5 motive pentru care nu-l mai iubești
A-ți pierde dragostea, ca și îndrăgostirea, este un lucru firesc. Cu toate acestea, este o situație care ne întristează. Nu mai iubim pe cineva care ne-a oferit atât de multe, cu care am împărtășit momente frumoase, alături de care am fost atât de entuziasmați… Ne cufundăm într-o tristețe care pare să nu aibă sfârșit. Descoperă în acest articol 5 motive pentru care nu-l mai iubești!
Ce s-a întâmplat? Despre asta vom vorbi în continuare, deoarece există motive pentru care sfârșitul unei relații poate fi mai aproape decât credeam.
5 motive pentru care nu-l mai iubești
Deși pot exista multe motive pentru care nu-l mai iubești, am decis să alegem 5 dintre ele pentru a le analiza în profunzime. Sunt cauze generale, care duc orice relație spre final.
1. Interesele nu mai sunt aceleași
Prima dintre cauze este schimbarea intereselor. Dintr-o dată, unul dintre membrii cuplului vrea să meargă să locuiască în străinătate sau să aibă copii, deși până atunci voia altceva. În momentul în care prioritățile și visele nu sunt aceleași, legătura dintre cei doi are de suferit.
Citește și:
2. Respectul s-a pierdut
A doua cauză a pierderii iubirii are legătură cu respectul, lucru care nu ar trebui niciodată ignorat într-o relație (dacă ne dorim armonia). În momentul în care apar insultele, iar cealaltă persoană este denigrată sau abuzată verbal, nu mai este loc pentru dragoste.
3. Apare gelozia excesivă și nefondată
Al treilea motiv este gelozia. Orice tip de gelozie care se menține în timp și care nu este adresat, este patologic. Uneori necesită intervenția unui psiholog profesionist. Acest lucru subminează relația, o umple de neîncredere și o deteriorează până când nu mai rămân decât fragmentele ei.
4. Există o lipsă de atenție față de partener
Al patrulea motiv pentru care nu-l mai iubești este nepăsarea cauzată de viața și obiceiurile de zi cu zi. Această lipsă de grijă pentru celălalt va pune capăt relației și va duce la o pierdere progresivă a dragostei.
5. Nevoile nu sunt satisfăcute
Un alt motiv este reprezentat de nevoile nesatisfăcute. Nu vorbim doar despre intimitate (lipsa dorinței sexuale sau a relațiilor sexuale), ci și despre lipsa îmbrățișărilor, a ascultării active, a timpului de calitate petrecut împreună, etc. Dacă nevoile partenerilor nu sunt satisfăcute, relația va deveni fragilă.
Sfaturi pentru a depăși momentele dificile
Ceva foarte important de reținut este faptul că în nicio relație nimic nu este sigur. Din acest motiv, este necesar să vă protejați și dezvoltați continuu relația de cuplu.
Cu toate acestea, există situații care nu țin de noi, cum ar fi interesele care se schimbă sau nevoile care nu sunt satisfăcute pentru că apar incompatibilitățile. Ce poți să faci? Cum faci față durerii?
Acceptă că este normal
Am menționat deja la început. Acceptăm dragostea, dar nu lipsa iubirii. Respingem acest fapt din cauza durerii pe care ne-o provoacă, dar nu suntem singurii oameni cărora li s-a întâmplat acest lucru. În plus, deși nu ne dăm seama acum, vom găsi pe cineva de care să fim entuziasmați după ce ne vindecăm.
Înfruntă durerea
Pierderea dragostei doare. Este ca un ghimpe pe care încercăm să-l scoatem în zadar. Intrarea rapidă într-o relație nouă este o greșeală. Durerea ne permite să acceptăm situația, să plângem despărțirea și să ne concentrăm asupra noastră. Trebuie să ne acceptăm emoțiile și să ne iubim mai mult ca oricând.
Evită contactul cu partenerul
Silvia Congost, psiholog specializat în dependență emoțională, vorbește despre contact zero. Acest lucru este esențial pentru ca rănile să se vindece. Multe cupluri care nu fac acest lucru ajung să-și prelungească agonia.
Fă lucrurile pe cont propriu
Când formăm un cuplu, uităm ce ne place să facem pe cont propriu sau ne simțim nesiguri când mergem la cinematograf, la plimbare sau la o cafea singuri. Este momentul să facem lucruri pentru noi, să ne bucurăm de spațiul pe care îl avem și de timpul pe care nu mai trebuie să îl împărtășim cu un partener. Acum doar noi contăm.
Vezi și:
Nu există scurtături
Tindem să simplificăm calea durerii, când aceasta ar trebui să primească importanța pe care o merită. Nu există scurtături, nu există moduri nedureroase de a rezolva situația.
Există durere, dar, în cele din urmă, va avea loc o reuniune foarte specială cu noi înșine, care ne va permite să fim din nou cu cineva și să ne bucurăm de actul de a iubi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
- Carrasco, J. C. (2009). La violencia en el seno de las relaciones íntimas, analizadas por un psicólogo clínico. Pensamiento Psicológico, 6(13).
- Charnay Rebolledo, M., & Henríquez Fierro, E. (2003). Prevalencia del deseo sexual inhibido en mujeres en edad fértil y factores relacionados. Ciencia y enfermería, 9(1), 55-64.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.