5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei - Doza de Sănătate
 

5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei

Practicarea unor obiceiuri sănătoase poate ajuta la ameliorarea simptomelor fibromialgiei și la prevenirea complicațiilor. În acest articol, vom discuta despre câteva opțiuni eficiente.
5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fibromialgia este o tulburare cronică caracterizată prin dureri musculare și osoase. Aceasta provoacă episoade prelungite de oboseală, puncte sensibile și tulburări de somn, printre alte simptome. Ești în căutarea unor strategii care ameliorează simptomele fibromialgiei?

Deși tratamentul medical actual pentru această afecțiune include utilizarea anumitor medicamente și terapii complementare, anumite obiceiuri contribuie la ameliorarea mai rapidă a disconfortului. De fapt, medicii îi sfătuiesc pe mulți dintre bolnavi să adopte aceste obiceiuri sănătoase.

Ce este fibromialgia?

Medic care oferă tratamente ce ameliorează simptomele fibromialgiei
Faptul că este greu să se măsoare durerea și oboseala face ca fibromialgia să fie dificil de diagnosticat.

Fibromialgia este o boală al cărei simptom principal este durerea musculo-scheletică prelungită. Pacienții care suferă de aceasta tind să se simtă obosiți și nu pot îndeplini multe sarcini zilnice.

Cu toate acestea, experții consideră faptul că simptomele sunt subiective deoarece nu pot fi măsurate cu ajutorul testelor. De fapt, mulți profesioniști au pus la îndoială existența tulburării din cauza lipsei unor teste obiective care să ateste existența acesteia.

Din fericire, studiile care au fost efectuate în ultimii ani au facilitat înțelegerea bolii și diagnosticarea acesteia. Ele au permis experților să stabilească relația fibromialgiei cu alte tulburări, cum ar fi depresia și insomnia.

Simptomele fibromialgiei

În trecut, pentru a diagnostica fibromialgia, medicii analizau anumite „puncte sensibile”. Când sunt apăsate, acestea pot provoca durere. În prezent, acestea nu mai sunt la fel de relevante pentru diagnostic. Medicii iau acum în considerare simptomele existente și durata lor. Astfel, dacă durerea unui pacient se manifestă timp de cel puțin trei luni, medicii încep să ia în considerare fibromialgia. Cu toate acestea, ei efectuează și alte teste medicale pentru a determina cauza disconfortului.

Manifestările clinice ale acestei afecțiuni pot varia de la pacient la pacient în funcție de vârstă, starea actuală de sănătate și obiceiurile de viață. În general, simptomele fibromialgiei pot include:

  • Oboseală moderată sau severă
  • Tulburări de somn
  • Dormitul perioade lungi de timp fără a te simți odihnit
  • Dureri de cap
  • Depresie și anxietate
  • Dificultăți de concentrare
  • Dureri surde la nivelul abdomenului inferior
  • Dificultăți cognitive

5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei

Multe tratamente și terapii ameliorează simptomele fibromialgiei. Deși medicii prescriu medicamente complementare, modificările stilului de viață reprezintă factori determinanți în reducerea frecvenței și severității simptomelor.

1. Dormi bine

Femeie care are parte de odihnă
Trebuie să ai o igienă bună a somnului pentru a te odihni corespunzător.

Pacienților afectați de această boală le este mai greu să doarmă bine. Ca urmare, apare un „ciclu vicios” care afectează semnificativ intensitatea durerii. Somnul de proastă calitate duce la oboseală și durere. La rândul său, durerea afectează somnul.

Este esențial să iei măsuri pentru a promova un somn sănătos în fiecare seară. În primul rând, este recomandat să elimini toate elementele ce îți distrag atenția din dormitor, inclusiv televizoarele și dispozitivele electronice. De asemenea, trebuie să recurgi la terapii relaxante, cum ar fi:

  • O baie caldă înainte de culcare
  • Exerciții de meditație și respirație
  • Cititul unei cărți
  • Ședințe de aromaterapie

2. Ține sub control stresul

Gestionarea optimă a stresului este esențială pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei. Această stare emoțională poate agrava durerea și disconfortul asociat. Prin urmare, este esențial să elimini sursele de stres, fie ele emoționale, mintale sau legate de muncă. De asemenea, este o idee bună să acorzi câteva minute pentru:

  • Meditație
  • Respirație profundă
  • O activitate relaxantă sau distractivă

3. Fă exerciții fizice în mod regulat

Persoane care fac jogging
Exercițiile fizice ajută la dezvoltarea sistemului musculo-scheletic.

Durerea pare să împiedice capacitatea pacienților de a face mișcare. Spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni, mișcarea are efecte pozitive în gestionarea fibromialgiei. Exercițiile fizice ajută la menținerea mușchilor și a articulațiilor în condiție optimă. De asemenea, reduc problemele de mobilitate. Din cauza caracteristicilor acestei afecțiuni, mișcarea ar trebui să fie moderată și adaptată. Câteva sugestii sunt:

  • Înotul și exercițiile fizice în apă
  • Mersul pe jos
  • Mersul cu bicicleta
  • Întinderile

4. Adoptă o dietă echilibrată

O dietă sănătoasă este unul dintre cei mai buni aliați care ameliorează simptomele fibromialgiei. Mulți pacienți cu fibromialgie suferă, de asemenea, de probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS).

Planifică-ți dieta cu ajutorul unui medic sau al unui nutriționist. În general, experții recomandă pacienților să reducă la minim consumul de cofeină, alimente procesate și prăjite și alimente bogate în sodiu și zaharuri. În schimb, ar trebui să consumi mese care conțin:

  • Fructe si legume
  • Carne slabă și pește
  • Nuci și semințe
  • Cereale fără gluten

5. Mergi la ședințe de acupunctură

Acupunctura ameliorează simptomele fibromialgiei
Există dovezi ce arată faptul că acupunctura ar putea ameliora simptomele fibromialgiei.

Una dintre terapiile alternative pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei este acupunctura. Această tehnică orientală implică înțeparea pielii cu ace pentru a încuraja modificările fluxului sanguin, a promova vindecarea și a ameliora durerea.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Rehabilitative Medicine, pacienții cu fibromialgie care au încercat acupunctura s-au bucurat de ameliorarea durerii timp de cel puțin 2 ani, comparativ cu cei care nu au apelat la acest tratament. O alternativă similară este presopunctura.

Atenție: Acupunctura poate provoca dureri, sângerări minore și vânătăi după fiecare ședință. Este esențial să alegi un expert, întrucât malpraxisul poate fi periculos.

Concluzie

Experții recomandă ca pacienții cu fibromialgie să țină o evidență a simptomelor și a evoluției lor. Acest lucru permite atât pacientului, cât și medicului să înțeleagă ce factori pot agrava durerea. De asemenea, este crucial să consulți imediat medicul în caz de complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hegazi, M. O., & Micu, M. C. (2017). Fibromyalgia. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_11
  • Roizenblatt, S., Neto, N. S. R., & Tufik, S. (2011). Sleep disorders and fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0213-3
  • Gupta, A., & Silman, A. J. (2004). Psychological stress and fibromyalgia: a review of the evidence suggesting a neuroendocrine link. Arthritis Research & Therapy. https://doi.org/10.1186/ar1176
  • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
  • Rossi, A., Di Lollo, A. C., Guzzo, M. P., Giacomelli, C., Atzeni, F., Bazzichi, L., & Di Franco, M. (2015). Fibromyalgia and nutrition: What news? Clinical and Experimental Rheumatology. https://doi.org/10.1007/s00296-010-1443-0
  • Targino, R. A., Imamura, M., Kaziyama, H. H. S., Souza, L. P. M., Hsing, W. T., Furlan, A. D., … Neto, R. S. A. (2008). A randomized controlled trial of acupuncture added to usual treatment for fibromyalgia. Journal of Rehabilitation Medicine. https://doi.org/10.2340/16501977-0216

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.