument pentru a-l ajuta să învețe să meargă. Acesta previne disconfortul muscular.

Iată câteva exerciții eficiente pentru a învăța copilul să meargă.

1. Ajută-l să facă mișcări de pedalare

Învață-l să pedaleze cu picioarele în aer. După ora de baie sau când trebuie să-i schimbi scutecul, apucă-l de picioare și mișcă-le ca și cum ar pedala pe bicicletă. Flexează-i picioarele și atinge-i stomacul cu ele. Întinde-le ușor!

2. Încurajează-l să se târască

Așază copilul pe o pătură pe podea și atrageți-i atenția cu o jucărie viu colorată. Va încerca să se târască, așa că așază-ți palmele pe tălpile picioarelor sale, astfel încât să le poată folosi pentru a se împinge. Încet, dar sigur, va începe să se târască.

3. Distrează-l la baie

Bebeluș proapăt îmbăiat
Joaca în apă va aduce o mulțime de oportunități de antrenare a picioarelor.

Deși s-ar putea să nu-ți placă modul în care va arăta baia la final, stropitul cu apă este un exercițiu uimitor pentru bebelușul tău. Acesta este un moment oportun pentru ca cel mic să-și antreneze picioarele. Este mai mult decât un simplu exercițiu; este un joc foarte distractiv!

4. Ajută-l să se ridice

Încurajează-l să se ridice. Încetul cu încetul, curiozitatea și dorința de a explora îl vor obliga să se ridice. Ajută-l să se ridice folosind bare de pătuț sau plasează jucării sau obiecte care să-i atragă atenția, astfel încât să dorească să stea în picioare.

5. Folosește doar un deget pentru a-l ajuta să meargă

Când bebelușul începe să facă primii pași, oferă-i unul dintre degete, astfel încât să se echilibreze mai bine. Încetul cu încetul, se va folosi de sprijinul tău pentru a face pași și pentru a preveni accidentele.

6. Încurajează-l să se țină de ceva

Un alt joc care să-l ajute pe copil să meargă este să cauți un scaun mic și să-l pui lângă el. Va folosi scaunul ca suport pentru a se putea ridica.

7. Lasă-l să meargă desculț pentru a învăța să meargă

Un exercițiu foarte bun și adesea trecut cu vederea pentru a-ți ajuta copilul să învețe să meargă este să-l lași desculț prin casă. Făcând acest lucru, echilibrul și aderența sa la podea se vor îmbunătăți, la fel și percepția și relația sa cu mediul înconjurător.

8. Întinde-i picioarele

Când picioarele sale sunt suficient de puternice, joacă-te cu bebelușul folosindu-ți picioarele pentru a le întinde pe ale sale. Va încerca să stea în picioare. De asemenea, își va folosi picioarele pentru a se ajuta să se ridice.

9. Ajută-l să învețe să meargă sprijinindu-se de obiecte solide

Folosirea obiectelor, precum un mergător, un coș de cumpărături sau un cărucior de jucărie poate ajuta copilul să învețe să meargă. Deoarece bebelușilor le place să împingă obiecte, se va simți în siguranță și încrezător în a face primii pași pentru apucarea acestor noi jucării.

10. Apropie-te

Când bebelușul tău este gata să se ridice în picioare, îl poți ține de mâini și îl poți ajuta să facă primii pași. Când te simți suficient de încrezător, poți să te îndepărtezi și să-l încurajezi să facă primii pași către tine.

Sugestii finale pentru a-ți ajuta copilul să învețe să meargă

Fetiță ce practică exerciții pentru a învăța copilul să meargă
Asigură-te că zona în care învață este sigură și confortabilă.

Copilul va cădea. Când cade, încearcă să nu fii prea îngrijorat. Reacția ta îl va speria mai mult decât orice cădere. De asemenea, va învăța frica de cădere, ceea ce îl poate determina să renunțe la mers.

Din această cauză, este important să-i oferi un mediu sigur, în care copilul să poată învăța să meargă. Nu ar trebui să existe în jur obiecte periculoase sau colțuri ascuțite neprotejate. De asemenea, zona trebuie să fie lipsită de riscuri, cum ar fi prizele de alimentare sau firele libere.

Dar, dacă bebelușul tău nu merge? Când este timpul să vorbești cu medicul pediatru? Dacă cel mic nu a încercat să meargă deloc până la 18 luni, trebuie să contactezi medicul specialist. Acesta va putea să-ți ofere cele mai bune sfaturi și să excludă orice problemă majoră.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.