Logo image
Logo image

6 beneficii ale dansului la nivel fizic și emoțional

4 minute
Știai că dansul îmbunătățește circulația și curăță excesul de lichide și toxine din corp? Te poți bucura de aceste beneficii dacă dansezi singur sau le poți înmulți dacă alegi și compania altor persoane. 
6 beneficii ale dansului la nivel fizic și emoțional
Ultima actualizare: 25 aprilie, 2019

În acest articol te invităm să descoperi principalele beneficii ale dansului pentru corpul și calitatea vieții tale. Printre altele, această activitate te menține în formă, îți îmbunătățește circulația și îți mărește rezistența și flexibilitatea.

Dansul este practicat în întreaga lume de mii de ani. Mișcările în ritmul muzicii în diverse stiluri ajută la crearea unui exercițiu sănătos și distractiv pe care îl putem practica în orice moment.

Beneficii ale dansului

Dansul oferă multe beneficii la nivel fizic, de care este bine să ținem cont atunci când suntem leneși și nu avem chef să facem mișcare.

1. Dansul îți îmbunătățește condiția fizică

Some figure

Există mai multe stiluri de dans din care putem alege. Există și stiluri special concepute pentru îmbunătățirea condiției fizice. În sălile de fitness, se practică diverse dansuri care combină mișcări pentru tonifierea corpului cu exerciții ritmice de aerobic.

Dansând, îți poți îmbunătăți performanțele fizice, rezistența, flexibilitatea, tonusul muscular și îți poți modela silueta. Dansul definește mușchii fără să îi mărească, îți oferă o condiție fizică mai bună și te face mai activ.

Să nu uităm că una dintre principalele cauze ale obezității este sedentarismul. Astfel, dansul ne încurajează să facem mișcare, oferindu-ne un plus de vitalitate, energie și optimism.

Ar putea să îți placă și:

5 tipuri de exerciții care îți îmbunătățesc viața

2. Ajută la slăbit

Așa cum am menționat deja, există beneficii ale dansului și pentru siluetă. Această activitate stimulează arderea caloriilor. Astfel, dansul îți oferă ocazia să te distrezi și să slăbești în același timp. Prin urmare, ai la dispoziție o metodă plăcută de a da jos kilogramele în plus.

  • Unele stiluri de dans implică un consum mai mare de energie. Astfel, acestea te ajută să arzi mai multe calorii într-un timp mai scurt.
  • Cele mai cunoscute exemple sunt zumba, samba, dansul din buric și dansurile latino. 

3. Elimină lichidele și toxinele din corp

Some figure

O sesiune de dans o dată sau de două ori pe săptămână este o modalitate excelentă de a stimula transpirația, un lucru important pentru curățarea organismului. Prin transpirație, elimini excesul de lichide și toxinele dăunătoare din corp. 

Din același motiv, este important să te hidratezi. Când dansăm, transpirăm destul de abundent și pierdem multă apă din organism. Prin urmare, consumul de apă ne revitalizează și ajută la hidratarea organelor interne și a încheieturilor.

Totodată, dansul și hidratarea corespunzătoare ajută la eliminarea substanțelor toxice care, acumulate în organism, pot duce la îmbolnăvire.

Îți recomandăm și:

Beneficiile consumului de apă pentru sănătate

4. Stimulează circulația sanguină

Persoanele care suferă de probleme circulatorii, precum senzația de greutate în picioare, varice sau umflături trebuie să evite cu orice preț sedentarismul. Însă nici obiceiul de a sta mult în picioare fără să se miște nu este de ajutor. Prin urmare, cea mai bună soluție este dansul.

  • Unul dintre principalele beneficii ale dansului este îmbunătățirea circulației în tot corpulRitmul te ajută să îți pui în mișcare fiecare mușchi, din vârful capului până în degetele de la picioare.
  • Nu trebuie decât să găsești un stil potrivit de dans, în funcție de nevoile, preferințele, vârsta și abilitățile tale fizice.

5. Îți îmbunătățește relațiile sociale

Some figure

Unele persoanele preferă să se bucure de minunatele beneficii ale dansului singure acasă. Însă, atunci când alegi să dansezi cu un partener sau într-un grup, ai ocazia să petreci timpul în compania altor oameni măcar o dată pe săptămână.

  • Dacă te înscrii la cursuri de dans, ai șansa să întâlnești oameni noi cu care să îți mărești cercul de cunoștințe sau de prieteni. 
  • Mai mult, ai ocazia să interacționezi cu persoane care au interese similare, astfel încât poți lega relații strânse de prietenie sau chiar de dragoste.

6. Îți mărește stima de sine

Când vorbim de beneficii ale dansului, nu ne putem limita la partea fizică. Pe lângă faptul că ne menține în formă și previne îmbolnăvirea, dansul are un efect pozitiv și asupra stării de spirit.

Dacă îți place să dansezi acasă, nu ezita să îți miști corpul pe ritmurile preferate.

  • Dansul poate alunga timiditatea, singurătatea și chiar tristețea sau rușinea. Această activitate reprezintă o terapie excelentă în perioadele de stres, izolare sau suferință.
  • Dacă la început ești lipsit de chef și entuziasm, la sfârșitul unei „partide” de dans, vei remarca o îmbunătățire considerabilă a stării tale de spirit.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.