Logo image
Logo image

5 alimente pentru sănătatea ficatului noaptea

5 minute
Întrucât organismul nu încetează să lucreze noaptea, pentru a promova sănătatea ficatului, este indicat să evitați alimentele grele și să le alegeți pe cele care stimulează funcțiile hepatice.
5 alimente pentru sănătatea ficatului noaptea
Ultima actualizare: 05 noiembrie, 2021

O sănătate bună a ficatului este sinonimă cu bunăstarea. Dacă ficatul este puternic, digestia se desfășoară corespunzător și ne putem bucura de un echilibru intern care se observa și la exterior. Vă prezentăm 5 alimente utile pentru sănătatea ficatului noaptea!

În momentul în care ficatul este inflamat sau supraîncărcat, vedem imediat simptomele. Unul dintre cele mai frecvente este trezitul des noaptea cu un sentiment de „greutate” sau presiune. Rețineți că ficatul are propriile ritmuri de lucru și că este unul dintre cele mai active organe în timpul nopții, la fel ca și creierul.

Este important să avem grijă de alimentația noastră pe tot parcursul zilei. Noaptea, trebuie să acordăm o atenție deosebită valorii nutriționale a alimentelor, deoarece ceea ce mâncăm în ultimele ore ale zilei va influența în mare măsură odihna. Iată ce alimente sunt bune pentru ficat la ora cinei și de ce!

Corpul este încă „activ” noaptea

Corpul, departe de a se deconecta în momentul în care închidem ochii, continuă să îndeplinească sarcini multiple. Iată câteva exemple mici pentru a vă ajuta să vă faceți o idee despre cât de important poate fi somnul adânc.

Some figure

 

  • Secretă vasopresină, un hormon care determină o creștere a reabsorbției apei. Această substanță este cunoscută și sub numele de „hormon antidiuretic”.
  • Sistemul endocrin are și el atribuțiile lui: în timpul nopții, apar cele mai înalte niveluri ale hormonului de creștere, lucru esențial la copii.
  • Melatonina susține atât somnul adecvat, cât și regenerarea corectă a celulelor.
  • În timpul fazei Delta sau a somnului profund, tensiunea arterială este scăzută pentru a proteja inima și pentru a promova odihna și calmul.
  • Când dormim, tonusul scade și mușchii se relaxează. Apoi, putem sintetiza hormoni și proteine pentru mușchi. Este favorizată regenerarea multor structuri, precum discurile intervertebrale, care sunt umplute și întărite.
  • Creierul este incredibil de activ. Datele și informațiile importante sunt stocate, iar aspectele care nu sunt importante sunt eliminate.
  • În sistemul imunitar sunt îndeplinite sarcini multiple, precum: purificarea elementelor nocive sau reînnoirea apărării.
  • Ficatul este unul dintre organele care îndeplinește cele mai multe funcții noaptea. Metabolizează multe enzime, proteine și vitamine și, în plus, îndeplinește sarcini de purificare esențiale împreună cu sistemul limfatic.

Dacă îl supraîncărcați în timpul cinei cu alimente care sunt grase, foarte picante sau cu exces de zahăr, îl împiedicați să-și îndeplinească sarcinile în mod optim.

5 alimente pentru sănătatea ficatului noaptea

Ceva de care trebuie să ținem cont este că cina necesită „ritualuri” și reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a promova nu numai sănătatea ficatului, ci și odihna adecvată:

  • Trebuie să luați cina cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare. În acest fel, veți putea digera bine alimentele.
  • Încercați să luați cina întotdeauna la aceeași oră. Creierului și corpului le plac rutinele.
  • Nu faceți efort și nu faceți exerciții dificile după cină sau înainte de a merge la culcare.

Recomandăm: Cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Some figure

 

1. Anghinare

O cina ideală pentru promovarea sănătății ficatului include anghinare cu puțin ulei de măsline, oțet de mere și puțin suc de lămâie.

  • Anghinarea întărește ficatul și vezica biliară. Are capacitate hepatoprotectoare, potrivit unui articol publicat în revista Plant Foods for Human Nutrition.
  • Ajută la realizarea unei bune digestii.
  • Stimulează urinarea.
  • Promovează reînnoirea celulară.
  • Poate ajuta la tratarea ficatului gras. Cu toate acestea și în ciuda faptului că există studii care confirmă eficacitatea extractului de anghinare în tratamentul ficatului gras non-alcoolic, este nevoie de cercetări suplimentare. Consumul de anghinare nu trebuie să înlocuiască niciun tratament farmacologic.

2. Spanac

În general, toate legumele cu frunze verzi sunt bogate în fibre, vitamina B și acid folic care stimulează funcțiile ficatului și ale rinichilor. Nu ezitați să consumați la cină spanac, păpădie, rucola, cicoare, printre altele.

Cu toate acestea, testele efectuate privind influența acidului folic asupra sănătății ficatului au fost efectuate pe animale. Din acest motiv, rezultatele nu pot fi încă extrapolate la om.

3. Apă de stafide

Stafidele sunt un aliment minunat pentru a avea grijă de ficat. Consumul lor este asociat cu îmbunătățiri ale profilului lipidic, potrivit unui articol publicat în revista Food Research International . Sunt o sursă naturală de antioxidanți care promovează curățarea ficatului, oferind în același timp mai multe vitamine.

Puteți aroma salatele cu câteva stafide sau pregăti această apă medicinală.

Ingrediente

  • 1 cană și jumătate de stafide (150 g)
  • 2 pahare de apă (500 ml)

Pregătire

  • Fierbeți stafidele în apă timp de o jumătate de oră. După aceea, lăsați-le să stea peste noapte.
  • A doua zi, trebuie doar să separați stafidele de apă și să beți lichidul cald înainte sau după cină.

 

4. Sfeclă

Sfecla este o sursă minunată de nutrienți cu abilitatea de a promova sănătatea ficatului. Conține betalaină, fibre, fier, betacianină și acid folic, printre altele.

Studiile care leagă consumul de sfeclă de sănătatea ficatului au fost efectuate pe șoareci. Deși rezultatele sunt promițătoare, ele nu pot fi extrapolate la om. Sunt necesare mai multe studii pentru a obține dovezi în acest sens.

5. Morcovi

Aveți morcovi acasă? În mod ideal, ar trebui să fie din producția ecologică, astfel încât să fie de calitate superioară. Sunt bogați în apă, flavonoide și beta-caroteni și ajută la combaterea problemelor hepatice precum inflamația sau ciroza. Carotenoizii au un rol antioxidant important care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului.

Citiți și: 5 sfaturi pentru sănătatea ficatului

Serviți o cină sănătoasă și ușoară pentru a avea grijă de sănătatea ficatului

Acum că știți cât de important este să alegeți cu grijă alimentele care vor alcătui ultima masă a zilei, veți putea să vă odihniți mai bine. Desigur, nu uitați să nu depășiți cantitățile și să beți suficiente lichide.

Alimentele de mai sus trebuie sa facă parte dintr-o alimentație variata și echilibrată. În plus, acestea nu trebuie să înlocuiască niciun tratament farmacologic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kilburn, M. (2018). How does your liver affect your sleep? A Vogel. [Online] Avaiable at: https://www.avogel.co.uk/health/sleep/how-does-your-liver-affect-your-sleep/
  • Bruyneel, Marie and Thomas Sersté. “Sleep disturbances in patients with liver cirrhosis: prevalence, impact, and management challenges” Nature and science of sleep vol. 10 369-375. 2 Nov. 2018, doi:10.2147/NSS.S186665
  • Bhat, Mamatha et al. “Prevalence and predictors of sleep disturbance among liver diseases in long-term transplant survivors” Canadian journal of gastroenterology & hepatology vol. 29,8 (2015): 440-4.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhoubi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.
  • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashami R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot doublé blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
  • Sid V., Shang Y., Slow YL., Hewage SM., et al., Folic acid supplementation attenuates chronic hepatic inflammation in high fat diet fed mice. Lipids, 2018. 53 (7): 709-716.
  • Kanellos PT., Kaliora AC., Protogerou AD., Tentolouris N., et al., The effects of raisins on biomarkers of endothelial function and oxidant damage; an open label and randomized controlled intervention. Food Res Int, 2017. 102: 674-680.
  • Lorizola IM., Furian CPB., Portovedo M., Milanski M., et al., Beet stalks and leaves (Beta vulgaris L.) protect agianst high-fat diet induced oxidative damage in the liver in mice. Nutrients, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.