4 sfaturi pentru a preveni cancerul
Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez
Nu există un mod 100% eficient de prevenire a cancerului. La urma urmei, aceasta este una dintre cele mai provocatoare boli ale zilelor noastre. Se estimează că în 2018 au existat aproximativ 18,1 milioane de cazuri în lume. Din acest motiv, este important să cunoști câteva sfaturi pentru a preveni cancerul.
Dezvoltarea cancerului este legată de expunerea la factori de risc cunoscuți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește un factor de risc ca: „orice trăsătură, caracteristică sau expunere a unei persoane care îi crește șansa de a suferi o boală sau un prejudiciu”.
Unii factori de risc nu pot fi evitați, deoarece sunt intrinseci, cum ar fi vârsta, sexul sau o mutație genetică. Prin urmare, ne vom concentra pe evitarea sau reducerea expunerii la anumite substanțe și te vom ajuta să adopți anumite obiceiuri sănătoase.
Descoperă mai jos patru sfaturi utile pentru a preveni cancerul!
4 sfaturi pentru a preveni cancerul
Conform informațiilor oferite de Clinica Mayo, este larg acceptat faptul că probabilitatea de a dezvolta cancer este influențată de alegerea stilului de viață. În acest sens, trebuie să știi că poți preveni sau măcar reduce riscul de cancer prin câteva modificări ale stilului de viață.
În continuare, vom analiza cele mai importante schimbări pe care le putem face pentru prevenirea cancerului.
1. Nu fuma și nu consuma tutun
Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fumatul a fost corelat cu 22% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel mondial în 2004. Aceasta înseamnă că 1,6 milioane de oameni din întreaga lume au fost afectați.
Tutunul este legat de peste 10 tipuri de cancer, cancerul pulmonar fiind cel mai cunoscut. Studiile au arătat că 16% dintre fumătorii care au consumat tutun încă din tinerețe dezvoltă cancer pulmonar până la vârsta de 60 de ani.
Oamenii consideră adesea că alte modalități de a folosi tutunul, cum ar fi trabucurile și narghileaua, sunt mai puțin toxice. Însă acest lucru este fals. Din păcate, acest lucru creează o încredere falsă și un risc mai mare pentru persoanele expuse la fumatul pasiv. Nu există forme inofensive de tutun, așadar ar trebui să-l eviți cu orice preț.
2. Slăbește pentru a preveni cancerul
Obezitatea este legată de cel puțin 8 tipuri diferite de cancer, iar majoritatea apar la nivelul tractului gastrointestinal. Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), obezitatea este direct legată de:
- 39% din cazurile de cancer endometrial
- 37% din cazurile de cancer esofagian
- 25% din cazurile de cancer de rinichi
- 11% din cazurile de cancer colorectal
- 9% din cazurile de cancer la sân la femeile aflate în postmenopauză
Consumul excesiv de carne roșie și conserve poate fi asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal. Prin urmare, activitatea fizică regulată și o dietă sănătoasă te pot ajuta să previi cancerul.
Citește mai mult:
3. Moderează consumul de alcool
Crezi sau nu, consumul de alcool este legat de cancerul oral și de alte 7 tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer includ cancerul de sân la femei. Riscul de a suferi de orice tip de cancer este direct proporțional cu cantitatea de alcool consumată.
Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atribuie consumului de alcool aproximativ 22% din cazurile de cancer oral la bărbați și 9% la femei.
Medicii recomandă bărbaților să nu consume mai mult de două pahare standard de vin sau două sticle de bere slabă pe zi. Femeile nu trebuie să bea mai mult de un pahar standard de vin sau o sticlă de bere slabă pe zi.
4. Evită expunerea excesivă la soare
Radiațiile ionizante sunt cancerigene pentru ființele umane. Un tip de radiație ionizantă este radiația ultravioletă. Aceasta este un tip specific de lumină care vine de la soare. În general, acest tip de radiații este strâns legat de diferite tipuri de cancer de piele, în principal melanom.
Conform estimărilor din 2018, melanomul provoacă aproximativ 55.000 de decese anual.
Recomandările OMS pentru a evita efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui sunt:
- Evită expunerea excesivă la soare.
- Folosește protecție solară.
- Poartă îmbrăcăminte care acoperă cea mai mare parte a corpului pentru a evita expunerea la razele soarelui.
Citește mai mult:
Sfaturi finale pentru prevenirea cancerului
Există și alte măsuri pe care le poți lua în considerare atunci când vine vorba de prevenirea cancerului. De exemplu, ar trebui să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată. De asemenea, ar trebui să reduci consumul de zahăr și să consumi multe fructe și legume.
În plus, este important să consulți medicul în mod regulat și să soliciți testele adecvate, mai ales dacă ai factori de risc genetici.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
- Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 45-53.
- Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico, 61(3), 303-307.
- IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.