5 diete sănătoase pentru organism
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Cauți diete sănătoase pentru organism? Citește acest articol dacă vrei să afli care sunt cele cinci diete la fel de sănătoase ca dieta tradițională mediteraneană.
5 diete sănătoase pentru organism comparabile cu dieta mediteraneană
Află tot ce trebuie să știi despre cinci diete sănătoase pentru organism. Acestea sunt:
- Dieta nordică
- Dieta paleo
- Dieta japoneză
- Dieta vegetariană
- Dieta Harvard
1. Dieta nordică
Recent, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a lăudat dieta nordică pentru obiceiurile alimentare sănătoase pe care aceasta le promovează. Efectele sale pozitive se concentrează pe reducerea riscului de boli incurabile, precum cancerul, diabetul și diverse probleme cardiovasculare.
Această dietă se bazează pe alimente care provin din țări din nordul Europei: Islanda, Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca. Începând cu 2004, un grup de bucătari din aceste țări nordice s-au reunit pentru a dezvolta așa-numita nouă dietă nordică. Obiectivul acestei diete este de a promova consumul de ingrediente locale, sălbatice și proaspete pentru a spori și îmbunătăți sănătatea, gastronomia, durabilitatea și identitatea nordică.
Așadar, care sunt aceste alimente? Elementele de bază includ:
- Legume cu frunze verzi
- Fructe și fructe de pădure
- Cereale integrale (secară, orz și ovăz) și leguminoase
- Pește gras (hering, macrou sau somon) de mai multe ori pe săptămână
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Ulei de rapiță
2. Dieta paleo
Auzim tot mai des despre dieta Paleo. Deși această dietă devine din ce în ce mai populară în societatea occidentală, ea este, de fapt, dieta tradițională a unor grupuri de oameni care trăiesc în pădurea amazoniană, în savana africană sau pe anumite insule din Pacific.
Dieta paleo sau dieta paleolitică propune un stil de alimentație care ține cont de genetica și evoluția noastră ca specie. Această dietă ne învață să mâncăm așa cum o făceau strămoșii noștri vânători. Drept urmare, această dietă include:
- Legume
- Semințe și nuci
- Pește si fructe de mare
- Carne și organe
- Ouă
- Fructe
Citește mai mult:
3. Dieta japoneză
Insulele Okinawa sunt situate în sudul Japoniei. Ele ies în evidență pe harta lumii nu numai datorită frumuseții peisajelor, ci și datorită longevității și sănătății de fier a populației japoneze. Printre numeroasele motive care determină această longevitate se numără, fără îndoială, dieta japoneză. Desigur, mulți oameni de știință au studiat această dietă.
Însă studiile lipsesc când vine vorba de evaluarea efectelor pe care dieta japoneză le poate avea asupra persoanelor din alte țări. Aceasta este poate cea mai mare diferență dintre dieta japoneză și dieta mediteraneană sau dieta nordică.
Dieta zilnică a japonezilor include multe dintre următoarele alimente:
- Legume cu frunze verzi
- Pește și cefalopode, cum ar fi calmarul sau caracatița, de câteva ori pe săptămână
- Soia și derivații săi, cum ar fi tofu
- Cereale integrale și cartof dulce
- Alge de mare Kombu
O altă caracteristică importantă a dietei japoneze este consumul de porții mici de mai multe ori pe zi și o mare varietate de ingrediente prezente la fiecare masă.
4. Dieta vegetariană
Uniunea Internațională Vegetariană definește dieta vegetariană drept „o dietă bazată pe alimente de origine vegetală, cu sau fără produse lactate, ouă și/sau miere”.
Acest lucru înseamnă că dietele vegetariană, ovo-vegetariană, ovo-lacto-vegetariană, etc. pot varia puțin. Însă, baza tuturor acestor diete este aceeași: alimentația pe bază de plante. Drept urmare, dieta vegetariană include alimente bogate în vitamine, minerale și fibre și sărace în colesterol și grăsimi saturate.
Printre numeroasele beneficii ale acestei diete se numără:
- Reducerea riscului de a suferi de hipertensiune arterială
- Reducerea riscului de a suferi de hipercolesterolemie
- Reducerea riscului de a suferi de probleme cardiace
Citește mai mult:
5. Dieta Harvard
Dieta Harvard este un instrument creat de experții în nutriție de la Școala Harvard de Sănătate Publică. Acest instrument își propune să fie un ghid care să ajute populația americană să facă alegeri mai bune în ceea ce privește dieta. În plus, este un instrument vizual care recomandă umplerea a jumătate de farfurie cu fructe și legume, a unui sfert cu o sursă de proteine și a celuilalt sfert cu surse de grăsimi sănătoase.
De asemenea, dieta Harvard se concentrează asupra calității alimentelor și nu doar asupra cantității. De exemplu, această dietă recomandă și consumul de cereale integrale în loc de făină rafinată și de apă potabilă în loc de băuturi răcoritoare sau băuturi energizante. Mai mult, dieta Harvard avertizează asupra adoptării dietelor cu un conținut scăzut de grăsimi și sugerează consumul uleiurilor vegetale sănătoase și al nucilor.
Pot aceste 5 diete sănătoase pentru organism să fie comparate cu dieta mediteraneană?
Toate dietele enumerate mai sus s-au dovedit a fi moduri sănătoase de a mânca. După cum vezi, toate au lucruri importante în comun cu dieta tradițională mediteraneană.
Toate aceste cinci diete sănătoase pentru organism se bazează pe consumul de produse proaspete și locale, bogate în fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți. Aceste diete sunt, de asemenea, surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase.
În niciun caz, aceste diete nu sugerează consumul de alimente procesate sau alimente bogate în zahăr și făină rafinată. Mai mult, niciuna dintre aceste diete nu presupune consumul de cantități mari de carne roșie sau grăsimi saturate.
În concluzie, dieta tradițională mediteraneană este cea mai bună metodă de a mânca dacă trăiești zona mediteraneană, deoarece poți cumpără pe plan local produsele alimentare pe care trebuie să le consumi. Cu toate acestea, dietele similare sunt perfecte dacă locuiești într-o zonă diferită. Acestea fiind spuse, trebuie să te asiguri că dieta ta este bine planificată și adaptată nevoilor și locației tale.
În cele din urmă, nu uita să incluzi în alimentația ta o mulțime de alimente proaspete, cum ar fi uleiul de măsline, sardinele, nucile sau năutul. Pentru ca orice dietă să funcționeze, trebuie să ții întotdeauna pasul și cu alte obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ghaedi E., Mohammadi M., Mohammadi H., Ramezani Jolfaie N., et al., Effects of a paleolothic diet on cardiovascular disease risk factors: a systematic review and meta analysis o randomized controlled trials. Adv Nutr, 2019. 10 (4): 634-646.
- Dinu M., Abbate R., Franco Gensini G., Casini A., et al., Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (17): 3640-3649.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.