5 strategii pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă
Când ne certăm, ne lăsăm controlați de emoții și nu mai suntem capabili să ne susținem punctul de vedere în mod eficient și constructiv. Prin urmare, este necesar să cunoști anumite strategii pentru a-ți păstra calmul.
A ști să te cerți – dacă nu ai de ales – este greu. Nu te învață nimeni cum să procedezi. Din păcate, uneori atât în viața personală cât și în cea profesională, ești nevoit să începi aceste dialoguri tensionate și complicate.
Cu toate acestea, dacă înveți să discuți cu stăpânire de sine și inteligență, fără să îți pierzi calmul, îți poți păstra mintea limpede și te poți exprima cu claritate în orice moment.
Astăzi îți propunem 5 strategii pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă, atât cât se poate prin controlarea emoțiilor care te stăpânesc.
„Este imposibil să te cerți cu ignoranții” – Immanuel Kant
1. Cunoaște persoana din fața ta, dar mai presus de orice, cunoaște-te pe tine însuți
Dacă îi cunoști pe ceilalți, înseamnă că ești înțelept. Dacă te cunoști pe tine însuți, înseamnă că ai mintea luminată. Dar de ce trebuie să te cunoști pe tine însuți pentru a ști cum cum să te cerți?
- Pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă, trebuie să te bazezi pe forța interioară, siguranța și stima ta de sine.
- Dacă persoana din fața ta îți adresează replici precum „Nu știi ce vorbești” sau „Ești prea orgolios”, aceste vorbe nu te vor afecta deoarece tu te cunoști deja foarte bine. Prin urmare, un lucru neadevărat nu te poate răni.
- Pentru a câștiga o dispută, trebuie să cunoști și punctele slabe ale omului cu care discuți.
- Dacă știi, de exemplu, că acea persoană are o stimă de sine scăzută sau că își transformă nesiguranța în agresivitate, vei reuși să îți păstrezi calmul și stăpânirea de sine.
Dacă știi cum să stabilești o conexiune cu tine însuți și cu individul din fața ta, vei deține controlul asupra întregii situații.
2. „Dezactivează-ți” emoțiile negative
Controlarea emoțiilor negative este una dintre cele mai bune strategii pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă. Furia, mândria, resentimentele, mânia, anxietatea… Toate acestea îți provoacă o atitudine defensivă și agresivă. Astfel, ești pregătit de „atac” și îți pierzi controlul, nu mai oferi argumente logice și emiți acuzații care nu duc nicăieri.
Pentru a recăpăta controlul în astfel de situații, trebuie să procedezi în felul următor:
- Încearcă să te vizualizezi din exterior. Imaginează-ți că privești discuția din afară, calm și liniștit.
- Nimeni nu te poate „atinge” în acel spațiu. Ești în siguranță și deții controlul.
- Acum, gândește-te ce argumente poți expune pentru ca discuția să fie productivă.
3. Nu răspunde imediat. Ai răbdare.
Dacă o ceartă nu duce nicăieri, iar participanții nu se ascultă unul pe celălalt, nu va dura mult până când vor începe să arunce cu vorbe urâte și critici neconstructive. Mai devreme sau mai târziu, cei doi își vor spune lucruri pe care le vor regreta.
Care este rostul unei astfel de discuții? Niciunul, desigur.
- Pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă și pentru a o transforma într-o discuție productivă, trebuie să aștepți puțin înainte de a oferi un răspuns. Nu te grăbește nimeni.
- Ascultă cu atenție ce îți spune persoana din fața ta. Analizează aceste cuvinte.
- Fii atent la impactul pe care fiecare replică îl are asupra ta, apoi cântărește-ți bine răspunsul.
Nu uita că replicile tale nu trebuie să creeze mai multă tensiune. Dacă observi că cearta respectivă nu duce nicăieri și nu este decât un prilej de a vă răni unul pe celălalt și de vă scoate la iveală toate emoțiile negative, pune capăt discuției.
Unele certuri pur și simplu nu au niciun rost.
4. Respirația profundă: una dintre cele mai bune strategii pentru a-ți păstra calmul
Când te cerți cu cineva și ești în alertă, creierul tău interpretează această situație aproape ca pe o amenințare. Astfel, la nivelul corpului tău se declanșează o serie de reacții: inima îți bate tare, începi să tremuri, respiri greu, ți se usucă gura, te doare burta, etc.
Pentru a-ți păstra calmul într-o ceartă atunci când ai aceste senzații, cea mai bună soluție este să îți controlezi respirația. Inspiră adânc și expiră încet.
Dacă ai mintea limpede, vei fi mult mai rațional.
5. Cultivă-ți pacea interioară: pregătește-te pentru provocările zilnice
Viața de zi cu zi cere multe de la noi: să ne certăm cu folos, să facem față frustrărilor, criticilor și să înfruntăm toate problemele de zi cu zi. Dacă suntem pregătiți în interior, putem face față provocărilor din exterior.
Pentru a-ți cultiva pacea interioară, ține cont de următoarele sfaturi:
- Practică meditația mindfulness.
- Fă exerciții fizice sau practică un sport.
- Controlează-ți emoțiile prin activități artistice: scris, dans, pictură…
- Cultivă-ți stima de sine, încrederea în tine și stabilește-ți un set de valori.
- Practică dialogul activ, asertiv, îmbogățește-ți vocabularul, îmbunătățește-ți gândirea logică și practică strategii pe care le poți folosi în diverse conversații pentru a te simți sigur pe tine și relaxat.
În concluzie, nu ezita să pui în practică toate recomandările de mai sus. Data viitoare când vei fi nevoit să porți o discuție aprinsă, vei reuși să îi faci față într-un mod mai eficient și mai constructiv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Berkman, E. T., Livingston, J. L., & Kahn, L. E. (2017). Finding the “self” in self-regulation: The identity-value model. Psychological Inquiry, 28(2-3), 77–98. https://doi.org/10.1080/1047840X.2017.1323463; texto completo
- Kochin, M. S. (2009). From Argument to Assertion. Argumentation, 23(3), 387–396. https://doi.org/10.1007/s10503-009-9147-x
- Schwind, J. K., McCay, E., Beanlands, H., Schindel Martin, L., Martin, J., & Binder, M. (2017). Mindfulness practice as a teaching-learning strategy in higher education: A qualitative exploratory pilot study. Nurse Education Today, 50, 92–96. https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.12.017
- Yurtsal, Z., & Özdemir, L. (2015). Assertiveness and problem solving in midwives. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 20(6), 647. https://doi.org/10.4103/1735-9066.170016
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.