Logo image
Logo image

5 întrebări despre sex pe care ți-e teamă să le pui

4 minute
Cât ar trebui să dureze sexul? Se poate rupe un penis? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care probabil te-ai gândit de multe ori, dar nu ai îndrăznit niciodată să le pui.
5 întrebări despre sex pe care ți-e teamă să le pui
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

De obicei, suntem bucuroși să punem întrebări despre majoritatea subiectelor. Cu toate acestea, ori de câte ori vine vorba de sex, există întotdeauna rușine sau tabuuri. A pune anumite întrebări despre sex poate fi cu adevărat dificil. Din acest motiv, în acest articol îți vom răspunde la 5 întrebări despre sex pe care ți-a fost întotdeauna jenă sau frică să le pui.

5 întrebări despre sex pe care ți-e teamă să le pui

Întrebarea 1: De ce este atât de greu pentru o femeie să aibă un orgasm în urma simplei penetrări?

Cu siguranță ți-ai pus această întrebare și este normal. De fapt, acest lucru se întâmplă majorității femeilor. Mai mult de 65% dintre femei au nevoie de stimulare directă a clitorisului pentru a avea un orgasm.

În plus, creierul femeilor joacă un rol fundamental în obținerea orgasmului. Chiar pe clitoris, există mai mult de 8.000 de terminații nervoase, iar stimularea acestora bombardează creierul cu senzații care pot provoca un orgasm.

Din acest motiv, nu este important doar să stimulezi clitorisul, ci trebuie să te afli și într-o stare mintală relaxată și fără stres pentru a putea atinge orgasmul.

Citește și:

Cum să previi durerile în timpul sexului

Întrebarea 2: Vaginul se lărgește dacă o femeie face mult sex?

Some figure
Relațiile sexuale întăresc mușchii pelvisului, favorizând contracția și dilatarea peretelui vaginal.

Unul dintre cele mai comune mituri sexuale este acela conform căruia vaginul se lărgește dacă femeia face mult sex. Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări despre sex. Totuși, acest mit este doar o modalitate de a cenzura și îndoctrina femeile care își trăiesc libertatea sexuală.

Răspunsul este nu. Vaginul este perfect capabil să se adapteze la dimensiunea penisului. Asta înseamnă că se poate lărgi sau contracta, deoarece pereții vaginului sunt foarte elastici și capabili să se adapteze la diferite dimensiuni. Gândește-te, de exemplu, la cât de mult se poate dilata în timpul nașterii.

Din această cauză, nu este adevărat că vaginul se lărgește dacă o femeie face mult sex. De asemenea, vârsta nu joacă un rol important. De fapt, sexul îmbunătățește elasticitatea pereților vaginali. În plus, orgasmele întăresc și antrenează mușchii pelvisului.

Întrebarea 3: Coitus interruptus (retragerea penisului) este o metodă contraceptivă eficientă?

Coitus interruptus, cunoscut sub numele de „retragerea penisului” este o metodă contraceptivă realizată de bărbatul care își retrage penisul din vagin și ejaculează în afara acestuia.

Una dintre cele mai frecvente întrebări despre sex este dacă această metodă de contracepție este eficientă. Ei bine, are o rată de succes de 72% în prevenirea sarcinilor nedorite. De multe ori, bărbatul nu se retrage la timp și există spermă și în lichidul de preejaculare.

De asemenea, coitus interruptus nu oferă niciun fel de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Presupune contact direct și, prin urmare, generează expunerea completă la orice boală cu transmitere sexuală.

Întrebarea 4: Cât ar trebui să dureze sexul?

Some figure
Durata sexului depinde de fiecare cuplu și de situație.

O partidă sexuală satisfăcătoare durează de la 7 la 13 minute. Asta par să indice studiile pe această temă. Aceasta înseamnă că ideea de sex care durează ore întregi este doar o idealizare socială care creează așteptări nerealiste ce pot duce la nemulțumire, stres și anxietate.

De fapt, potrivit unui studiu, sexul este ideal dacă durează 7 – 13 minute, foarte scurt dacă durează mai puțin de 2 minute și „prea lung” dacă durează de la 10 la 30 de minute. În orice caz, actul sexual ar trebui să dureze oricât de mult cât își dorește cuplul. Ambii parteneri ar trebui să se simtă mulțumiți și să se bucure de sex, oricât de mult durează.

Citește și:

Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale

Întrebarea 5: Se poate rupe penisul?

Există într-adevăr fracturi ale penisului? Din punct de vedere tehnic, nu, deoarece penisul este un organ fără oase. Totuși, ceea ce se poate întâmpla (și este adesea numit „fractură de penis”) este ruperea tunicii albuginei, care se înfășoară în jurul corpurilor cavernoase.

Acest tip de traumă se poate întâmpla unui penis erect. Traumatismul penisului erect poate provoca ruperea învelișului corpurilor sale cavernoase. Penisul se îndoaie brusc în timp ce este erect. Aceasta este o fractură foarte dureroasă și poate include chiar și un sunet similar cu o ruptură osoasă sau un hematom în zonă.

Ar trebui să menționăm faptul că fractura de penis trebuie tratată rapid de medic. Ar putea necesita chiar și o intervenție chirurgicală. Dacă nu este tratată, poate provoca deformarea penisului sau o disfuncție sexuală (incapacitatea de a obține o erecție).

Acum că am răspuns la aceste întrebări despre sex, mai ai și altele, nu? Este timpul să ne eliberăm de tabuuri și să aflăm mai multe despre acest aspect important al vieții noastre.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • S. Andrea Miller and E. Sandra Byers, “Actual and Desired Duration of Foreplay and Intercourse: Discordance and Misperceptions within Heterosexual Couples”, The Journal of Sex Research, Vol. 41, No. 3 (Aug., 2004), pp. 301-309.
  • Gregory S Jack et al. “Current Treatment Options for Penile Fractures”, Rev Urol. 2004 Summer; 6(3): 114–120.
  • Ferrero G, La Pietra O., “[Coitus interruptus: unreliable method of birth control. A statistical study]” (en italiano), Sessuologia. 1968 Oct-Dec;9(4):163-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.