5 remedii pentru infecțiile ochilor
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Cele mai bune remedii naturale pentru infecțiile ochilor au ca scop ameliorarea simptomelor precum roșeața, umflăturile și mâncărimea. Deși nu combat direct agentul patogen care cauzează problema, ele pot ajuta la scăderea disconfortului, astfel încât procesul de vindecare să fie mai suportabil.
Cu toate acestea, este esențial să reții faptul că aceste tipuri de afecțiuni pot duce la anumite complicații dacă nu primești un tratament adecvat. Prin urmare, înainte de a încerca soluții naturale, trebuie să te adresezi medicului specialist pentru a determina originea și gravitatea infecției.
Infecțiile oculare pot fi virale sau bacteriene. Cu toate acestea, indiferent de cauză, toate tind să fie deranjante. Deși rareori reprezintă o problemă gravă, declanșează usturime, inflamație, durere și dificultăți de vedere.
Din fericire, infecțiile nu sunt dificil de detectat, facilitând diagnosticul și tratamentul. Mai jos, îți prezentăm câteva remedii utile și naturale pentru infecțiile oculare, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor incomode.
5 remedii pentru infecțiile ochilor
1. Soluție salină
Soluția salină este un remediu multifuncțional. Deși mulți oameni o folosesc pentru a ajuta la descongestionarea nasului, aceasta are și alte aplicații interesante. De exemplu, poate ajuta la curățarea naturală a ochilor și la reducerea prezenței bacteriilor.
Cel mai bine este să o folosești sub îndrumarea medicului oftalmolog.
Ce trebuie să faci
- Prima opțiune este să înmoi o dischetă de bumbac în soluția salină și să o aplici pe pleoape.
- Pentru a trata infecția direct, pune câteva picături de soluție în ochiul afectat.
- Repetă procedeul de până la două ori pe zi dacă este necesar.
Citește mai mult:
2. Comprese calde
Unul dintre cele mai bune remedii pentru infecțiile ochilor este o compresă caldă. Efectul terapeutic ajută la reducerea arsurilor, iritațiilor și mâncărimilor. Un studiu din 2012 a constatat faptul că aplicarea de comprese calde ajută pacienții cu blefarită prin reducerea inflamației și a cicatricilor de pe pleoapă.
Academia Americană de Oftalmologie sugerează utilizarea unei comprese calde pentru ameliorarea simptomelor conjunctivitei. Cu toate acestea, este important să reții că acest remediu este utilizat pur și simplu pentru a calma și reduce disconfortul, deoarece este liniștitor. Nu vindecă boala în sine.
Ce trebuie să faci
- Mai întâi, înmoaie o dischetă de bumbac sau un tifon steril în apă caldă.
- Apoi, aplică ușor pe ochi, bătând cu blândețe discheta sau tifonul.
- Utilizează dischete sau tifon steril pentru a evita expunerea ochilor la și mai mulți germeni.
3. Miere de albine
Într-un studiu din 2016, mierea albinelor s-a dovedit a fi un tratament eficient împotriva anumitor boli oculare. Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare, mierea se remarcă prin eficacitatea sa atunci când este utilizată extern. Ca urmare, poate fi unul dintre cele mai bune remedii pentru infecțiile ochilor.
Aplicarea picăturilor de miere poate avea un efect pozitiv asupra pacienților afectați de keratoconjunctivită. Această afecțiune apare deoarece corneea se inflamează ca urmare a uscăciunii excesive.
Ce trebuie să faci
- Combină o linguriță de miere cu apă caldă și folosește preparatul pentru a-ți curăța ochii.
- Opțional, înmoaie o dischetă de bumbac în amestecul de miere și pune-o pe ochi timp de 5 minute.
4. Bureniță
Burenița este o plantă medicinală cunoscută ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru infecțiile oculare. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili eficacitatea și siguranța acesteia, aplicarea externă poate fi utilă pentru reducerea disconfortului în cazul unor probleme precum conjunctivita.
Ce trebuie să faci
- Pregătește o infuzie dintr-o linguriță de bureniță și o cană de apă.
- Când se răcește, strecoară infuzia și folosește lichidul pentru a-ți curăța părțile exterioare ale ochiului.
- Repetă până când observi o ameliorare.
Citește mai mult:
5. Pliculețe de ceai
Pliculețele de ceai sunt cele mai populare remedii pentru infecțiile ochilor. Datorită efectului antiinflamator și calmant, acestea sunt o opțiune excelentă pentru a reduce inflamația, roșeața sau excesul de pete, printre altele.
Ce trebuie să faci
- În primul rând, alege pliculețe de ceai cu proprietăți liniștitoare. Câteva opțiuni sunt mușețelul, ceaiul verde, rooibos, gălbenelele sau ceaiul negru.
- Apoi, prepară ceaiul și lasă-l să se răcească.
- Ia pliculețele de ceai și aplică-le pe pleoapele închise.
- Lasă-le să acționeze 10 minute.
- Dacă simptomele persistă, încearcă din nou acest remediu.
Ai încercat deja aceste remedii naturale pentru infecțiile ochilor? Nu ezita să iei în considerare utilizarea acestora. Desigur, dacă simptomele persistă sau se agravează, consultă medicul oftalmolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lindsley, K., Matsumura, S., Hatef, E., & Akpek, E. K. (2012). Interventions for chronic blepharitis. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd005556.pub2
- Bilkhu, P. S., Naroo, S. A., & Wolffsohn, J. S. (2014). Effect of a commercially available warm compress on eyelid temperature and tear film in healthy eyes. Optometry and Vision Science. https://doi.org/10.1097/OPX.0000000000000134
- Molan, P. C. (2012). The antibacterial activity of honey and its role in treating diseases. Downloaded from Professor Peter Molan’s Articles on Http://Waikato.Academia.Edu/PeterMolan. https://doi.org/10.1080/0005772X.1992.11099109
- Salehi, A., Jabarzare, S., Neurmohamadi, M., Kheiri, S., & Rafieian-Kopaei, M. (2014). A double blind clinical trial on the efficacy of honey drop in vernal keratoconjunctivitis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/287540
- Paduch, R., Woźniak, A., Niedziela, P., & Rejdak, R. (2014). Assessment of eyebright (Euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan Medical Journal. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2014.8377
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.