4 reflecții pentru a trăi mai bine
A trăi mai bine presupune să o trăiești în armonie cu tine însuți,să fii sănătos și să știi să prioritizezi lucrurile importante. Aceștia sunt, fără îndoială, trei piloni esențiali în viața de zi cu zi. Iată 4 reflecții pentru a trăi mai bine!
Știm că viața este adesea complexă, că ne aduce lucruri care sunt dincolo de controlul nostru. Dar depinde de noi să știm să le înfruntăm cu forță, reflectând și căutând mereu acel drum care ne poate duce la fericire.
Reflecții pentru a trăi mai bine
1. Fericirea se află în lucrurile simple
Uneori, ne străduim să avansăm, ne stabilim obiective din ce în ce mai înalte pentru noi înșine. Aspirăm să avem o casă mai bună, să realizăm anumite lucruri sau să acumulam mai mult decât ne trebuie. De exemplu, acumulăm prieteni pe care nu îi cunoaștem pe rețelele de socializare, cumpărăm telefoane de ultimă generație și calculatoare mai puternice… dar, ne face asta cu adevărat fericiți?
Citește și: 7 sfaturi pentru a depăși frustrarea
Se spune adesea că oricine realizează ceva aspiră la mai mult în loc să se bucure de acel mic triumf. Viața de zi cu zi este plină de mici triumfuri:
- cafeaua pe care o bei cu prietenii tăi
- acele râsete pe care ți le dedică copiii sau partenerul tău
- o îmbrățișare la care nu te așteptai
- o plimbare după-amiaza
- acea ploaie care împrospătează atmosfera
- acea înghețată pe care o servești duminica
Viața adevărată și fericirea autentică se află în lucrurile simple!
2. Curățarea emoțională a fiecărei zile
În fiecare zi, sunt lucruri care te deranjează. Aspecte care creează brusc mici ziduri în viața ta. Acei oameni toxici care îți vorbesc doar despre lucruri negative, oameni egoiști care își pun propriile nevoi înaintea celorlalți… În fiecare noapte, când ești pe pernă încercând să adormi, îți amintești de grijile, fricile și toate acele aspecte cu care va trebui să te confrunți a doua zi.
Pentru a trăi mai bine este necesar să începem să practicăm o „curățare emoțională”. Prioritizează ceea ce este important pentru tine și luptă pentru asta. Lasă deoparte ceea ce te doare, stai departe de acei oameni care îți aduc doar probleme și care te înconjoară cu negativitatea lor.
Îndeplinește-ți obligațiile pentru ziua respectivă, dar găsește un moment pentru tine în care să renunți la anxietate, presiuni, frici. Curățarea emoțională se practică în fiecare zi prin acte simple: ieși la plimbare, ține un jurnal personal, citește, găsește un moment pentru tine și pentru a-ți asculta gândurile, dorințele și aspirațiile…
3. Întotdeauna cu zâmbetul pe buze
Optimismul, deschiderea emoțională, pozitivismul, speranța, dorința de a te îmbunătăți… Toate acestea sunt aspecte simple care ne dau putere să facem față vieții. Gândurile rele sau gândurile negative sunt închisori care ne blochează aspirațiile.
Citește și: Programarea neurolingvistică (PNL): limbajul ne schimbă comportamentul
Dacă privim orizontul cu optimism și păstrăm acel zâmbet mereu pictat pe față, viața va fi mult mai ușoară. Zâmbește și ridică-ți moralul, endorfinele… Toate acestea îți vor întări sistemul imunitar și vei putea trăi mai bine.
4. Fericire în orice moment
Trăiește prezentul, aici, acum. Oamenii fac uneori greșeala de a-și programa fericirea: „când voi avea acel job, voi putea face tot ce îmi doresc”, „când voi avea casa visurilor mele, voi putea fi calm”…
Când voi realiza acest lucru, mă voi simți mai bine. Când voi realiza asta, voi fi împăcat. Pe măsură ce programăm, prezentul ne scapă. Cel mai bine este să ne oprim, să tragem aer, să ne uităm în jurul nostru… ce vezi, ce ai, ce simți? Acesta este lucrul important. Mâine nu există încă și trecutul tocmai a dispărut. Fericirea este aici și acum.
Învață să te bucuri de ceea ce ai, să schimbi ce este în neregulă și să lupți pentru visele tale. Nu sta ancorat în trecut și nu trăi îngrijorat de viitor. Prezentul este singurul lucru pe care îl avem în mână. Prinde-l!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2010.10.088
- Bevione, Julio. La vida en cinco minutos: enseñanzas para vivir mejor. Kailar, 2018.
- Siaud-Facchin, J. ¿Demasiado inteligente para ser feliz?. Paidós Ibérica, 2014
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.