4 modalități de combatere a epuizării mentale în mod eficient
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Din cauza nivelului de performanță care este necesar pentru îndeplinirea obligațiilor zilnice, epuizarea mentală este comună. Exigențele personale sau profesionale sunt foarte mari. Descoperiți 4 modalități de combatere a epuizării mentale în mod eficient!
În majoritatea cazurilor, avem prea puțin timp să ne odihnim, ceea ce este esențial pentru a putea lucra în mod adecvat. Din cauza acestui fapt, apar probleme legate de oboseală, care pot deveni în cele din urmă cronice. Această problemă, dacă nu este tratată în timp util, are consecințe serioase. Există riscul să ajungă să afecteze sănătatea fizică sau psihică.
Mai jos, vă prezentăm diferite modalități de combatere a epuizării mentale în mod eficient.
4 modalități de combatere a epuizării mentale în mod eficient
1. Măsurați-vă câștigurile pe baza efortului, nu a rezultatelor
Una dintre principalele cauze ale epuizării mentale este suprasolicitarea. Oamenii sunt educați să-și numere victoriile pe baza rezultatelor. Aceasta înseamnă că nu contează ce realizezi sau cât de mult încerci. Dacă acel mare obiectiv nu este atins, apare eșecul.
Nu este bine să vă concentrați doar asupra obiectivului final. Trebuie să stabiliți obiective mici succesive și să fiți perseverenți. Este important să vă oferiți posibilitatea de a recompensa pentru fiecare progres sau mic triumf.
Vizitați acest articol: Cum să gestionezi epuizarea emoțională?
2. Puneți pasiune și scăpați de responsabilități
În multe ocazii, viața de zi cu zi devine o rutină în care trăiești pentru a lucra și nu invers. Aveți multe responsabilități, care în multe cazuri servesc drept motivație personală. Dacă între toată acea muncă și obligații nu există pasiune, efortul ajunge să fie risipit.
Găsiți acele aspecte ale muncii sau ale rutinei care vă pasionează și faceți acele lucruri zilnic.
Experții recomandă adoptarea unui hobby cu adevărat motivant și plăcut. De exemplu, petreceți o oră de după-amiaza făcând orice alte activități suplimentare plăcute. Sau faceți sport în weekend.
3. Consumați cantitatea potrivită de proteine
Deoarece creierul este unul dintre organele cu cel mai mare necesar de energie, consumul excesiv de calorii sau zahăr este uneori contraproductiv. În schimb, este recomandat să consumați alimente cât mai naturale. Cele mai benefice sunt cele care nu au aditivi, precum fructele. De asemenea, este bine să învățați cum să limitați cantitățile de sare pe care le consumați în mod regulat.
Eliminați cât mai mult posibil zaharurile procesate
Zahărul este unul dintre cele mai comune ingrediente din alimentele din comerț. Învățați să faceți diferența între alimentele naturale și cele care includ un număr mare de aditivi. Cu cât mâncarea consumată este mai naturală, cu atât aduce mai multe beneficii.
Nu uitați să citiți: Cum să combați epuizarea emoțională: sfaturi utile
4. Adoptați obiceiuri stricte de somn împotriva epuizării mentale
Profesioniștii recomandă adesea menținerea unor rutine de somn foarte stricte pentru a obține rezultate mai bune. Trebuie să dormiți un anumit număr de ore în fiecare zi.
Atât copiii, cât și adulții au nevoie de o rutină de somn bine definită. Acest lucru permite minții să știe când să se odihnească și reduce epuizarea mentală. În general, adulții trebuie să doarmă 7-8 ore, iar copiii 9-10. Somnul mai scurt de 6 ore în mod regulat poate duce la apariția unor afecțiuni grave, atât fizice, cât și psihice. Acest lucru este mult mai grav în cazul copiilor, deoarece aceștia se află în proces de creștere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Haynes, J. D., & Rees, G. (2006). Decoding mental states from brain activity in humans. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn1931
- Egeth, H., & Kahneman, D. (1975). Attention and Effort. The American Journal of Psychology. https://doi.org/10.2307/1421603
- Patterson, T., & Campbell, P. G. (1996). Issues in mental health nursing. The American Journal of Family Therapy. https://doi.org/10.1039/c3ta13717a
- Nakamura, M. (1998). GLOBAL ISSUES. Water. https://doi.org/10.1080/03075079512331381820
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.